Οσοι έχουν σύνταξη ΟΓΑ και πάρουν 50% σύνταξη χηρείας από ΟΓΑ ή άλλο Ταμείο, κινδυνεύουν να χάσουν ακόμη και ολόκληρη τη δική τους σύνταξη!!!
Αυτό συμβαίνει μόνον στον ΟΓΑ γιατί με τη χορήγηση δεύτερης σύνταξης καταργείται η βασική προνοιακή σύνταξη των 330 ευρώ και μένει μόνο το κομμάτι της σύνταξης βάσει εισφορών που μπορεί να είναι 70, 80, 140 ευρώ.
Μετά την πρώτη τριετία μάλιστα, το ποσό της σύνταξης χηρείας θα πέσει στο 25% χωρίς να ισχύει το κατώτατο όριο χηρείας που είναι 360 ευρώ.
Οι υπηρεσίες συστήνουν βάσει εγκυκλίου ΕΦΚΑ στους συνταξιούχους του ΟΓΑ να αποποιούνται τη σύνταξη χηρείας εφόσον ενημερωθούν πρώτα και να μείνουν με τη δική τους, γιατί θα βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων, αν δεν τους συμφέρει τελικά να πάρουν το μερίδιο από τη σύνταξη χηρείας.
H εγκύκλιος
Η μεγάλη αυτή παγίδα αποκαλύπτεται στην εγκύκλιο του ΕΦΚΑ για τις συντάξεις χηρείας, όπου ειδικά για τον ΟΓΑ, αναφέρεται ότι «στις περιπτώσεις, που υποβάλλεται αίτηση συνταξιοδότησης λόγω θανάτου από δικαιούχο βασικής σύνταξης του ΟΓΑ, θα πρέπει να καλούνται οι ασφαλισμένοι προκειμένου να ενημερωθούν για το ποσό της σύνταξης που δικαιούται και να δηλώσουν υπεύθυνα εάν επιθυμούν τη χορήγηση της σύνταξης ή εάν επιλέγουν να παραιτηθούν της αιτήσεώς τους, προκειμένου να εξακολουθήσει να τους καταβάλλεται η βασική σύνταξη του ΟΓΑ».
Στην πράξη, οδηγούνται σε αποποίηση του δικαιώματος και χάρισμα σύνταξης στο κράτος, γιατί θα χάσουν για πάντα τη βασική σύνταξη που παίρνουν οι ίδιοι από τον ΟΓΑ, θα μείνουν για μια τριετία με το 50% της σύνταξης του θανόντος, και στη λήξη της τριετίας η σύνταξη χηρείας θα πέσει στο 25%!
Βάσει της νομοθεσίας του ΟΓΑ όταν ένας συνταξιούχος του οργανισμού έχει δικαίωμα και σε δεύτερη σύνταξη, εν προκειμένω λόγω θανάτου, τότε αυτομάτως καταργείται το προνοιακό ποσό του ΟΓΑ στη δική του σύνταξη που είναι τα 330 ευρώ και μένει μόνον με το ποσό που αντιστοιχεί στις εισφορές το οποίο είναι κατά κανόνα μικρότερο από τα 330 ευρώ.
Η διάταξη αυτή (ν. 4169/1961) είναι σε ισχύ και δεν άλλαξε με το νέο ασφαλιστικό. Ετσι λοιπόν όσοι είναι συνταξιούχοι ΟΓΑ και έχουν δικαίωμα σε σύνταξη λόγω θανάτου, κινδυνεύουν όχι να πάρουν δυο συντάξεις, αλλά να χάσουν και ένα μεγάλο τμήμα από τη δική τους σύνταξη.
Παραδείγματα
Πώς τα 420 ευρώ γίνονται 250 ευρώ
1. Δυο συνταξιούχοι ΟΓΑ. Ο άντρας παίρνει 400 ευρώ και η γυναίκα 420 ευρώ. Το προνοιακό ποσό είναι 300 ευρώ στη σύζυγο και 300 ευρώ στον σύζυγο. Πεθαίνει ο άνδρας. Η χήρα θα πάρει το 50% της σύνταξής του με κατώτατο όριο τα 360 ευρώ για μια τριετία. Ομως αυτομάτως η χήρα θα χάσει από τη δική της σύνταξη το προνοιακό ποσό που είναι 300 ευρώ. Από τα 420 ευρώ που παίρνει θα μείνει με τα 120 ευρώ συν τα 360 ευρώ της χηρείας άρα σύνολο 480 ευρώ για μια τριετία.
Στη λήξη της τριετίας όμως επειδή έχει και δική της σύνταξη, ο νόμος λέει ότι θα μειωθεί στο 25% η σύνταξη χηρείας και από τα 360 ευρώ θα πάει στα 130 ευρώ. Θα έχει επομένως 120 ευρώ που θα της έχουν μείνει από τη δική της σύνταξη και τα 130 ευρώ της χηρείας. Στο σύνολο θα έχει 250 ευρώ!!! Αν αποποιηθεί τη σύνταξη του άνδρα της, θα μείνει με τα 420 ευρώ χωρίς καμία περικοπή. Αν δηλαδή εκχωρήσει τη σύνταξη στο κράτος θα σώσει τα δικά της 420 ευρώ. Αν δεν το πράξει και πάρει τη σύνταξη χηρείας, θα έχει 480 ευρώ για τρία χρόνια και 250 ευρώ για μια ζωή μετά τη λήξη της τριετίας.
2. Η σύζυγος παίρνει σύνταξη από τον ΟΓΑ 380 ευρώ, από τα οποία τα 280 ευρώ είναι η βασική ΟΓΑ και τα 100 ευρώ είναι το ποσό βάσει των εισφορών που είχε πληρώσει σε πρόσθετη ή και κύρια ασφάλιση ως το 2016. Ο σύζυγος παίρνει από το ΙΚΑ 500 ευρώ. Σε περίπτωση θανάτου του συζύγου η σύνταξη χηρείας θα είναι 360 ευρώ αλλά αυτομάτως θα κοπούν τα 280 ευρώ από τη βασική σύνταξη του ΟΓΑ που λαμβάνει η σύζυγος και θα μείνουν τα 100 ευρώ. Στο σύνολο θα έχει 360 ευρώ από χηρεία και 100 ευρώ δική της σύνταξη, δηλαδή 460 ευρώ. Στη λήξη της τριετίας θα μείνουν όμως 230 ευρώ γιατί η σύνταξη χηρείας πάει στο 25%, δηλαδή στα 130 ευρώ (αντί 360) και η δική της σύνταξη μένει στα 100 ευρώ. Θα πάρει δηλαδή 80 ευρώ παραπάνω για μια τριετία (460 ευρώ αντί 380 ευρώ) αλλά για τα επόμενα χρόνια θα έχει μόνιμη σύνταξη 230 ευρώ και μόνιμη απώλεια 150 ευρώ το μήνα σε σχέση με αυτά που παίρνει σήμερα.
Μόνον στις περιπτώσεις που η σύνταξη είναι μεγαλύτερη μετά τη λήξη της τριετίας, συμφέρει να επιλέγεται το ποσό της χηρείας, αλλά για να είναι συμφέρουσα η επιλογή θα πρέπει η σύνταξη χηρείας να οριστεί σε ποσό πάνω από τα 500 ευρώ.
Κώστας Κατίκος
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]