Αυτό που έχει σημασία είναι η Ελλάδα να είναι σε στενή εποπτεία, με όρους και προϋποθέσεις, γεγονός που σημαίνει ότι θα εφαρμόζονται οι συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις. Αυτό απαντούν στην «Κ» και οι τέσσερις διεθνείς οίκοι αξιολόγησης, απορρίπτοντας ξεκάθαρα τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου.
Ο κ. Τσακαλώτος χθες δήλωσε ότι «οι οίκοι αξιολόγησης δεν θα αναβαθμίσουν τα ελληνικά ομόλογα σε υψηλότερη επενδυτική βαθμίδα, αν η Ελλάδα προσφύγει σε πιστοληπτική γραμμή στήριξης». Η «Κ» απευθύνθηκε στη Moody’s, την DBRS, τη Fitch και τη Standard & Poor’s θέτοντας το εξής ερώτημα: «Σε περίπτωση προσφυγής της Ελλάδας σε προληπτική πιστωτική γραμμή, θα ήταν αυτό πιστωτικά αρνητικό (credit negative) για τη χώρα και θα έθετε εμπόδια στην περαιτέρω αναβάθμιση των ελληνικών ομολόγων προς την κατηγορία του επενδυτικού βαθμού;».
Η κ. Κάθριν Μιούελμπρονερ, πρώτη αντιπρόεδρος της Moody’s Investors Service, απαντά πως η προληπτική πιστωτική γραμμή δεν θα ήταν μια αρνητική εξέλιξη για τις αξιολογήσεις της Moody’s. Οπως τονίζει, «οι υποθέσεις μας σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση της Ελλάδας έχουν βασιστεί στο ότι η χώρα θα δημιουργήσει ένα μεγάλο αποθεματικό ρευστότητας το οποίο θα λειτουργήσει ως εναλλακτική λύση σε μια προληπτική πιστωτική γραμμή. Ωστόσο, μια τέτοια πιστωτική γραμμή δεν θα ήταν αρνητική για τις αξιολογήσεις. Για εμάς, το κλειδί είναι να υπάρξει κάποια ενισχυμένη παρακολούθηση καθώς και όροι και προϋποθέσεις, ώστε οι ελληνικές αρχές να παραμείνουν αφοσιωμένες στις συνετές δημοσιονομικές πολιτικές και στη μεταρρυθμιστική πορεία. Μια προληπτική πιστωτική γραμμή θα το στήριζε αυτό».
Στην ίδια γραμμή κινείται και ο οίκος αξιολόγησης DBRS. Οπως απαντά στην ερώτηση της «Κ» η κ. Νίκολα Τζέιμς, επικεφαλής αξιολογήσεων του καναδικού οίκου, «η επιλογή της προληπτικής πιστωτικής γραμμής δεν θα ήταν ένας αρνητικός παράγων για την αξιολόγηση των ελληνικών ομολόγων».
Το αν υπάρξει καθαρή έξοδος ή προληπτική πιστωτική γραμμή δεν έχει καμία σημασία ούτε για τη Fitch σε ό,τι αφορά τις αξιoλoγήσεις της για την Ελλάδα. Οπως απαντά χαρακτηριστικά στην «Κ» ο Μικέλε Ναπολιτάνο, επικεφαλής αξιολογήσεων στην περιοχή της Δυτικής Ευρώπης της Fitch Ratings, «πιστεύουμε ότι τόσο η Ελλάδα όσο και οι επίσημοι πιστωτές θα επιδιώξουν την υβριδική καθαρή έξοδο, κάτι που αν και δεν συνεπάγεται προληπτική πιστωτική γραμμή, ωστόσο θα εξακολουθούσε να προϋποθέτει σημαντικούς όρους. Αυτοί οι όροι, είτε συνδέονται με μια προληπτική πιστωτική γραμμή είτε όχι, θα αυξήσουν την εμπιστοσύνη ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να εφαρμόζει δημοσιονομικές πολιτικές με στόχο τη μείωση του επιπέδου του δημόσιου χρέους, ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι στην εξουσία».
«Δεν θα θεωρούσαμε την προσφυγή σε προληπτική πιστωτική γραμμή αρνητικό παράγοντα για την αξιολόγηση των ελληνικών ομολόγων», σημειώνει από την πλευρά της στην «Κ» και η επικεφαλής αναλύτρια της S&P Global Ratings για την Ελλάδα, Αάρτι Σακούγια. Οπως υπογραμμίζει, αυτό που έχει σημασία είναι «να θεσπιστεί ένα πλαίσιο εποπτείας μετά το πρόγραμμα, παράλληλα με τη συνεχιζόμενη ελάφρυνση του χρέους, και αυτό θα μπορούσε να εδραιώσει τη δυναμική των μεταρρυθμίσεων, θα είναι θετικό για την εμπιστοσύνη των επενδυτών και θα βοηθήσει την Ελλάδα στην επίτευξη πλήρους χρηματοδότησης της αγοράς. Οι περαιτέρω αναβαθμίσεις θα εξαρτηθούν από πολλούς παράγοντες, όπως η προβλεψιμότητα του περιβάλλοντος χάραξης πολιτικής, η δύναμη και η βιωσιμότητα της οικονομικής ανάκαμψης, η σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων του τραπεζικού συστήματος από τα σημερινά πολύ υψηλά επίπεδα και η ικανότητά του να προσελκύει η Ελλάδα χρηματοδότηση σε πιο ασφαλή βάση».
Πηγή: εφημερίδα Καθημερινή
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]