Tην τέταρτη δόση του προγράμματος στήριξης για την Ελλάδα συνολικού ύψους 6,7 δισ. ευρώ ενέκρινε σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSM).
«Η απόφαση αυτή έρχεται σε συνέχεια της ολοκλήρωσης όλων των προαπαιτούμενων από την ελληνική κυβέρνηση και της επακόλουθης έγκρισης του αναθεωρημένου Μνημονίου από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕSM» επισημαίνει η ανακοίνωση του ESM, σημειώνοντας ότι η συνολική δόση θα χρησιμοποιηθεί για την εξυπηρέτηση του χρέους, την εκκαθάριση εγχώριων ληξιπρόθεσμων οφειλών και για τη δημιουργία ενός μαξιλαριού ρευστότητας.
Σύμφωνα με τον ESM, η πρώτη υποδόση ύψους 5,7 δισ. θα φτάσει στα ελληνικά ταμεία αύριο, Τετάρτη. Σε ό,τι αφορά το υπόλοιπο 1 δισ. που θα χρησιμοποιηθεί επίσης για την αποπληρωμή του εσωτερικού χρέους, αυτό θα μπορεί εκταμιευθεί μετά την 1η Μαΐου, σε συνέχεια νέας απόφασης του ΔΣ του ΕSM. Επιπλέον, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ESM, θα εξαρτηθεί από την περαιτέρω «πρόοδο» της Ελλάδας στη μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του συστήματος ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.
«Με τη σημερινή απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕSM αναγνωρίζεται η σκληρή δουλειά της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού για την ολοκλήρωση μιας εκτεταμένης δέσμης μεταρρυθμίσεων», δήλωσε σχετικά ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού Μηχανισμού, Κλάους Ρέγκλινγκ, αναφερόμενος σε συγκεκριμένες «σημαντικές» δράσεις στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, στη βελτίωση της εισπραξιμότητας των δημόσιων εσόδων, στη φορολογική πολιτική και στην αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
«Η τέταρτη και τελική αξιολόγηση του προγράμματος έχει ήδη ξεκινήσει και είμαι βέβαιος ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο για να βγει με επιτυχία από το πρόγραμμα του ESM τον Αύγουστο του 2018, υπό την προϋπόθεση ότι η ελληνική κυβέρνηση θα εφαρμόσει και τις υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις», κατέληξε ο ίδιος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ESM, σε συνέχεια της εκταμίευσης των 5,7 δισ. ευρώ που εγκρίθηκαν σήμερα, η συνολική οικονομική ενίσχυση του ESM στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος για την Ελλάδα ανέρχεται σε 45,9 δισ. ευρώ, από συνολικό ποσό 86 δισ.
Συνολικά και στα τρία προγράμματα, ο ΕSM και το EFSF έχουν μέχρι στιγμής εκταμιεύσει 187,77 δισ. ευρώ στην Ελλάδα (συμπεριλαμβανομένου του ποσού που εγκρίθηκε σήμερα).
Εξάλλου, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του ΔΣ του ESM εγκρίθηκε επίσης μια τροποποίηση της συμφωνίας χρηματοδοτικής βοήθειας (FFA), σύμφωνα με την οποία η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (HCAP) προστίθεται ως συμβαλλόμενο μέρος στην FFA, μόλις υπογραφεί η αναθεωρημένη συμφωνία.
Σύμφωνα με τον ESM, η τροπολογία αυτή περιλαμβάνει επίσης υποχρεώσεις για την Ελλάδα σε σχέση με το HCAP, το ταμείο που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος ESM για την αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου.
«Σπίτι μου 2»: Δικαιούχοι, προϋποθέσεις και κριτήρια – Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις
#ESM Board of Directors just approved €6.7 billion loan tranche to #Greece, with first disbursement of €5.7 billion. Press release will be out shortly
— ESM (@ESM_Press) 27 Μαρτίου 2018
Μοσκοβισί: Συμφωνία με το ΔΝΤ για αποφάσεις στο Eurogroup στις 21 Ιουνίου ή λίγο αργότερα
Την ελπίδα ότι το ΔΝΤ και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα επιτύχουν συμφωνία σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις τους για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και θα αποφευχθούν οι καθυστερήσεις, εξέφρασε ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο.
Ο Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος συμμετείχε στο καθιερωμένο διάλογο για την Εμβάθυνση της ΟΝΕ στο πλαίσιο της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, ερωτήθηκε από τον αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη σε σχέση με την πορεία εξόδου της Ελλάδας από το πρόγραμμα και για το ενδεχόμενο καθυστερήσεων λόγω των διαφωνιών μεταξύ ΔΝΤ και ευρωπαϊκών θεσμών.
«Για να ολοκληρωθεί εγκαίρως το πρόγραμμα, οι αποφάσεις θα ληφθούν θεωρητικά στις 21 Ιουνίου στο Eurogroup, ή ίσως λίγο αργότερα. Εν πάσει περιπτώσει η προθεσμία σήμερα, είναι η 21η Ιουνίου», σημείωσε ο Π. Μοσκοβισί, επαναλαμβάνοντας ότι από την πλευρά των ελληνικών αρχών πρέπει να ολοκληρωθούν η «στρατηγική ανάπτυξης που θα πρέπει να σχεδιαστεί από τους Έλληνες για τους Έλληνες, που να προσαρμόζεται στα ελληνικά δεδομένα», η υιοθέτηση κάποιων προαπαιτούμενων τον Μάιο, και τέλος η συμφωνία για την «παρακολούθηση μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος».
«Και βεβαίως, σε καμία περίπτωση, και στο Eurogroup και στο EWG δεν έχουμε ξεχάσει τον μηχανισμό ελάφρυνσης του χρέους. Θα πρέπει αυτό να γίνει σε συνδυασμό με την επιστροφή της ανάπτυξης και βεβαίως το θέμα της παρακολούθησης των ελληνικών τραπεζών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεργάζεται με τους άλλους θεσμούς για να προετοιμάσουμε την έξοδο – και φυσικά, η αξιολόγηση είναι κάτι καθοριστικό για κάτι τέτοιο», τόνισε επιπλέον ο Γάλλος επίτροπος.
Σε ό,τι αφορά στο ΔΝΤ, ο Π. Μοσκοβισί σημείωσε ότι «δεν είναι μυστικό ότι υπήρξαν τεχνικές συζητήσεις στο παρελθόν μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσον αφορά τα στοιχεία και τους αριθμούς και σε γενικές γραμμές», επισημαίνοντας ότι τα στοιχεία και οι αριθμοί της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν «πολύ πιο κοντά στην πραγματικότητα» και ότι «τόσο όσον αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα όσο και τα υπόλοιπα στοιχεία, η Ελλάδα έχει πετύχει σημαντική πρόοδο».
«Ελπίζω λοιπόν, ότι στη συζήτηση, που θα συνεχίσουμε να έχουμε με τους φίλους μας από το ΔΝΤ, θα καταφέρουμε να τους πείσουμε. Το βασικό είναι ότι λαμβάνονται μέτρα, ότι η ανάπτυξη επιστρέφει, ότι η κατάσταση βελτιώνεται -δεν χρειάζεται κάποιος να έχει βγάλει Πανεπιστήμιο στα Μαθηματικά για να καταλάβει προς τα πού πρέπει να πάμε. Και φυσικά, στις συναντήσεις και γενικές συνελεύσεις του ΔΝΤ και σε όλες τις επαφές που έχουμε μαζί τους, θα παρακολουθήσουμε το θέμα και θα είμαστε αντικειμενικοί, ειλικρινείς και απαιτητικοί», κατέληξε.
Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, στην τοποθέτησή του, αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις θετικές εκτιμήσεις της Κομισιόν για την επιτυχή πορεία εξόδου της Ελλάδας από το πρόγραμμα, επισήμανε: «Υπάρχει μια δέσμευση -και από τις ελληνικές αρχές και από τον ΕMΣ και από την ΕΚΤ και από την Κομισιόν, για ένα πολύ εντατικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης στόχων, έτσι ώστε το αργότερο έως τις αρχές Ιουλίου και πριν τις καλοκαιρινές διακοπές, αρκετά πριν την τυπική λήξη του προγράμματος, να έχει ολοκληρωθεί όλο το πακέτο των συμφωνημένων βημάτων: Η τέταρτη και τελική αξιολόγηση, το Ελληνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης 100% ελληνικής ιδιοκτησίας για την περίοδο μετά το τέλος των προγραμμάτων -που αυτά κυρίως βαραίνουν την Ελλάδα ως υποχρέωση επισπεύδοντος».
Ωστόσο, ο κ. Παπαδημούλης υπογράμμισε ότι παράλληλα υπάρχουν και κάποια πράγματα που κυρίως βαραίνουν την πλευρά των δανειστών, όπως «η συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, με βάση όσα έχουν ήδη συμφωνηθεί ομόφωνα στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου του 2017, καθώς επίσης και ο προσδιορισμός των κανόνων εποπτείας της ελληνικής οικονομίας μετά το τέλος του προγράμματος, με βάση τον κανονισμό 472/2013» .
Σημειώνοντας δε ότι «λίγους μήνες πριν το τέλος του τρίτου προγράμματος, τρία χρόνια μετά την έναρξή του, το ΔΝΤ ακόμη δεν έχει αποφασίσει αν θα μετάσχει στο πρόγραμμα» και ότι «όλες οι εκτιμήσεις της Κομισιόν για την πορεία των δημόσιων οικονομικών της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια έχουν επιβεβαιωθεί, ενώ του ΔΝΤ όχι», ο επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ κατέληξε:
«Επειδή στο παρελθόν είχαμε καθυστερήσεις, που προκλήθηκαν από ενστάσεις του ΔΝΤ και ζημίωσαν την οικονομία και τον λαό της Ελλάδας, και επειδή οι καθυστερήσεις είναι γενικά επιζήμιες, σας ερωτώ, πώς σκοπεύετε να κινηθείτε έτσι ώστε να έχουμε έγκαιρη και επιτυχή ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος και ποιος θα είναι ο ρόλος του ΔΝΤ, μετά τη συγκρότηση του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου».
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]