Θεσπίζεται μάλιστα κόφτης σύνταξης ανά ημέρα εργασίας. Αν η εργασία είναι στο Δημόσιο, με 25 ένσημα το μήνα, η σύνταξη αναστέλλεται για όσο εργάζονται.
Ποιοι εξαιρούνται
Από τον κόφτη του 60% ή την πλήρη αναστολή σύνταξης εξαιρούνται όσοι παίρνουν σύνταξη χηρείας και αναπηρίας. Εξαιρούνται επίσης και από την περικοπή αλλά και την πλήρη αναστολή οι συνταξιούχοι της Τραπέζης της Ελλάδος οι οποίοι, ανεξάρτητα από το αν ανέλαβαν εργασία, θα έχουν τις παλιές ποινές που είναι μείωση σύνταξης 70%, για το τμήμα όμως που υπερβαίνει τα 1.006 ευρώ.
Οσοι μάλιστα είχαν αναλάβει εργασία πριν από τις 13/5/2016 ως συνταξιούχοι πλήρωναν εισφορές με προσαύξηση 50%. Αυτή η προσαύξηση τώρα καταργείται.
Με το νόμο Κατρούγκαλου όμως όποιος συνταξιούχος λόγω γήρατος αναλάβει εργασία (εφόσον τη δηλώσει βέβαια) από 13/5/2016 και μετά τρώει ποινή 60% μείωση και στην κύρια και στην επικουρική και μάλιστα από το πρώτο ευρώ. Επιπρόσθετα έχει και εισφορές στον ΕΦΚΑ.
Ενεργοποίηση
Οι μειώσεις είναι δρακόντειες, σύμφωνα με το άρθρο 20 του ν. 4387/2016, που ενεργοποιείται με χθεσινή εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας. Συνοπτικά και σύμφωνα με την εγκύκλιο που υπέγραψε ο υφυπουργός Τάσος Πετρόπουλος:
1. Μπαίνει μαχαίρι 60% στη σύνταξη αλλά και καπέλο εισφορών για ετεροεπαγγελματίες αγρότες και συνταξιούχους όλων των Ταμείων που αποκτούν εργασία μετά τις 13/5/2016. Μόνον στην περίπτωση που οι εν λόγω συνταξιούχοι δήλωναν και αγροτικό εισόδημα, ή ενασχόληση πριν από τις 13/5/2016, και συνεχίζουν και μετά τις 13/5/2016, διασώζονται από το ψαλίδι της σύνταξής τους. Σε διαφορετική περίπτωση, δηλαδή ενασχόληση για πρώτη φορά με τα «αγροτικά» μετά τις 13/5/2016, θα χάνουν το 60% της κύριας και της επικουρικής τους σύνταξης. Αν διακόψουν την απασχόληση, η σύνταξη επανέρχεται.
2. Επιβάλλεται κόφτης 60% στην επικουρική σύνταξη των παλιών συνταξιούχων που πήραν μόνον την κύρια μέχρι 12/5/2016 και έκτοτε επέλεξαν να συνεχίζουν να εργάζονται. Αυτοί θεωρούνται ως συνταξιούχοι που είχαν εργασία πριν από το νόμο 4387 (νόμο Κατρούγκαλου) και αντιμετωπίζονται με τις παλιές διατάξεις που προβλέπουν ότι κόβεται το 70% όχι όλης της κύριας σύνταξης, αλλά αυτής που υπερβαίνει τα 1.007 ευρώ το μήνα. Οσοι είχαν πάρει και την επικουρική τους πριν από τις 13/5/2016 και συνέχισαν να εργάζονται δεν είχαν ούτε έχουν καμία μείωση στην επικουρική. Με τη νέα εγκύκλιο όμως ξεκαθαρίζεται ότι όσοι πήραν μόνον την κύρια πριν από το νόμο Κατρούγκαλου και συνέχισαν να εργάζονται, χωρίς να έχουν πάρει την επικουρική τους, τώρα θα μπορούν να πάρουν και την επικουρική τους, αλλά θα έχει μείωση 60%! Αν δεν θέλουν να χάσουν το 60% της επικουρικής, θα πρέπει να διακόψουν την εργασία τους.
3. Δίδεται το δικαίωμα παραίτησης εκ των αμοιβών τους για τα πρόσωπα που έχουν σύνταξη πριν από τις 13/5/2016 αλλά έχουν αναλάβει θέση ή παίρνουν μισθό μετά τις 13/5/2016 ως εκλεγμένα όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με ιδιότητα μέλους Δημοτικού ή Νομαρχιακού Συμβουλίου, αντιδημάρχου, αντινομάρχη. Τα πρόσωπα αυτά, και εφόσον ο νόμος ορίζει καθήκοντα επ’ αμοιβή, θα πρέπει, σύμφωνα με την εγκύκλιο Πετρόπουλου, να δηλώσουν αν επιθυμούν να λαμβάνουν το μισθό του συμβούλου ή του αντιδημάρχου, αλλά με μείωση κύριας και επικουρικής σύνταξης κατά 60%, ή αν δεν θέλουν να λαμβάνουν τις αποδοχές της θέσης που κατέχουν από 13/5/2016 και μετά, οπότε δεν θα έχουν ποινή 60% στη σύνταξη.
4. Κρύβεται παγίδα μειώσεων στις συντάξεις για πολλές χιλιάδες συνταξιούχων που ήταν μικροεπαγγελματίες σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων, (με μπακάλικο, βενζινάδικο, ψησταριά, καφενείο ή και ενοικιαζόμενα δωμάτια κάτω των 10 κλινών). Η παγίδα έγκειται στο ότι ο νόμος προέβλεπε την ένταξή τους στον ΟΓΑ χωρίς να τους ζητά να είναι και αγρότες. Η ασφάλιση στον ΟΓΑ γινόταν με μόνο κριτήριο να ασκούν δραστηριότητα σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων, όπως είναι τα νησιά, αλλά και πολλές ορεινές περιοχές μεγάλου τουριστικού ενδιαφέροντος.
Παρότι μη αγρότες, αλλά επαγγελματίες, πήραν σύνταξη από τον ΟΓΑ όπου ασφαλίζονταν βάσει νόμου. Αν όμως μετά τις 13/5/2016 ασχοληθούν με οτιδήποτε (ακόμη και ως μικροξενοδόχοι ή ως ιδιοκτήτες καφενείων, μίνι μάρκετ κ.λπ.), κινδυνεύουν να τους πάρει το κράτος το 60% της σύνταξης! Στην εγκύκλιο δεν ξεκαθαρίζεται τι θα γίνει σε αυτή τη μεγάλη κατηγορία. Δεν ήταν αγρότες, αλλά πήραν σύνταξη ΟΓΑ ως… ετεροεπαγγελματίες. Αν «σήμερα» πιάσουν τσάπα και κλαδευτήρια πάλι θα τους κόψουν τη σύνταξη, γιατί την αγροτική ασχολία θα έπρεπε να την είχαν και πριν βγουν στη σύνταξη. Αν πάλι ανοίξουν μαζί με τα παιδιά τους ένα μαγαζάκι για να βγάζουν τα έξοδα της χρονιάς, τότε πάλι θα βρουν μπροστά τους τον κόφτη 60% στη σύνταξη γιατί μπορεί να είναι συνταξιούχοι πριν από το νόμο Κατρούγκαλου, αλλά αναλαμβάνουν εργασία-μαγαζί μετά το νόμο Κατρούγκαλου οπότε καραδοκεί ο κόφτης 60% στη σύνταξη! Η εγκύκλιος είναι ελλιπής και δεν αναφέρει τίποτε για αυτή την κατηγορία. Αναμένονται όμως διευκρινίσεις.
5. Θεσπίζεται η μείωση σύνταξης ανάλογα… με τα ένσημα της κάθε μέρας και με αναδρομική ισχύ! Το μέτρο θα φέρει κυριολεκτικά μπλακ άουτ στα Ταμεία, γιατί θα κάθονται να μετράνε πόσα ένσημα δήλωσαν οι συνταξιούχοι κάθε μήνα, για να τους βγάλουν και την ανάλογη περικοπή σύνταξης. Ενας συνταξιούχος που δηλώνει ένσημα με απασχόληση μισθωτού για 25 μέρες το μήνα θα έχει, για τον κάθε μήνα που εμφανίζει 25 ένσημα, μείωση σύνταξης 60%. Αν όμως στο μήνα έχει 15 ένσημα, τότε η σύνταξη για αυτόν το μήνα, ή για κάθε μήνα που τα ένσημα υπολείπονται των 25, δεν θα μειώνεται 60%, αλλά κατ’ αναλογία των ημερών εργασίας, δηλαδή η μείωση θα είναι 30% αν η απασχόληση είναι για τις μισές μέρες (12) και όχι για όλο το μήνα. Για παράδειγμα, εάν ο συνταξιούχος απασχολήθηκε για το 2017 και διέκοψε το 2018, τότε θα έχει μείωση σύνταξης αναδρομικά για όσους μήνες απασχολήθηκε το 2017, ενώ για το 2018 η σύνταξη καταβάλλεται χωρίς περιορισμό δεδομένου ότι έχει διακοπεί η αναληφθείσα δραστηριότητα.
Πότε λειτουργεί σαν… ασπίδα η αγροτική ενασχόληση
Οι κατ’ επάγγελμα αγρότες δεν θα έχουν καμία περικοπή σύνταξης και το 2025, εφόσον συνεχίσουν να ασκούν γεωργικό επάγγελμα και μετά τη σύνταξη. Αν κάνουν κάτι άλλο θα έχουν μείωση 60% στη σύνταξη.
Οι συνταξιούχοι ΙΚΑ, Δημοσίου, ΟΑΕΕ και λοιπών Ταμείων που είναι ετεροεπαγγελματίες αγρότες, δηλαδή δάσκαλοι, δημόσιοι υπάλληλοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, γιατροί, συμβολαιογράφοι, δικηγόροι, μηχανικοί κ.λπ., που έχουν όμως και μερικές ρίζες ελιές ή κάποια στρέμματα με σιτηρά, εσπεριδοειδή, βαμβάκι κ.λπ., τα οποία δήλωναν και πριν από τη συνταξιοδότησή τους, δεν θα υποστούν μείωση 60%, εφόσον συνεχίζουν να δηλώνουν τις καλλιέργειες τους.
Αντίθετα, οι ετεροεπαγγελματίες αγρότες που είχαν αγροτεμάχια και αναλαμβάνουν να δηλώσουν μετά τις 13/5/2016 θα έχουν μείωση 60% στη σύνταξη.
Πώς δουλεύει το… ψαλίδι
1. Συνταξιούχος με κύρια σύνταξη 800 ευρώ και επικουρική 100 ευρώ. Αναλαμβάνει εργασία στον ιδιωτικό τομέα, με πλήρη απασχόληση (25 ημέρες ασφάλισης). Θα λάβει μειωμένη κύρια και επικουρική σύνταξη κατά 60%, δηλαδή η μηνιαία κύρια σύνταξη στα 320 ευρώ και η επικουρική στα 40 ευρώ.
2. Συνταξιούχος με κύρια σύνταξη 800 ευρώ . Εργάζεται για 2 ημέρες το μήνα, με πλήρες ωράριο. Στην περίπτωση αυτή, το ποσό της κύριας σύνταξης για κάθε ημέρα ανέρχεται σε 32 ευρώ (800/25=32) και για κάθε ημέρα απασχόλησης θα έχει μείωση 60%, δηλαδή μείωση 19,20 ευρώ (32-60%=19,20). Συνολικά, για τις 2 μέρες θα χάσει 38,40 ευρώ από τη μηνιαία σύνταξη.
3. Συνταξιούχος με κύρια σύνταξη 800 ευρώ και επικουρική 200 ευρώ πιάνει δουλειά στο Δημόσιο για 2 ημέρες το μήνα, με πλήρες ωράριο. Η σύνταξη δεν αναστέλλεται, αλλά θα χάσει δύο ημερήσιες συντάξεις, δηλαδή μείωση κατά 2/25, οπότε το μηνιάτικο θα είναι 736 ευρώ.
Κώστας Κατίκος
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]