Αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας δήλωσε ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας κατά τις εργασίες του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας στο οποίο συμμετείχε σήμερα.
Ο κ. Στουρνάρας προέβλεψε θετικό ρυθμό ανάπτυξης το β’ εξάμηνο του έτους, (με το 2016 πάντως να κλείνει αρνητικά στο 0,3%) και ανάπτυξη 2,5% και 3% για το 2017 και 2018 αντίστοιχα. Ευχάριστη έκπληξη, χαρακτήρισε ο Διοικητής της ΤτΕ, τα δημοσιονομικά μεγέθη προβλέποντας πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης το τρέχον έτος στο 0,9% ενώ έκανε λόγο για σημαντική αύξηση εσόδων από έμμεσους φόρους, την οποία απέδωσε στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, που αποκάλυψαν σημαντική φορολογητέα ύλη. Όπως ανέφερε, αν αυξηθεί καθολικά το ποσοστό των ηλεκτρονικών συναλλαγών στη χώρα μας, ενδεχομένως δε θα χρειαστεί να εφαρμοστούν οι νέοι φόροι.
Ο διοικητής της ΤτΕ εκτίμησε ότι υπάρχουν προϋποθέσεις για μείωση κατά 40 δισ. ευρώ των κόκκινων δανείων μέχρι το τέλος του 2018 και συμφώνησε με την πρόταση του ΕΒΕΑ για την εξωδικαστική επίλυση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ενώ για τις καταθέσεις, ανέφερε ότι μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης αυξήθηκαν κατά 2 δισ. ευρώ, και ότι θα γίνει προσπάθεια να κατευθυνθούν στις τράπεζες σταδιακά 15-20 δισ. ευρώ που παραμένουν στα «στρώματα» όσο προχωρά η άρση των capital controls. Υποστήριξε ακόμη ότι το Brexit θα έχει σχεδόν μηδενική αρνητική επίπτωση στη χώρα μας, καθώς και ότι θα δοθεί λύση στο πρόβλημα των ιταλικών τραπεζών.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κων/νος Μίχαλος ανέφερε ότι στις δύσκολες καταστάσεις που βίωσε η χώρα και η ελληνική οικονομία στη διάρκεια του προηγούμενου έτους, η Τράπεζα της Ελλάδος ανταποκρίθηκε με υπευθυνότητα, με σοβαρότητα και συνέπεια και ότι τώρα καλείται να συμβάλει στο μέτρο των αρμοδιοτήτων της στην αποκατάσταση της σταθερότητας και της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα, στην αναβάθμιση των συνθηκών ρευστότητας στην πραγματική οικονομία και στη διευκόλυνση της πρόσβασης των ελληνικών επιχειρήσεων σε κεφάλαια, με ανταγωνιστικό κόστος.
Αναφερόμενος στα κόκκινα δάνεια ο κ. Μίχαλος χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντική για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και τη συγκράτηση της ανεργίας τη διάσωση του χαρτοφυλακίου δανείων περίπου 20 δισ., ευρώ των μικρών επιχειρήσεων οι οποίες παρέχουν το 60% της απασχόλησης στην Ελλάδα. Ζήτησε λύσεις σε κλαδικό επίπεδο και βελτιώσεις/ προσαρμογές στο νόμο Δένδια και το πτωχευτικό δίκαιο αλλά και κίνητρα επιβράβευσης των συνεπών οφειλετών για λόγους διασφάλισης δίκαιων όρων ανταγωνισμού.
Ο κ. Μίχαλος εξέφρασε τέλος την ανησυχία του για τον αφελληνισμό των συστημικών τραπεζών τονίζοντας ότι ο κίνδυνος βρίσκεται στη φύση των επενδυτικών σχημάτων που εμπλέκονται, που δεν είναι θεσμικοί επενδυτές, με μακροχρόνιο ορίζοντα και στρατηγικό σχεδιασμό, αλλά distress funds που εξ ορισμού αποτελούν ευκαιριακά επενδυτικά σχήματα.
“Σε συνάρτηση με τη διαδικασία διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων, είναι εμφανής ο κίνδυνος να περάσει σε αυτού του είδους τα επενδυτικά σχήματα ο έλεγχος ενός μεγάλου μέρους της ελληνικής οικονομίας”, ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ.