Αξιοσημείωτο είναι δε πως η ρύθμιση, ως έχει, καλύπτει μόλις το 1/3 αυτών.
Δεδομένου πως το κουαρτέτο των δανειστών δεν φέρεται διατεθειμένο να διαπραγματευτεί το πλαφόν να ανέλθει των 50.000 ευρώ η ηγεσία της ΕΣΕΕ προτείνει έναν τρόπο θεωρητικής υπέρβασης.
Διαχωρισμός
Αυτή θα επιτευχθεί «με τον διαχωρισμό των οφειλών», όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, Βασίλης Κορκίδης, στον Ελεύθερο Τύπο.
Ο διαχωρισμός μπορεί να γίνει από τον εκάστοτε επιχειρηματία, αφού το taxis δεν έχει αυτή τη δυνατότητα.
Ο κ. Κορκίδης εξήγησε πως στις 50.000 ευρώ μπορεί να συμπεριλαμβάνονται οφειλές οι οποίες δεν αφορούν στο Δημόσιο π.χ. πρόστιμα ή προσαυξήσεις ή εκχωρήσεις ενοικίων στην εφορία. Με άλλα λόγια, άλλο τί οφείλεται απευθείας στο Δημόσιο και άλλο τί μπορεί να οφείλεται σε κάποιον ιδιώτη και να έχει εκχωρηθεί στο Δημόσιο. Προβαίνοντας, λοιπόν, ο επιχειρηματίας σε αυτόν τον διαχωρισμό θα μπορεί θεωρητικά να αυξήσει το όριο των 50.000 ευρώ.
Ο ίδιος ανέφερε επίσης πως μετά τις γιορτές η ΕΣΕΕ έχει δρομολογήσει συνάντηση με στελέχη από το γραφείο του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο κουαρτέτο, Ντέκλαν Κοστέλο, στους οποίους και θα γίνει μιας πλήρης ανάλυση της συγκεκριμένης πρότασης.
Υπουργική απόφαση
Σημειώνεται πως για την παραπάνω ρύθμιση, η οποία αφορά σε χρέη μέχρι 50.000 ευρώ που έχουν οι επαγγελματίες και μικρομεσαίοι και επιθυμούν να τα ρυθμίσουν, εκκρεμεί η ΚΥΑ των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας, αφού ο εξωδικαστικός συμβιβασμός που «τρέχει» εδώ και μερικούς μήνες δεν τους καλύπτει.
Ο κ. Κορκίδης ελπίζει πως με την πίεση που θα ασκήσει η ΕΣΕΕ στην κυβέρνηση και με τα στοιχεία που θα προσκομίσει στους δανειστές για τις οφειλές των ΜμΕ θα προκύψει νέα υπουργική απόφαση για έμμεση αύξηση του ορίου των 50.000 ευρώ μέσα στο 2018.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ, έως 50.000 ευρώ χρωστούν περίπου 1,1 εκατ. άτομα οι οφειλές των οποίων με τις προσαυξήσεις ξεπερνούν τα 10 δισ. ευρώ, δηλαδή ανέρχονται στο 1/3 των συνολικών οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Αντίστοιχα από την ΑΑΔΕ προκύπτει ότι οι οφειλές των ελευθέρων επαγγελματιών προς την εφορία έως το ύψος των 50.000 ευρώ προσεγγίζουν τα 35 δισ. ευρώ σε σύνολο 100 δισ. ευρώ.
Ζητούν ακατάσχετο
Από εκεί και πέρα, η ΕΣΕΕ σε ανακοίνωσή της τονίζει πως το υπουργείο Οικονομικών από τη μία ετοιμάζει (μαζί με το υπουργείο Εργασίας) ρύθμιση έως 120 δόσεις για χρέη σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία από την άλλη όμως σφίγγει τον κλοιό μέσω των επαγγελματικών λογαριασμών, χωρίς να επιτρέπει ένα εύλογο «ακατάσχετο» ποσό από τις συναλλαγές με πλαστικό χρήμα.
Κατά τα λεγόμενά της για τον λεγόμενο «ακατάσχετο» λογαριασμό, ενστάσεις βάζει η τρόικα, η οποία δεν επιθυμεί να ξεπερνά το όριο των 1.250 ευρώ, όπως ισχύει και για τους απλούς πολίτες με χρέη στο Δημόσιο, ενώ επιβάλλει τον επαγγελματικό λογαριασμό, ως ρόλο τροφοδότη λογαριασμού της επιχείρησης.
Αλλωστε, όλες οι εισπράξεις των επιτηδευματιών από κάρτες, ηλεκτρονικά πορτοφόλια, μεταφορά ποσού κ.ά. καταλήγουν στον επαγγελματικό λογαριασμό που έχουν υποχρέωση να δηλώσουν στο σύστημα Taxis. Δαπάνες και εισπράξεις θα πρέπει επίσης υποχρεωτικά να καταλήγουν στον εν λόγω λογαριασμό, προκειμένου όσοι συναλλάσσονται να «χτίσουν» το αφορολόγητό τους και να μπορούν να συμμετέχουν στη φορολοταρία.
Ιωάννα Φεντούρη
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου