Με «χτυπήματα» κάτω από τη… μέση και υπόγειο πόλεμο από κερδοσκοπικά funds για τον έλεγχο της Τράπεζας Πειραιώς εξελίσσεται η αλλαγή στη διοίκησή της.
Η καταιγίδα ξέσπασε μετά την αιφνίδια εμπλοκή που προέκυψε σχετικά με την επιλογή του νέου διευθύνοντος συμβούλου της Τράπεζας Πειραιώς, του κ. Χρήστου Παπαδόπουλου.
Αν και έπειτα από πολύμηνες διαδικασίες ο κ. Παπαδόπουλος είχε πάρει την έγκριση από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) -που είναι μέτοχος της Τράπεζας Πειραιώς- αλλά και τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) για την ανάληψη της θέσης του CEO του ομίλου, κυριολεκτικά στο παρά πέντε ο SSM ύστερα από «καταγγελία» αγνώστου περιεχομένου ακύρωσε την τοποθέτηση του νέου μάνατζερ. Ετσι, η διαδικασία αναζήτησης διευθύνοντος συμβούλου ξεκινά από την αρχή.
Ο στόχος
Τραπεζικά στελέχη βλέπουν πίσω από αυτή την εξέλιξη το fund του Τζον Πόλσον, το οποίο ελέγχει το 10% της τράπεζας και επιθυμεί να «αρπάξει» τον έλεγχο της Πειραιώς προκειμένου να διαχειρισθεί τα «κόκκινα» δάνεια.
Συγκεκριμένα, καταγγέλλουν ότι το κερδοσκοπικό fund εναντιώθηκε στην επιλογή Παπαδόπουλου για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, καθώς επιθυμεί να τοποθετήσει πρόσωπο της δικής του επιλογής στο τιμόνι της Τράπεζας Πειραιώς. Σκοπός του, σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, είναι ο έλεγχος των κόκκινων δανείων και κατ’ επέκταση πολλών επιχειρήσεων που έχουν δανειοδοτηθεί από την τράπεζα. Αλλωστε, η Πειραιώς έχει στο χαρτοφυλάκιό της περίπου το 50% των επιχειρηματικών δανείων προς μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, βιομηχανίες τροφίμων, ακτοπλοϊκές εταιρίες, γνωστές εμπορικές εταιρίες, αλλά και αγροτικές επιχειρήσεις. Ετσι, όπως καταγγέλλουν, το fund του Τζον Πόλσον, έχοντας επενδύσει στην Τράπεζα μόλις 400 εκατ. ευρώ, αποσκοπεί σε μεγάλες υπεραξίες, οι οποίες δυνητικά μπορούν να αγγίξουν ακόμα και τα 10 δισ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι πριν από λίγους μήνες ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος είχε παρέμβει ανοιχτά προκειμένου να ματαιώσει την αποχώρηση του Ανθιμου Θωμόπουλου, όχι μόνο με επιστολές του αλλά και με προσωπικές παρεμβάσεις ακόμη και σε κυβερνητικό επίπεδο. Οπως είναι φυσικό, έκτοτε, η σχέση του με το Δ.Σ. της Τράπεζας Πειραιώς έχει διαταραχθεί.
Η ανατροπή στη διοίκηση της μεγαλύτερης ελληνικής τράπεζας αιφνιδίασε τόσο την κυβέρνηση όσο και τη διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, καθώς σε περίπτωση που «περάσουν» οι μεθοδεύσεις του Πόλσον, θα είναι η πρώτη φορά που ένα hedge fund αποκτά τον έλεγχο συστημικής τράπεζας στην ευρωζώνη, ενώ χιλιάδες επιχειρήσεις θα υποστούν «βίαιες» αλλαγές, χιλιάδες θέσεις εργασίας θα τεθούν σε κίνδυνο και τα όποια κέρδη θα καρπώνονται τα κερδοσκοπικά funds.
Την ίδια ώρα, ανησυχία έχουν προκαλέσει και οι αλλαγές στη σύνθεση του ΤΧΣ, καθώς φημολογείται ότι οι Ελληνες θα αντικατασταθούν από ξένα στελέχη.
Προσωρινός…
Καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου, έως ότου αναδειχθεί ο νέος CEO, ανέθεσε το Δ.Σ. της Τράπεζας Πειραιώς στον κ. Γιώργο Πουλόπουλο. Σύμφωνα με ανακοίνωση της τράπεζας, «το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Πειραιώς εξέλεξε σήμερα (σ.σ. χθες) τον κ. Γιώργο Πουλόπουλο ως νέο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο. Στον κ. Γιώργο Πουλόπουλο ανατέθηκε και η άσκηση των καθηκόντων του διευθύνοντος συμβούλου, έως ότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την ανάδειξη του νέου CEO. Ο κ. Πουλόπουλος εργάζεται ως στέλεχος στην Τράπεζα 17 χρόνια και είναι ο CFO της Τράπεζας Πειραιώς τα τελευταία 6 χρόνια. Στη σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ. παραιτήθηκε από τη θέση του προσωρινού διευθύνοντος συμβούλου ο κ. Σταύρος Λεκκάκος, ο οποίος παραμένει μέλος του Δ.Σ. της Τράπεζας».
ΓΩΓΩ ΚΑΤΣΕΛΗ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου