Η Ν.Δ. επικαλείται στοιχεία από την Εισηγητική Εκθεση του Προϋπολογισμού 2017 (σελ. 85) ως απόδειξη πως η κυβέρνηση δεν έπιασε τον ετήσιο στόχο για το ΕΣΠΑ. «Ο στόχος του 2016 για την απορρόφηση των κονδυλίων ΕΣΠΑ 2014-2020 έχει υπερκαλυφθεί. Σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία, ανέρχεται σε 1,61 δισ. ευρώ», ανέφερε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης (4.1.2017). Ωστόσο στην Εκθεση του Προϋπολογισμού ο πήχυς τίθεται στα 2,28 δισ. ευρώ. Με άλλα λόγια, σε επίπεδο υλοποίησης, το 2016 έκλεισε με απορρόφηση 29,3% κάτω του στόχου, ενώ οι ρυθμοί απορρόφησης -σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος- βαίνουν μειούμενοι και το 2017.
Καθυστερήσεις
Αναφορικά με τη διαχείριση, η Ν.Δ. επισημαίνει πως από τις 24 δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, που είχε εξαγγείλει το αρμόδιο υπουργείο για το πρώτο εξάμηνο του 2017, έχουν προκηρυχθεί μόλις 5. Από αυτές, οι 2 είναι στη φάση της αξιολόγησης, ενώ στις 3 έχει απλά ανακοινωθεί ότι θα ξεκινήσει, από τον Σεπτέμβριο, η διαδικασία υποβολής προτάσεων.
Σε ό,τι αφορά τον ανασχεδιασμό του ΕΣΠΑ, «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. επιχείρησε πλήρη μεταστροφή του στόχου, με αποτέλεσμα από κομβικός μοχλός ανάπτυξης και στήριξης της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας να εξελιχθεί σε δεξαμενή κάλυψης πάγιων και διαρκών αναγκών του κράτους, λόγω της άρνησης της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μείωση των κρατικών δαπανών», υπογραμμίζει η αξιωματική αντιπολίτευση.
«Σπίτι μου ΙΙ» & «Αναβαθμίζω το Σπίτι μου»: Αναρτήθηκαν οι προκηρύξεις για τα νέα προγράμματα
Οι προτάσεις
Η Ν.Δ. αποδίδει την αποτυχία της κυβέρνησης όσον αφορά στο ΕΣΠΑ σε τέσσερις παράγοντες: την άγνοια των πραγματικών αναγκών, τον κακό σχεδιασμό, την ιδεοληψία και την ανικανότητα διαχείρισης. Για ένα πιο… λειτουργικό ΕΣΠΑ, προτείνει μεταξύ άλλων τη δημιουργία ενιαίου κεντρικού κόμβου ενημέρωσης για το συγκεκριμένο και για άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, συγκεκριμένες ημερομηνίες προκήρυξης των προγραμμάτων με σκοπό να προγραμματίζει ο επενδυτής τις κινήσεις του, ενεργοποίηση του Ταμείου Επιχειρηματικότητας ΙΙ κ.λπ.
Στις βασικές διαπιστώσεις της για την πορεία του ΕΣΠΑ συμπεριλαμβάνονται οι εξής:
* Η κυβέρνηση απέτυχε στο ΕΣΠΑ. Υπάρχουν καθυστερήσεις σε κάθε φάση του.
* Υπάρχουν αδικαιολόγητες καθυστερήσεις ακόμη και σε δράσεις που προκηρύχθηκαν τον Φεβρουάριο του 2016.
* Ούτε ένα ευρώ για έρευνα και τεχνολογική ανάπτυξη.
* Μόλις 5 δράσεις από τις 24, που είχαν προγραμματιστεί για το πρώτο εξάμηνο του 2017, έχουν προκηρυχθεί.
* Ούτε ένα νέο μεγάλο έργο δεν έχει ξεκινήσει στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014 – 2020.
Παραδείγματα
Χιλιάδες είναι οι δικαιούχοι που δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ
Αδικαιολόγητες καθυστερήσεις σε 4 δράσεις για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, που προκηρύχθηκαν το 2016, καταγγέλλει η Ν.Δ., υποστηρίζοντας πως δεν έχει φτάσει ούτε 1 ευρώ σε χιλιάδες δικαιούχους τους. Μάλιστα, παραθέτει τέσσερα ενδεικτικά παραδείγματα ανθρώπων που υπέβαλαν αίτηση ένταξης στα συγκεκριμένα προγράμματα:
1. «Ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης»
Με σκοπό να ανοίξει τεχνικό γραφείο υπέβαλε αίτηση στο συγκεκριμένο πρόγραμμα (Απρίλιος 2016), η οποία έγινε αποδεκτή. Εχει πληρώσει 10 ενοίκια και λειτουργικά έξοδα και ενώ έχουν περάσει 17 μήνες (από την υποβολή) δεν έχει λάβει ούτε ένα ευρώ. Σαν τον Γιώργο είναι άλλοι 3.700 νέοι επιστήμονες.
Γιώργος Γ., 30 ετών, πολιτικός μηχανικός
2. «Νεοφυής Επιχειρηματικότητα»
Κατέθεσαν φάκελο τον Μάιο του 2016. Τα προσωρινά αποτελέσματα βγήκαν Φεβρουάριο του 2017, ενώ δόθηκε παράταση για τα τυπικά δικαιολογητικά που απαιτεί το πρόγραμμα μέχρι τον τρέχοντα μήνα. Οι δυο τους βρήκαν χρηματοδότηση για την πρότασή τους και έφυγαν για την Ολλανδία, τη στιγμή που στα συρτάρια του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης παραμένουν 1.525 καινοτόμες προτάσεις.
Δημήτρης Λ. – Παναγιώτης Π.
3.«Ενίσχυση τουριστικών MμE για τον εκσυγχρονισμό τους και την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών»
Υπέβαλε φάκελο (Ιούλιος 2016) για να αναβαθμίσει την επιχείρησή της.
Μέχρι σήμερα δεν έχει λάβει ούτε ένα ευρώ, καθώς η αξιολόγηση δεν έχει ολοκληρωθεί. Εχει πληρώσει η ίδια μέρος του σχεδίου της. Σαν τη Μαρία Δ. είναι άλλοι 2.550 επιχειρηματίες.
Μαρία, 47, ιδιοκτήτρια ξενοδοχείου με bar και εστιατόριο στη Χαλκιδική
4. «Αναβάθμιση πολύ μικρών & μικρών επιχειρήσεων για την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές»
Η επιχείρησή του απασχολεί 8 εργαζόμενους. Κατέθεσε τον Ιούλιο του 2016 επενδυτικό σχέδιο το οποίο συμπεριλήφθηκε στον προσωρινό κατάλογο δικαιούχων που εκδόθηκε 1 χρόνο μετά. Πριν από λίγες ημέρες ενημερώθηκε πως πρέπει να προσκομίσει τα δικαιολογητικά μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου. Στην ίδια κατάσταση με τον κ. Κωνσταντίνο Π. βρίσκονται άλλοι 13.988 ιδιοκτήτες μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Κωνσταντίνος Π., 55 ετών, ιδιοκτήτης τυροκομείου
ΙΩΑΝΝΑ ΦΕΝΤΟΥΡΗ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου