Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα:
Η Ελλάδα φέρεται να έχει εξασφαλίσει εκταμίευση ποσού 8,5, δισ, ευρώ και πιέζει για ακόμη περισσότερα, «παζαρεύοντας» το επιπλέον ποσό. Σε κάθε περίπτωση θα εισπράξει «μια βαλτίσα λεφτά ο Τσακαλώτος» όπως είπε χαρακτηριστικά ο Σλοβάκος ΥΠΟΙΚ Πέτερ Κάζιμιρ και αρκετά παραπάνω από το ποσό των 7,4 δισ. Ευρώ που απαιτούνται για την δόση του Ιουλίου.
Σύμφωνα με προσχέδιο το Eurogroup θα καλωσορίσει την υιοθέτηση των πρόσφατων μέτρων από την ελληνική Βουλή και θα συγχαίρει την ελληνική κυβέρνηση για τις προσπάθειες που καταβάλλει.
Τα παζάρια για το χρέος
Ως προς το χρέος:
Τα πρωτογενή πλεονάσματα που πρέπει να επιτυγχάνει η Ελλάδα, ορίζονται σε ποσοστό 2% επί του ΑΕΠ για την περίοδο από το 2023 μέχρι και το 2060. Στο σημείο αυτό υπάρχει ακόμη διαφωνία για το εάν στο τελικό κείμενο θα αναγράφεται «περίπου 2%», «κατά μέσο όρο 2%» ή «τουλάχιστον 2%».
Ως προς τα επιπλέον δάνεια από τον EFSF ύψους 130 δισ. ευρώ προβλέπεται επέκταση για 15 χρόνια αλλά εξακολουθεί να υπάρχει ακόμη διαφωνία για το εάν αν θα αναγράφεται στην τελική συμφωνία «μέχρι και 15 χρόνια ή «από 0-15 χρόνια».
Ως προς την ελάφρυνση του χρέους το ΔΝΤ εμφανίζεται να καλωσορίζει την εξειδίκευση για «πιθανά μέτρα» και τα χαρακτηρίζει ως καλό βήμα για την ελάφρυνση του χρέους. Διαφαίνεται ξεκάθαρα ότι δεν προτίθεται να αναλάβει μέρος της χρηματοδότησης του ελληνικού προγράμματος. Οσο για την περίφημη αναφορά στην προηγούμενη απόφαση που ανέφερε ότι θα γίνει ελάφρυνση «εφόσον απαιτηθεί», φαίνεται ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος πετυχαίνει μικρή αλλαγή στη διατύπωση. Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της «Καθημερινής» και του ΣΚΑΪ Ελένη Βαρβιτσιώτη το κείμενο θα αναδιατυπωθεί ως εξής: Ελάφρυνση του χρέους «στο βαθμό που θα χρειαστεί».
Το «καρφί» Σόιμπλε
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, ο Βόλφγκαγκ Σόιμπλε είχε πετάξει το «καρφί» του προς την ελληνική κυβένηση υποστηρίζοντας ότι οι δύο πλευρές είχαν συμφωνήσει από το προηγούμενο Eurogroup αλλά η Αθήνα ζήτησε πίστωση χρόνου τριών εβδομάδων για να το διαχειριστεί επικοινωνιακά.
Επιπλέον, ο γερμανός ΥΠΟΙΚ παρουσιάστηκε και πριν την έναρξη του Eurogroup σταθερός, σαφής και σκληρός στις απόψεις του για το το ελληνικό χρέος
Μάλιστα, ξεκαθάρισε πως αναφορικά με τα μέτρα ελάφρυνσης που θα καταγραφούν στην απόφαση των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης δεν είναι δεδομένο ότι αυτά θα εφαρμοστούν. «Εάν η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αποδειχθεί περιττή, δεν θα την χρειαστούμε» είπε σύμφωνα με Γερμανό δημοσιογράφο της DW.
Τσίπρας: «Στο τέλος κερδίζουν οι καλοί»
Στον Σόιμπλε απάντησε εμμέσως ο Αλέξης Τσίπρας -προδιαγράφοντας και την αντίδραση της κυβέρνησης εφόσον τα πράγματα στο Eurogroup κυλήσουν έτσι. «Στο τέλος κερδίζουν οι καλοί» σχολίασε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο ελληνικό ζήτημα και τη συνεδρίαση του Eurogroup, ενώ αποχωρούσε από το συνεδριακό κέντρο του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, μετά την ολοκλήρωση της 3ης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ. Ερωτηθείς από το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων εάν είναι αισιόδοξος, απάντησε «στο τέλος κερδίζουν οι καλοί». Μια φράση που ερμηνεύεται ως «καρφί» κατά του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκαγκ Σόιμπλε.