Το σχέδιο της συμφωνίας αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα το πρωί από τους τεχνοκράτες του ΕWG και στη συνέχεια θα υποβληθεί για συζήτηση και αποφάσεις στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Οπως τονίζουν στις Βρυξέλλες, θα κινείται στα όρια αυτών που μπορούν να αποδεχθούν σήμερα οι Ευρωπαίοι δανειστές, δηλαδή την εκταμίευση της δόσης μαζί με ένα «περιτύλιγμα» για το χρέος, χωρίς απόφαση για τα μέτρα ελάφρυνσης.
Πάμε για… γραβάτα αλλά θα γυρίσουμε με φέσι
Στο πλαίσιο αυτό επισημαίνουν ότι οι απειλές υπό μορφήν διαρροών της κυβέρνησης περί δήθεν παραπομπής του θέματος από τον πρωθυπουργό στη Σύνοδο Κορυφής (22-23 Ιουνίου) εάν δεν υπάρξει ικανοποιητική συμφωνία απευθύνονται περισσότερο στα στελέχη του κόμματος και τους βουλευτές του παρά στους Ευρωπαίους.
Κι αυτό γιατί ακόμη κι αν γινόταν κάτι τέτοιο είναι μαθηματικά βέβαιο ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα ξαναστείλουν το θέμα στο Eurogroup και θα χαθεί ένας μήνας. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει ασχοληθεί δύο φορές στο παρελθόν με το ελληνικό ζήτημα, στην αρχή της κρίσης το 2010 και το καλοκαίρι του 2015, δηλαδή τις δύο φορές που η Ελλάδα βρέθηκε με το ένα πόδι εκτός Ευρωζώνης, κάτι που σήμερα δεν ισχύει.
Στη βελγική πρωτεύουσα δεν παίζει αυτό το σενάριο γιατί, όπως λένε, δεν οδηγεί σε λύση, αλλά σε καθυστέρηση χωρίς λόγο σε μια περίοδο που τα χρονικά όρια περιορίζονται και η Ελλάδα χρειάζεται την εκταμίευση της δόσης τον επόμενο μήνα. Με βάση το θετικό σενάριο, δηλαδή αυτό της συμφωνίας, υπάρχουν κάποια σίγουρα δεδομένα και κάποια θέματα για τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη διεργασίες.
Ειδικότερα, είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει θετική εισήγηση των θεσμών για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, μετά τη διαπίστωση ότι η κυβέρνηση υλοποίησε τα 140 προαπαιτούμενα της συμφωνίας.
Αυτό στην πράξη ανοίγει τον δρόμο για την εκταμίευση της δόσης, την απόφαση θα πάρει το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, μόλις γίνουν οι επικυρώσεις από εθνικά κοινοβούλια. Το ποσό της δόσης θα κινείται, σύμφωνα με κοινοτική πηγή στις Βρυξέλλες, μεταξύ 8,5-9,5 δισ. ευρώ μαζί με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου.
Σχετικά με το ΔΝΤ, όλα δείχνουν πλέον ότι η κ. Λαγκάρντ που θα το εκπροσωπήσει στη σημερινή συνεδρίαση μαζί με τον Πολ Τόμσεν, θα αποδεχθεί την πρόταση των Ευρωπαίων και θα κάνει εισήγηση στο διοικητικό συμβούλιο του διεθνούς οργανισμού για συμμετοχή στο πρόγραμμα, αλλά χωρίς χρηματοδότηση στην παρούσα φάση και μέχρι να αποφασιστούν τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.
Για το χρέος, με δεδομένο ότι τα μέτρα δεν πρόκειται να αποφασιστούν πριν τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, οι Ευρωπαίοι θα επιχειρήσουν σήμερα να εξειδικεύσουν λίγο περισσότερο την απόφαση του Μαΐου 2016 μέσω της οποίας το Εurogroup είχε καθορίσει βραχυπρόθεσμες (υλοποιούνται ήδη), μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις ελάφρυνσής του. Συγκεκριμένα, αναμένεται να γίνει πιο λεπτομερής προσδιορισμός της περιόδου επιμήκυνσης της αποπληρωμής των δανείων της δεύτερης διάσωσης καθώς και αναφορά στο θέμα των επιστροφών των κερδών της ΕΚΤ και των κεντρικών τραπεζών που κατέχουν ελληνικά ομόλογα.
Φθινοπωρινές προβλέψεις Κομισιόν: Η Ελλάδα σε σταθερή τροχιά ανάπτυξης - Οι κίνδυνοι που παραμονεύουν
Στην τελική απόφαση μπορεί να συμπεριληφθεί και η γαλλική πρόταση για σύνδεση της αποπληρωμής του χρέους με την ανάπτυξη, αλλά χωρίς λεπτομέρειες.
Στο μείζον ζήτημα για τη χώρα και την οικονομία, αυτό της ποσοτικής χαλάρωσης και με δεδομένο ότι χωρίς ελάφρυνση του χρέους δεν μπορεί να προχωρήσει, οι Ευρωπαίοι αναζητούν μια μεσοβέζικη λύση, απλώς για να κρατήσουν ζωντανή την προσδοκία και να μην απογοητεύσουν τις αγορές.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι υπουργοί δεν μπορούν να κάνουν υποδείξεις στην ΕΚΤ για το θέμα αυτό, αλλά θα επιχειρήσουν μια πολιτική διατύπωση με την οποία θα εγγυώνται τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους.
Με τον τρόπο αυτό θα παρέμενε ανοικτό το όλο θέμα για τους επόμενους μήνες και η προσδοκία ότι κάποια στιγμή μετά τις γερμανικές εκλογές ο Μάριο Ντράγκι θα μπορούσε θεωρητικά να εισηγηθεί την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα.
Ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες, Νίκος Μπέλλος
Ο εγκλωβισμένος Αλέξης Τσίπρας
Ανάμεσα σε θέσεις, αντιθέσεις, «βαβελοποίηση» μηνυμάτων, ήξεις αφήξεις, τοποθετήσεις, αλλά και διαρροές που έρχονται και βαραίνουν το ήδη θολό τοπίο των διαπραγματεύσεων, η συγκυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων πορεύεται σε… κενό προς το σημερινό κρίσιμο Eurogroup του Λουξεμβούργου.
Εχοντας εγκλωβιστεί πολιτικά και επικοινωνιακά σε ένα μοτίβο, που αποδείχθηκε κενό γράμμα αναφορικά με τις επιδιώξεις της Αθήνας για το χρέος και την ποσοτική χαλάρωση, το Μέγαρο Μαξίμου και ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έχουν επιδοθεί σε απανωτές σπασμωδικές κινήσεις.
Παρά τα συνεχή και ξεκάθαρα μηνύματα από την πλευρά των πιστωτών, το κυβερνητικό στρατόπεδο εξακολουθεί να παίζει με τη φωτιά και να στήνει σκηνικό ρήξης, με τους ελιγμούς της τελευταίας στιγμής να έχουν ως στόχο η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης να καταλήξει σε μία απόφαση η οποία θα μπορεί να παρουσιαστεί ως… επιτυχία από το Μαξίμου.
Το «πράσινο φως» σε ένα πακέτο αναπτυξιακού χαρακτήρα, αλλά και μία διατύπωση πως η συζήτηση για το χρέος δεν θα ξεκινήσει με τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος (δηλαδή τον Αύγουστο του 2018) αλλά τώρα και πριν από τις εκλογές στη Γερμανία μετατρέπονται σε μείζονα κυβερνητικά «θέλω», αν και το όλο κλίμα δείχνει πως το καλάθι θα είναι ιδιαίτερα μικρό και η συγκυβέρνηση θα περάσει κάτω και από τον ήδη χαμηλωμένο πήχυ.
Στο διά ταύτα, τυχόν «μαύρος καπνός» στο Eurogroup θα σημάνει νέα καθυστέρηση περίπου για ένα μήνα. «Εάν ο Αλέξης Τσίπρας δεν δεχθεί τη συμφωνία που θα του προσφέρει το συμβούλιο υπουργών Οικονομικών και επιδιώξει την προσφυγή στην ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής της 22ας Ιουνίου, τότε οι ηγέτες απλά θα τον παραπέμψουν στο επόμενο Eurogroup, στις 10 Ιουλίου», ανέφερε (capital.gr) Ευρωπαίος αξιωματούχος, δίνοντας μία πρώτη πικρή γεύση σχετικά με τις επιδιώξεις περί πολιτικής συμφωνίας.
Το… μαρτύριο της σταγόνας, πάντως, δεν σταματά εδώ για το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς ανάλογα μαντάτα έστειλε και το Βερολίνο. «Στη συνεδρίαση αναμένουμε να μπορέσουμε να συμφωνήσουμε σε ένα συνολικό και βιώσιμο πακέτο», σημείωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, Γιρκ Βάισγκερμπερ. Ερωτηθείς, δε, για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους για την Ελλάδα, ο κ. Βάισγκερμπερ επανέλαβε την εκπεφρασμένη γερμανική θέση. Πως τέτοια μέτρα μπορούν να συζητηθούν μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, το 2018.
Παραμονές, πάντως, του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών, η συγκυβέρνηση επιχείρησε να πολώσει περαιτέρω το σκηνικό, σε μία κίνηση εσωτερικής κατανάλωσης. «Είμαστε πολύ μακριά από την εξεύρεση λύσης στο Eurogroup, με δεδομένο ότι η Γερμανία δεν έχει κάνει κανένα βήμα προόδου. Εάν δεν υπάρξει κάποια θετική κίνηση τις επόμενες ώρες ή κατά τη διάρκεια του Eurogroup από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, τότε φαίνεται ότι την “καυτή πατάτα” θα αναγκαστεί να την πάρει στα χέρια της η κ. Μέρκελ», υποστήριξε (ΑΠΕ-ΜΠΕ) κυβερνητικός αξιωματούχος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλτ Τουσκ, ανέφερε πως σε περίπτωση ναυαγίου, την επομένη το πρωί θα κατατεθεί γραπτό αίτημα για τη σύγκληση του Euro Summit (σύγκληση των 19 χωρών της ευρωζώνης) στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός προσπάθησε να… διεθνοποιήσει το ελληνικό θέμα. Μέσω άρθρων του («Le Monde», «Die Welt») ζήτησε από τους πιστωτές της χώρας να σεβαστούν τους κανόνες που οι ίδιοι έγραψαν.
«Είμαστε γεμάτοι από ελπίδα και προσδοκία για αυτή τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών. Γιατί έχουμε κάνει όσα οφείλουμε και συνεχίζουμε στο ίδιο ευρωπαϊκό δρόμο. Στο δρόμο του σεβασμού των κανόνων του κοινού μας σπιτιού. Και το ίδιο περιμένουμε από τους δανειστές μας. Να σεβαστούν τους κανόνες που οι ίδιοι έγραψαν. Να σεβαστούν τη χώρα μου. Να σεβαστούν την Ελλάδα. Να μην επιτρέψουμε να μιλήσουν οι προκαταλήψεις, τα στερεότυπα και η μνησικακία που τόσο κακό έκαναν και συνεχίζουν να κάνουν κακό στην Ευρώπη», σημείωσε.
Δημήτρης Γκάτσιος
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου