«Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ καταγγέλλει την αντεργατική και αντισυναδελφική συμπεριφορά του Προέδρου και Γενικού Διευθυντή του ΑΠΕ ΜΠΕ Μιχάλη Ψύλου, ο οποίος απέστειλε σήμερα επιστολή στους ανταποκριτές του ΑΠΕ ΜΠΕ στο εξωτερικό, με την οποία τους γνωστοποιεί τη διακοπή της συνεργασίας τους με το Πρακτορείο, καθώς παρήλθε το χρονικό διάστημα που είχε θέσει για να τους στείλουν υπογεγραμμένη τη σύμβαση παροχής ανεξάρτητων δημοσιογραφικών υπηρεσιών.
Επισημαίνουμε ότι η συνεργασία των συναδέλφων με το ΑΠΕ-ΜΠΕ έχει διάρκεια ζωής από 12 έως 37 χρόνια.
Ο Πρόεδρος και Γενικός Διευθυντής του ΑΠΕ-ΜΠΕ επικαλούμενος αόριστη νομοθεσία και νομολογία, προσπαθεί με ασφυκτικές, παράνομες, αντεργατικές και αντισυναδελφικές πιέσεις να καθυποτάξει τους ανταποκριτές εξωτερικού, προκειμένου να μην υπαχθούν στο μισθολόγιο του Πρακτορείου, αλλά να δημιουργηθεί μια νέα γενιά εργαζομένων, αμειβομένων με μπλοκάκι.
Η προσπάθεια αυτή επιχειρείται με πιέσεις, προκειμένου οι συνάδελφοι να υπογράψουν αναδρομικά λεόντειες, αντεργατικές, αντισυμβατικές και έξω από τους δημοσιογραφικούς κανόνες και την δεοντολογία συμβάσεις, δηλαδή συμβάσεις παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών. Και όλα αυτά τη στιγμή, που πρόσφατα, με νομοθετική ρύθμιση, το ΑΠΕ-ΜΠΕ εξαιρείται από τους νομοθετικούς μνημονιακούς περιορισμούς των προσλήψεων δημοσιογράφων, μισθωτών, κ.λπ., κάτι που είχε ως αποτέλεσμα οι δημοσιογράφοι που εργάζονται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ με μπλοκάκι έως και δέκα χρόνια, να πρέπει να ενταχθούν στο μισθολόγιο του Πρακτορείου με συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ είχε καλέσει τον κύριο Ψύλο σε συνάντηση στις 18/2/2019, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για το θέμα των ανταποκριτών εξωτερικού, αλλά επικαλέσθηκε απουσία του στο εξωτερικό και ανέβαλε τη συνάντηση για την 4η Μαρτίου 2019. Ενώ δε είχε διαβεβαιώσει την Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ ότι δεν θα προβεί σε καμία ενέργεια σε βάρος των ξένων ανταποκριτών μέχρι την 4η Μαρτίου, που είχε ήδη συμφωνηθεί να πραγματοποιηθεί η συνάντησή του με το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, στις 19 Φεβρουαρίου 2019, απέστειλε εκφοβιστική επιστολή στους ανταποκριτές, απαιτώντας να υπογράψουν έως τις 26 Φεβρουαρίου 2016 τις συμβάσεις «ανεξαρτήτων δημοσιογραφικών υπηρεσιών» που τους απέστειλε, οι οποίες μάλιστα θα ίσχυαν αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2019, διαφορετικά τους απείλησε ότι θα λυθεί η συνεργασία τους με το Πρακτορείο.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ ύστερα από τις παραπάνω ενέργειες του Προέδρου και Γενικού Διευθυντού του ΑΠΕ ΜΠΕ απαιτεί την άμεση ανάκληση των απολύσεων των συναδέλφων.
Καλούμε τους συναδέλφους του ΑΠΕ ΜΠΕ να βρίσκονται σε εγρήγορση και μετά τη συνάντηση της Δευτέρας, 4 Μαρτίου στις 12.00 πμ, θα ενημερωθούν για την πραγματοποίηση συνέλευσης, προκειμένου να αποφασίσουμε απεργιακές κινητοποιήσεις και κάθε πρόσφορο μέσο για την ανάκληση των απολύσεων.
Η τρομοκρατία του κου Ψύλου στο ΑΠΕ ΜΠΕ δεν θα περάσει.
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ»
Τις μεθοδεύσεις του Μ. Ψύλου με τις συμβάσεις των ανταποκριτών του ΠΕ είχε καταγγείλει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Κώστας Τζαβάρας με ερώτησή του που κλατέθεσε χθες στη Βουλή.
«Oι ανταποκριτές εξωτερικού του ΑΠΕ-ΜΠΕ εργάζονται επί πολλά έτη με ετήσιες συμβάσεις διαρκώς ανανεούμενες και με απολαβές σημαντικά κατώτερες των συλλογικών συμβάσεων, που ισχύουν στον κλάδο τους, επισημαίνει στην ερώτηση ο κ. Τζαβάρας. Για λόγους ισονομίας και ίσης μεταχείρισης είναι απαράδεκτο το ΑΠΕ-ΜΠΕ να προχωρά στη μετατροπή των συμβάσεων ανεξάρτητων υπηρεσιών σε συμβάσεις αορίστου χρόνου για τους 58 δημοσιογράφους που προσδιορίζονταν στη εν λόγω τροπολογία και παράλληλα να αντιστρέφει τη διαδικασία για τους ανταποκριτές εξωτερικού.
»Κατά πάγια νομολογία του Αρείου Πάγου προσθέτει, οι συνεχώς ανανεούμενες συμβάσεις ορισμένου χρόνου έχει κριθεί ότι γίνονται προς καταστρατήγηση του Νόμου και κατά συνέπεια αποτελούν μια ενιαία σύμβαση αορίστου χρόνου η οποία δεν μπορεί να μετατραπεί σε σύμβαση παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του εργαζόμενου. Σε αντίθετη περίπτωση συνιστά μονομερή βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας, όπως προβλέπεται στο άρθρο 7 του Ν. 2112/1920 όπως ισχύει σήμερα. Το ίδιο ισχύει και τις συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου, που μετά τη πάροδο του χρόνου για τον οποίο είχαν συνομολογηθεί μετατράπηκαν σε συμβάσεις αορίστου χρόνου, γιατί ο εργοδότης συνέχισε να δέχεται σιωπηρά και με τους ίδιους όρους εργασίας τις υπηρεσίες του μισθωτού».