«Ο Σπύρος Μεταξάς εργάστηκε περισσότερο από τρεις δεκαετίες, υπηρετώντας το δημοσιογραφικό επάγγελμα με ήθος και προσήλωση στις αρχές της δεοντολογίας. Ήταν ένας ευγενής και καλλιεργημένος άνθρωπος, με πολλά ενδιαφέροντα και απασχολήσεις. Θα μείνει αξέχαστος σε όσους τον γνώρισαν και συνεργάστηκαν μαζί του. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ συλλυπείται βαθύτατα την οικογένειά του, ιδιαιτέρως τη σύζυγό του, συνάδελφο, επίσης, Δώρα Παπαφράγκου, τον αγαπημένο τους γιο Ανδρέα – Περικλή και τους οικείους του και αποχαιρετά τον εκλεκτό συνάδελφο», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.
Η κηδεία του Σπύρου Μεταξά θα γίνει αύριο Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου 2017, στις 11 π.μ. στο Κοιμητήριο Βύρωνα. Επιθυμία της οικογένειας είναι, αντί στεφάνων, να προσφερθούν δωρεές στο Σύλλογο Εθελοντών Ε.Δ.Α.Ν.Ι. (Εθελοντική Διακονία Ασθενών).
Ο Σπύρος Μεταξάς γεννήθηκε το 1947 στην Αθήνα. Από πολύ νωρίς συνειδητοποίησε το ενδιαφέρον του για τη δημοσιογραφία. Από μαθητής ακόμη Λυκείου άρχισε να γράφει σε εφημερίδες της Καλλιθέας και στο περιοδικό «Μοντέρνο Τραγούδι και Τηλεόραση». Αμέσως μετά την αποφοίτησή του άρχισε τη μαθητεία του στην εφημερίδα «Η Βραδυνή» στο δικαστικό ρεπορτάζ.
Μετά το πραξικόπημα του 1967 σταμάτησε την απασχόλησή του στη δημοσιογραφία και έσπευσε να ολοκληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις για να φύγει στο εξωτερικό. Το 1970 εγκαταστάθηκε στη Ρώμη, όπου απασχολήθηκε σε διάφορες δουλειές και παράλληλα άρχισε τις σπουδές του στο τμήμα γραπτής και οπτικοακουστικής ενημέρωσης στο Πανεπιστήμιο «UNIVERSITA PER GLI STUDI SOCIALI» της Ρώμης.
Από το 1971 ήδη εργαζόταν, διευθύνοντας το ιταλόφωνο περιοδικό «ARTE ARTGIANATO ANTIQUARIATO», με θέματα Τέχνης, σύγχρονης και παλαιάς χειροτεχνίας. Δημοσίευσε μελέτες σε θέματα Τέχνης και ταξίδευε συχνά εκτός Ιταλίας.
Μετά τη μεταπολίτευση, το 1975, επανήλθε στην Ελλάδα, όπου προσλήφθηκε στην ΕΙΡΤ, στη Διεύθυνση Ραδιοφωνίας Ειδήσεων, για την καθημερινή σύνταξη και εκφώνηση ραδιοφωνικών δελτίων στην Ισπανική Γλώσσα.
Το 1978 παραιτήθηκε από την ΕΡΤ και εγκαταστάθηκε ξανά στην Ρώμη, όπου συνεργάστηκε με ξένα περιοδικά, τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς.
Αρκάς: Ο Θανασάκης ξεμπερδεύει χριστουγεννιάτικα φωτάκια - Η αποστομωτική απάντηση της μητέρας του
Από το 1980 έως το 1982 εργάστηκε και ως ανταποκριτής της εφημερίδας «ΑΥΡΙΑΝΗ» στις χώρες της ΕΟΚ με έδρα τη Ρώμη. Η συνεργασία του με την «ΑΥΡΙΑΝΗ» συνεχίστηκε έως το τέλος του 1983.
Το 1982 επαναπροσλήφθηκε στην ΕΡΤ, όπου εργάστηκε σχεδόν σε όλους τους τομείς της ραδιοφωνικής και τηλεοπτικής ενημέρωσης. Το 1991 μετατάχθηκε στην Γ.Γ. Επικοινωνίας – Γ.Γ. Ενημέρωσης, όπου παρέμεινε έως τη συνταξιοδότησή του, απασχολούμενος με την ξενόγλωσση ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας για την επικαιρότητα στις Βαλκανικές Χώρες.
Από το 1988 εργάστηκε παράλληλα στο «ΡΑΔΙΟ-ΑΘΗΝΑ» του συγκροτήματος Γ.Α. Κουρή.
Είχε ταξιδέψει σε ολόκληρο σχεδόν τον κόσμο και γνώριζε Γαλλικά, Αγγλικά, Ιταλικά, Ισπανικά και Πορτογαλικά.
ΝΔ: Άνθρωπος καλλιεργημένος με προσήλωση στις αρχές της δεοντολογίας
Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση για το θάνατο του δημοσιογράφου.
«Εκφράζουμε τη θλίψη μας για την απώλεια του συναδέλφου Σπύρου Μεταξά.
Άνθρωπος καλλιεργημένος με πολλά ενδιαφέροντα και προσήλωση στις αρχές της δεοντολογίας, υπηρέτησε για πολλά χρόνια τη δημοσιογραφία.
Στους οικείους του εκφράζουμε τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας».