Η βαρεμάρα είναι ένα συναίσθημα που όλοι έχουμε βιώσει κάποια στιγμή στη ζωή μας. Αν και μπορεί να φαίνεται ένα απλό και αβλαβές συναίσθημα, η ανία μπορεί να έχει διάφορες αιτίες και να επηρεάσει σημαντικά την ψυχική μας υγεία.
Γιατί όμως βαριόμαστε;
Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να συμβάλλουν στην αίσθηση της βαρεμάρας:
- Έλλειψη διέγερσης: Όταν δεν υπάρχουν αρκετά ερεθίσματα στο περιβάλλον μας ή οι δραστηριότητές μας είναι μονότονες, ο εγκέφαλός μας αναζητά κάτι πιο ενδιαφέρον για να τον απασχολήσει.
- Συνήθεια: Όταν κάνουμε τα ίδια πράγματα ξανά και ξανά, ο εγκέφαλός μας συνηθίζει και χάνει το ενδιαφέρον του.
- Έλλειψη στόχων: Όταν δεν έχουμε στόχους ή κάτι να επιδιώξουμε, μπορεί να νιώσουμε μια αίσθηση κενότητας και βαρεμάρας.
- Προβλήματα ψυχικής υγείας: Η βαρεμάρα μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα άλλων προβλημάτων, όπως η κατάθλιψη ή το άγχος.
- Κοινωνικοί παράγοντες: Η έλλειψη κοινωνικών επαφών ή η αίσθηση απομόνωσης μπορεί επίσης να οδηγήσει σε βαρεμάρα.
Η βαρεμάρα μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική μας υγεία. Μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του άγχους, της κατάθλιψης και της μοναξιάς. Επιπλέον, μπορεί να μειώσει την παραγωγικότητά μας και να επηρεάσει τις σχέσεις μας με τους άλλους.
Τι να κάνεις όταν βαριέσαι;
1. Βγες έξω. Ακόμα κι αν είναι απλώς για να ελέγξεις το ταχυδρομείο ή να κάνεις βόλτα το σκυλί στο τετράγωνο, μια αλλαγή σκηνικού μπορεί επίσης να αλλάξει τη διάθεσή σου.
2. “Χάσου” στη γειτονιά σου. Ακόμα κι αν νομίζεις ότι γνωρίζεις την περιοχή στην οποία ζεις, πιθανότατα υπάρχουν ένα ή δύο κρυμμένα στολίδια ακριβώς κάτω από τη μύτη σου.
3. Άπλωσε μια κουβέρτα στην ταράτσα και κοίταξε τα αστέρια. Δεν χρειάζεται να περιμένεις για μια βροχή μετεωριτών. Δεκάδες αστερισμοί είναι ορατοί σε μια καθαρή νύχτα.
4. Πήγαινε για τζόκινγκ. Είτε το πιστεύεις είτε όχι, οι εικόνες και οι ήχοι των εξωτερικών χώρων είναι ακόμα πιο όμορφοι όταν οι ενδορφίνες σου ρέουν.
5. Δες μια ταινία στην αυλή. Με έναν προβολέα και μερικές κουβέρτες, μπορείς να στήσεις μια υπέροχη κινηματογραφική βραδιά σας.
6. Πάρε το μεσημεριανό σου στην αυλή ή στο μπαλκόνι για να πάρεις και λίγη βιταμίνη D.
7. Πήγαινε για μια μεγάλη βόλτα με το αυτοκίνητο.
8. Ξεκίνα να φτιάχνεις έναν κήπο. Σήκωσε τα μανίκια και λέρωσε τα χέρια. Εκτός από τα οφέλη της κηπουρικής που καταπολεμά το άγχος, όλο αυτό το σκάψιμο μετατρέπεται γρήγορα σε προπόνηση.
9. Πήγαινε μια βόλτα με το ποδήλατο.
10. Βάλε αντηλιακό, πάρε μια πετσέτα θαλάσσης και πήγαινε σε μια κοντινή παραλία.
11. Δοκίμασε την πεζοπορία. Η φύση είναι εξαιρετικό φάρμακο εάν νιώθεις απογοητευμένη για τον κόσμο γενικά.
12. Παίξε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι. Κλείσε την τηλεόραση και προκάλεσε την οικογένεια σε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι.
13. Φτιάξε ένα παζλ. Θα απομακρύνει το μυαλό σου από την πλήξη ενώ η ολοκλήρωση ενός μεγάλου παζλ είναι υπέροχη αίσθηση.
14. Παρακολούθησε έναν μαραθώνιο rom-com. Δεν φοβόμαστε να το παραδεχτούμε, οι ρομαντικές κωμωδίες μας έχουν κλέψει την καρδιά. Μην ξεχάσεις το ποπ κορν.
15. Τραγούδησε κάποια τραγούδια της Disney. Κάνε τις ενδορφίνες σου να ρέουν μεταφέροντάς τις πίσω στην παιδική σου ηλικία.
16. Προγραμμάτισε την επόμενη απόδρασή σου. Μην την ονειρεύεσαι απλώς. Αναζητήστε αεροπορικά εισιτήρια και δωμάτια ξενοδοχείων.
17. Δοκίμασε νέα ρούχα. Ακόμα κι αν δεν έχεις πάρει νέα ρούχα μέσα σε ένα λεπτό, οι νέοι συνδυασμοί ρούχων μπορεί να φρεσκάρουν την γκαρνταρόμπα σου.
18. Γράψε ένα γράμμα. Στην εποχή των μηνυμάτων και του FaceTime, δεν γράφουμε πολύ συχνά τα συναισθήματά μας. Βάλε σε ένα ωραίο χαρτί λίγη αγάπη και στείλε το σε μία φίλη ή σε ένα μέλος της οικογένειας.
19. Κάλεσε έναν φίλο σε βιντεοκλήση. Η σύνδεση σε πραγματικό χρόνο μπορεί να σε κάνει να νιώσεις πιο κοντά.
20. Παρακολούθησε μια παράσταση. Αντί να δεις ένα άλλο ριάλιτι, παρακολούθησε μια διαδικτυακή όπερα, ένα μπαλέτο ή μια συμφωνία.
21. Μάθε μια νέα γλώσσα. Χάρη σε εφαρμογές όπως το Duolingo, μπορείς να μάθεις μερικές νέες λέξεις.
22. Δες μια ταινία μόνη σου. Πάρε ό,τι σνακ λαχταράς, χαλάρωσε στον καναπέ και γέλασε ή κλάψε όσο δυνατά θέλεις.
23. Χόρεψε. Μάθε μερικές δημοφιλείς κινήσεις. Κατέβασε την εφαρμογή Tik Tok και προκάλεσε τον εαυτό σου να μάθει τις μοντέρνες χορογραφίες που κάνουν όλα τα παιδιά.
24. Παίξε ένα βιντεοπαιχνίδι. Εάν δεν έχεις κονσόλα παιχνιδιών, δοκίμασε μερικά από τα διασκεδαστικά παιχνίδια στο κατάστημα εφαρμογών του τηλεφώνου σου.
25. Γράψε μια σύντομη ιστορία. Ή ένα δοκίμιο.
26. Κάνε μια βαθιά βουτιά σε ένα θέμα που σε ενδιαφέρει. Εάν έλκεσαι από ένα συγκεκριμένο θέμα όπως ο ιμπρεσιονισμός ή τα ζώα του τροπικού δάσους του Αμαζονίου, δημιούργησε μια ουρά από ντοκιμαντέρ, άρθρα ή βιβλία σχετικά με το θέμα.
27. Συμπλήρωσε ένα σταυρόλεξο.
28. Ζωγράφισε μια εικόνα.
29. Ξεκινήστε το scrapbooking. Ξαναζήσε τις αγαπημένες σου διακοπές και τις παιδικές σου αναμνήσεις φτιάχνοντας ένα διασκεδαστικό άλμπουμ φωτογραφιών.
30. Ξεκίνα ένα νέο βιβλίο.
31. Κατέβασε ένα e-book. Εάν δυσκολεύεσαι να εστιάσεις την προσοχή σου για να διαβάσεις, δοκίμσε τα ηχητικά βιβλία για να ακούς εν κινήσει ή όταν κάνεις δουλειές ή μαγειρεύεις ένα γεύμα.
32. Άκουσε ένα podcast. Από αληθινά αστυνομικά podcast μέχρι κωμικά podcast, υπάρχει ένα pod για κάθε γούστο.
33. Άλλαξε τη διακόσμηση. Από την κρεβατοκάμαρα στο σαλόνι μέχρι την κουζίνα, ακόμα και αν απλώς αλλάξεις τη διάταξη των επίπλων σου θα νιώσεις τον αέρα της ανανέωσης.
34. Μαγείρεψε μια νέα συνταγή. Σταμάτα να ανοίγεις και να κλείνεις το ψυγείο ελπίζοντας να εμφανιστούν νέα σνακ με μαγικό τρόπο. Πάρε την κατάσταση στα χέρια σου και φτιάξε τη δική σου γευστική απόλαυση.
35. Φτιάξε μια λίστα επιθυμιών με αντικείμενα (ή εμπειρίες) που θέλεις να αποκτήσεις.
36. Σύνταξε μια λίστα ευγνωμοσύνης. Είναι εύκολο να παρασυρθείς από τον συνεχιζόμενο καταιγισμό κακών ειδήσεων, αλλά ο προβληματισμός για όλα τα καλά στη ζωή σου μπορεί να το εξισορροπήσει.
37. Γράψε τους στόχους σου. Αφιέρωσε λίγο χρόνο για να σκεφτείς πού θέλεις να είσαι σε ένα χρόνο, πέντε χρόνια ή μετά.
38. Αποσυνδέσου από τις ηλεκτρονικές συσκευές. Το ατελείωτο scrollαρισμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί σίγουρα να επηρεάσει την ψυχική σου υγεία. Κάνε digital detox μια ώρα την ημέρα.
39. Κάνε μια τυχαία πράξη καλοσύνης. Είτε είναι τόσο απλό όσο η πληρωμή για τον καφέ του ατόμου που στέκεται πίσω σου στην ουρά είτε για να πάρεις το αγαπημένο παγωτό του συντρόφου σου, είναι ωραίο να φτιάχνεις ευχάριστα τη μέρα κάποιου άλλου.
40. Δοκίμασε να πλέξεις. Υπάρχει ένας λόγος που το πλέξιμο με την επαναλαμβανόμενη κίνηση είναι πολύ ηρεμιστικό.
41. Βάψε τα νύχια σου. Δημιούργησε μια εμπειρία σπα στο σπίτι με ένα mani-pedi. Επίλεξε μια μοντέρνα απόχρωση, προόσθεσε ένα ενδιαφέρον σχέδιο και ολοκλήρωσέ το με ένα λαμπερό, εντυπωσιακό top coat.
42. Κάνε ένα αφρόλουτρο ρίχνοντας μερικές σταγόνες αιθέριο έλαιο για επιπλέον χαλάρωση.
43. Βάλε μια μάσκα προσώπου και φώτισε τη θαμπή επιδερμίδα σου.
44. Ξεκίνα ημερολόγιο. Ο χρόνος θα περάσει καθώς σημειώνεις τις σκέψεις σου σε ένα ημερολόγιο.
45. Άκουσε ένα βίντεο διαλογισμού. Όταν το μυαλό σου είναι ανήσυχο κάνε μια στροφή προς τα μέσα. Τα βίντεο διαλογισμού μπορούν εύκολα να σε καθοδηγήσουν μέσω ασκήσεων και τεχνικών με επίγνωση.
46. Δοκιμάστε να κάνεις γιόγκα στο σαλόνι. Εκτός από την ενδυνάμωση ολόκληρου του σώματός σου, η γιόγκα ηρεμεί το νου.
47. Ξεκίνα ένα νέο πρόγραμμα άσκησης για να κουράσεις το σώμα σου, ώστε ο εγκέφαλός σου να έχει λιγότερη ενέργεια να σκέφτεται ξανά και ξανά το ίδιο.
48. Μίλα με κάποιον. Μερικές φορές προσθέτοντας θετικότητα στη ζωή κάποιου άλλου μπορεί να κάνει και τη δική σου καλύτερη.
49. Προετοίμασε τα γεύματα της εβδομάδας. Θα σε βοηθήσει να τρως πιο υγιεινά μακροπρόθεσμα, για να μην αναφέρουμε ότι μειώνουν το άγχος στα μέσα της εβδομάδας.
50. Καθάρισε το υπόγειό σου ή την αποθήκη, ή εκείνο το μέρος όπου σπρώχνεις τα κουτιά με τα πράγματα που σπάνια χρησιμοποιείς.
51. Καθάρισε το πλυντήριο πιάτων. Γνώριζες ότι το πλυντήριο πιάτων έχει φίλτρο; Και ότι πρέπει να το καθαρίζεις τακτικά;
52. Πλύνε το πλυντήριο ρούχων. Ακριβώς επειδή καθαρίζεις τα ρούχα σου μέσα σε αυτό δεν σημαίνει ότι το πλυντήριο σου δεν χρειάζεται επίσης βαθύ καθαρισμό.
53. Καθάρισε γενικώς. Όταν βαριόμαστε, συχνά νιώθουμε αβοήθητοι. Αλλά η αντιμετώπιση ακόμη και της πιο απλής δουλειάς, όπως το να πλύνεις εκείνη τη στοίβα από πιάτα, μπορεί να τονώσει τη διάθεσή σου αμέσως.
54. Πλύνε τα πινέλα του μακιγιάζ. Πότε ήταν η τελευταία φορά που καθάρισες όλα τα εργαλεία μακιγιάζ σου;
55. Ξεκαθάρισε τις τσάντες και το πορτοφόλι σου από άχρηστες αποδείξεις.
56. Οργάνωσε την κουζίνα σου με τη μέθοδο KonMari.
57. Μετατρέψτε την αυλή ή τη βεράντα σου σε ένα νέο δωμάτιο. Κάνε μια λειτουργική διακόσμηση εξωτερικού χώρου.
58. Δώστε νέα ζωή σε ένα παλιό κομμάτι. Ίσως να έχεις μια παλιά καρέκλα που δεν ταιριάζει στο στυλ σου. Εμπρός, DIY.
59. Αντιμετώπισε ένα προβληματικό σημείο του σπιτιού. Ξέρεις εκείνη τη γωνιά που δεν έχει οργανωθεί από τότε που μετακόμισες; Τώρα είναι η ώρα να το μετατρέψεις σε ένα από τα κυριότερα σημεία του σπιτιού σου.
60. Ξεκίνα να παρακολουθείς μια νέα σειρά. Ίσως ήρθε επιτέλους η ώρα να δεις το Real Housewives. Αυτές έχουν σχεδιαστεί για να σε κρατούν απασχολήμενη, κάτι που μπορεί να είναι ένα όφελος για το μυαλό σου που βαριέται.
61. Εξασκήσου στις βαθιές αναπνοές. Η επιβράδυνση και η προσοχή στην αναπνοή μπορεί πραγματικά να αλλάξει το πώς αισθάνεσαι.
62. Πάρε ένα σύντομο ύπνο.
63. Οργάνωσε τη βιβλιοθήκη σου.
64. Πήγαινε σε ένα μουσείο.
65. Βάψε έναν τοίχο του σπιτιού.
66. Ψάξτε για vintage ρούχα σε καταστήματα με πράγματα από δεύτερο χέρι.
67. Ψάξτε για κέρματα μέσα στο σπίτι!
68. Βάψε τα μαλλιά σου.
69. Ενημέρωσε το βιογραφικό σου.
70. Δες ποια νέα σεμινάρια θα ξεκινήσουν. Κάνε εγγραφή σε κάποιο που σε ενδιαφέρει.