Σκοπός της είναι η γνωστοποίηση στο κοινό-σε παγκόσμια κλίμακα- για τη γευστική και θρεπτική αξία τους καθώς επικρατεί μια σύγχυση στους καταναλωτές και η πεποίθηση ότι παχαίνουν.
Ωστόσο, υπάρχουν εκατοντάδες γευστικότατες συνταγές που βασίζονται στα λαχανικά ή στον τόνο τέρποντας τον ουρανίσκο μας χωρίς να μας γεμίζει η κατανάλωσή τους τύψεις. Άλλωστε στην Ιταλία τα μακαρόνια αποτελούν καθημερινό πιάτο ενώ πολλές φορές στα εστιατόρια το σερβίρουν και ως πρώτο που περιλαμβάνει δύο έως τρεις πιρουνιές.
Η ιστορία των Ελληνικών Ζυμαρικών ξεκινά από το πρώτο μισό του 19ου αιώνα στο Ναύπλιο
Εκεί λειτούργησε το 1824 η πρώτη «Φάμπρικα Μακαρονιών» όπως χαρακτηριστικά την αποκαλούσαν οι Ναυπλιώτες. Μέχρι τότε τα μόνα ζυμαρικά που γνώριζαν οι Έλληνες ήταν αυτά που έφτιαχναν στα σπίτια τους δηλ. οι παραδοσιακές χυλοπίτες και ο τραχανάς. Σύντομα δημιουργήθηκαν και άλλες μικρές βιομηχανίες ζυμαρικών κυρίως από ιδιοκτήτες αλευρόμυλων.
Στην Αθήνα από το 1931 ονομαστή θα μείνει η γειτονιά του Κίκιζα που έγινε και τραγούδι με τον Γιώργο Ζαμπέτα.
Αποκαλυπτική η Χάρις Αλεξίου: «Δεν σκέφτομαι να επιστρέψω στο τραγούδι, έχει τελειώσει για εμένα» [βίντεο]
Η επιχείρηση προχωράει επιτυχώς και η οικογένεια Κίκιζα είναι γνωστή στην Αθήνα για το επιχειρηματικό της δαιμόνιο, αλλά και για την εργατικότητα και τιμιότητα με την οποία συναλλάσσεται.
Μεταξύ άλλων δημιουργούν ποτοποιία και κυλινδρόμυλο.
https://www.youtube.com/watch?v=-hBQGWdxTe8
Τότε ξεκίνησε και η πρώτη τους σχέση με την μακαρονοποιεία. Αναθέτουν στο μακαρονοποιείο «Δήμητρα» να φτιάξει ζυμαρικά με την φίρμα τους. Το 1938 συνεταιρίζονται με τη «Δήμητρα» και ο νεαρός Αλέξανδρος αναλαμβάνει την διεύθυνση του μακαρονοποιείου. Στη διάρκεια της Κατοχής το κατάστημα υπολειτουργεί. Μετά τον πόλεμο τα αδέλφια αποφασίζουν να χωρίσουν τις δραστηριότητές τους. Ο Αθανάσιος ανέλαβε τον Κυλινδρόμυλο και το χονδρεμπόριο τροφίμων, ο Δημήτριος το κατάστημα και το ποτοποιείο.
Το 1947 ο Αλέξανδρος με τον αδελφό του Γρηγόρη ιδρύουν μια μονάδα παραγωγής μακαρονιών στην Λεωφ. Κηφισού στην Αθήνα με την επωνυμία «ΒΕΖΑΚ» (Βιομηχανία Εκλεκτών Ζυμαρικών Αδελφών Κίκιζα). Και η ιστορία της οικογένειας φτάνει ως τις μέρες μας.
Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών: Τα έτρωγαν στην Αρχαία Ελλάδα και τα έλεγαν “λάγανον” – Η ιστορία τους
Η ημερομηνία εορτασμού της μόνο τυχαία δεν είναι, καθώς πραγματοποιείται σε ανάμνηση του πρώτου συνεδρίου της Ένωσης το 1995.
Τα ζυμαρικά έχουν υψηλή θρεπτική αξία αφού βρίσκονται στη βάση της Πυραμίδας της Μεσογειακής Διατροφής, γεγονός που συνιστά τη συχνή εβδομαδιαία κατανάλωση τους.
Ζυμαρικά: Η διατροφική τους αξία
Σε αντίθεση με την πεποίθηση ότι τα ζυμαρικά παχαίνουν, μία κανονική μερίδα από μακαρόνια (100 γρ) περιέχει λιγότερο από 2 γραμμάρια λίπους. Ταυτόχρονα, τα ζυμαρικά έχουν πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη και νάτριο (αλάτι). Συνδυάζοντάς τα με σάλτσες λαχανικών, κόκκινο κρέας, πουλερικά ή ψάρια, μπορούν να αποτελέσουν ένα πλούσιο σε γεύση και χαμηλό σε θερμίδες γεύμα.
Επίσης, είναι σημαντικό το γεγονός ότι τα ζυμαρικά μπορούν να καταναλωθούν από όλους, ακόμα και από την τρίτη ηλικία, λόγω του ότι είναι εύπεπτα, δεν χρειάζονται ιδιαίτερο μάσημα και είναι εύκολα και γρήγορα στην προετοιμασία.
Για την ορθή κατανάλωση ζυμαρικών οφείλουμε να προσέξουμε ορισμένους παράγοντες:
Μέγεθος μερίδας
Η μέτρηση της μερίδας διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην αποφυγή υπερκατανάλωσης. Για παράδειγμα , ένα φλιτζάνι μαγειρεμένα μακαρόνια περιέχει 220 θερμίδες δηλαδή το 12% της ΣΗΠ (Συνιστώμενης Ημερήσιας Δόσης) σύμφωνα με μια τυπική δίαιτα 1800 θερμίδων ή το 15% στα πλαίσια μιας αυστηρότερης δίαιτας 1500 θερμίδων. Αν το φλιτζάνι αυτό διπλασιαστεί τρείς φορές μέσα στην εβδομάδα τότε αυτό σημαίνει αύξηση 10 κιλών σε λίπος.
Ζυμαρικά ολικής αλέσεως
Τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως περιέχουν ελαφρώς λιγότερες θερμίδες σε σχέση με τα λευκά ζυμαρικά. Επιπρόσθετα, έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα (σχεδόν την διπλάσια) σε φυτικές ίνες από εκείνη των λευκών. Οι φυτικές ίνες προκαλούν την αίσθηση του κορεσμού και συνεπώς βοηθάει στην απώλεια βάρους. Παράλληλα, το μαγγάνιο, μέταλλο που ενισχύει την υγεία των οστών και το σελήνιο, αντιοξειδωτικό που προστατεύει από την κυτταρική βλάβη, εμπεριέχονται σε αφθονία στα ζυμαρικά ολικής αλέσεως.
Λαχανικά μαζί με τα ζυμαρικά
Τα λαχανικά έχουν ελάχιστες θερμίδες αλλά προσφέρουν όγκο στο γεύμα και ένα πλήθος φυτικών ινών βοηθάει στην απώλεια βάρους.
Σάλτσα με λίγες θερμίδες
Μια σωστή επιλογή σάλτσας αποτελεί μια απλή σάλτσα ντομάτας με ελάχιστο αλάτι. Γενικά αποφύγετε τις κρεμώδεις σάλτσες και το πολύ τριμμένο τυρί καθώς είναι φορτωμένα με ένα πλήθος από αχρείαστο λίπος.
Ζυμαρικά: Η ιστορία τους
♦Η πρώτη αναφορά στην ύπαρξη των ζυμαρικών χρονολογείται γύρω στο 1.000 π.χ., στην αρχαία Ελλάδα, όπου η λέξη “λάγανον” περιέγραφε μία φαρδιά πλακωτή ζύμη από νερό και αλεύρι, την οποία έκοβαν σε λωρίδες.
♦Αυτή η ζύμη μεταφέρθηκε και στην Ιταλία από τους πρώτους Έλληνες έποικους στον 8ο αιώνα π.Χ περίπου, και έλαβε το όνομα “laganum”, που στα λατινικά σημαίνει λαζάνια.
♦Στα μέσα του 15ου αιώνα βρέθηκε η πρώτη συμπληρωμένη συνταγή ζυμαρικών, και συγκεκριμένα στο βιβλίο του μάγειρα Martino da Como. Αργότερα συνταγές για ζυμαρικά συναντώνται και στα κείμενα του Bartolomeo Sacchi.
♦Μετά τον 15ο αιώνα τα μακαρόνια ξεκινούν να κατασκευάζονται και σε εμπορική βάση. Ωστόσο κατά τον 18ο αιώνα γνωρίζουν την μεγάλη τους άνθηση.
♦Η διαδικασία παραγωγής των ζυμαρικών ξεκινά από τα τέλη του 19ου αιώνα να αυτοματοποιείται και να εξαπλώνεται τόσο σε ολόκληρη την Ιταλία, όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο, κι από τότε μπορούμε να μιλάμε για την Βιομηχανία Ζυμαρικών.
♦Στις μέρες μας, τα ζυμαρικά αποτελούν ένα από τα βασικά διατροφικά προϊόντα πολλών λαών και σε όλο τον κόσμο, όπου άνθρωποι από διαφορετικές κουλτούρες απολαμβάνουν τις φημισμένες παραδοσιακές ιταλικές συνταγές αλλά και χιλιάδες παραλλαγές τους, προσαρμοσμένες στις διατροφικές ιδιομορφίες και τα γούστα της κάθε χώρας.
Ζυμαρικά: Ποια είναι τα είδη τους
Η ποικιλία των ζυμαρικών είναι τεράστια, αλλά πρώτα απ’ όλα τα διακρίνουμε με βάση το μήκος και το σχήμα τους.
Η πλειοψηφία των ζυμαρικών είναι φτιαγμένα από σιμιγδάλι και νερό. Όμως ζυμαρικά όπως οι ταλιατέλες και οι χυλοπίτες περιέχουν αβγά και γάλα που τα κάνουν πιο νόστιμα και, φυσικά, πιο παχυντικά. Από τα μακριά ζυμαρικά θα αναφέρουμε το σπαγγέτι και τη σπαγγετίνη (Νο 10), τα λεπτά (Νο 6) και τα χοντρά μακαρόνια (Νο 2) για παστίτσιο, το λιγκουίνι, το ταλιολίνι (λεπτή ταλιατέλα), το λαζανάκι, τις ταλιατέλες, τις παπαρδέλες, τα φετουτσίνι, τα μαλλιά αγγέλου, το φιδέ κ.ά.
Από τα κοντά ζυμαρικά, τα πιο δημοφιλή είναι οι πένες, οι βίδες, τα ριγκατόνι ή σέλινο, τα φιογκάκια ή φαρφάλες, οι αχιβάδες, τα κοχύλια, το κοφτό μακαρόνι, το κοφτό μακαρονάκι.
Στα μικρά ζυμαρικά συγκαταλέγονται το κριθαράκι, το πεπονάκι, το ρυζάκι και το αστράκι. Μεγάλα ζυμαρικά είναι τα κανελόνια, τα πλατιά λαζάνια, τα κοχύλια και τα σαλιγκάρια που προορίζονται για γέμισμα. Υπάρχουν όμως και έτοιμα γεμιστά ζυμαρικά, με πιο γνωστά τα τορτελίνια και τα ραβιόλια.
Κάποιες βιομηχανίες ζυμαρικών παράγουν και ζυμαρικά για παιδιά σε διαφορετικά σχήματα, γράμματα, αριθμούς αλλά και φιγούρες αγαπημένων ηρώων από δημοφιλή παιδικά κόμικ. Υπάρχουν, επίσης, ζυμαρικά χρωματιστά με βρασμένα και λιωμένα λαχανικά που τους δίνουν το χρώμα τους. Το σπανάκι, το καρότο, η ντομάτα και το παντζάρι είναι τα πιο συνηθισμένα.
Ειδήσεις σήμερα
Ματίνα Παγώνη για Τάιλερ: «Να έρθει στο ΕΣΥ να βοηθήσει αν είναι καλός νοσηλευτής» [βίντεο]