Η εύλογη απορία που έχουν οι πολίτες είναι “ποιο εμβόλιο είναι καλύτερο να κάνω”. Οι επιστήμονες συμβουλεύουν ο κάθε πολίτης να προγραμματίζει τον εμβολιασμό του με βάση το χρόνο και όχι με βάση το σκεύασμα. Αυτό σημαίνει ότι εάν έχει περάσει ένα χρονικό διάστημα, πάνω από τρεις μήνες – τέσσερις μήνες, από προηγούμενη δόση ή και νόσηση καλό είναι να προχωρήσει σε εμβολιασμό με το πρώτο διαθέσιμο σκεύασμα.
“Δεν έχει σημασία το ποιο εμβόλιο κάνεις. Το θέμα είναι να το κάνεις στο σωστό χρόνο”, ανέφερε στη χθεσινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου. Πρόσθεσε δε ότι στη σύγκριση των διδυνάμων εμβολίων, αυτών κατά των Ομικρον 1 και Ομικρον 2 και εκείνων κατά των Ομικρον 4 και Ομικρον 5, υπάρχουν διαφορές αλλά δεν είναι αξιόλογες ώστε να κάνουν τη μεγάλη μεταβολή στην επιλογή για εμβολιασμό.
Ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, επιχειρεί να απαντήσει στο ερώτημα “έχει νόημα να επιλέξω εμβόλιο”, απευθυνόμενος κατά βάση σε όσους δεν έχουν ζήτημα χρόνου. Και αυτό γιατι τονίζει και ο ίδιος ότι σε όσους έχει συσταθεί η 4η δόση δεν πρέπει να την καθυστερούν καθώς ο χρόνος είναι το σημαντικότερο στοιχείο για την προστασία.
“Πρόκειται για επικαιροποιημένα εμβόλια με δύο ‘γεύσεις’, τα πρώτα που θα διατεθούν έχουν σχεδιαστεί έναντι της Omicron 1 (που δεν είναι και πολύ διαφορετική από την Omicron 2). Τα δεύτερα που θα διατεθούν έχουν σχεδιαστεί έναντι των Omicron 4 και 5.
Αν μπορούσαμε να προβλέψουμε με ακρίβεια το επόμενο υποστέλεχος της Omicron που θα έρθει, τότε θα μπορούσαμε να επιλέξουμε και την καλύτερη δυνατή λύση. Αυτό όμως ακόμα δυστυχώς δεν μπορούμε να το κάνουμε, αν και θεωρούμε ότι κατά πάσα πιθανότητα θα είναι υποκλάδος της Omicron, οπότε τα εμβόλια αυτά φαίνονται προς το παρόν ισοδύναμα”, επισημαίνει σε ανάρτησή του, και προσθέτει:
ΕΟΔΥ: 547 νέες εισαγωγές με covid-19, 16 νέες διασωληνώσεις, 17 θάνατοι
“Το γεγονός ότι τώρα κυκλοφορεί η Omicron 4,5 και στην οποία έχει αναπτύξει μεγάλο μέρος του πληθυσμού ανοσία σχετικά πρόσφατα, μάλλον μειώνει σημαντικά την πιθανότητα να δημιουργηθεί έξαρση από αντιγοντικά όμοιο στέλεχος τον προσεχή χειμώνα. Η υποπαραλλαγή Κένταυρος, που ήταν και ο πρώτος υποψήφιος για την χειμερινή έξαρση, μάλλον είναι πιο κοντά στην Omicron 1, οπότε πιθανώς τα εμβόλια της Omicron 1 να έχουν ένα μικρό πλεονέκτημα”.
Αν κάποιος έχει μολυνθεί με τον κορονοϊό στο παρελθόν τότε η λογική mix’n’match θεωρητικά οδηγεί σε καλύτερες αντισωματικές απαντήσεις, σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή Επιδημιολογίας. “Συνεπώς, για λόγους αντισωματικής διεύρυνσης θα ήταν καλύτερο να επιλέξει το εμβόλιο που είναι περισσότερο ‘ετερόλογο’ στον τύπο του ιού που τον μόλυνε”, εξηγεί.
Με βάση τα παραπάνω, εάν κάποιος μολύνθηκε τον Δεκέμβριο-Απρίλιο (οπότε επικράτησαν οι Omicron 1 και 2) θα ήταν θεωρητικά καλύτερο να κάνει το επικαιροποιημένο Omicron 4,5, ενώ αν μολύνθηκε μέσα στο καλοκαίρι οπότε επικράτησαν τα στελέχη Omicron 4,5 θα ήταν μάλλον καλύτερα να κάνει το Omicron 1,2.
“Συμπερασματικά: με δεδομένο ότι δεν ξέρουμε ποιο στέλεχος θα επικρατήσει τον χειμώνα, και τα 2 εμβόλια φαίνεται ότι είναι εξίσου καλές επιλογές. Μικρό όφελος μπορεί θεωρητικά να κερδηθεί αν επιλέγαμε εμβόλιο με βάση τον χρόνο παρελθούσας λοίμωξης”, καταλήγει ο κ. Μαγιορκίνης.
Ειδήσεις σήμερα
Στον ALPHA έπαιρνε 1,8 εκατομμύρια – Πόσα παίρνει τώρα στο Mega η Ελένη Μενεγάκη
Βραβεία Emmy: Καλύτερη δραματική τηλεοπτική σειρά το Succession [βίντεο]
Δίκη Φιλιππίδη: Καταθέτει ο Σπύρος Μπιμπίλας