Γράφει η Μαρία-Νίκη Γεωργαντά
Η μελέτη συνοψίζεται από τους γιατρούς της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνο Μαλανδράκη, Γιάννη Ντάναση και Θάνο Δημόπουλο (πρύτανη ΕΚΠΑ). Στις πρώτες φάσεις της πανδημίας, παρόλο που πολλοί ασθενείς αντιμετωπίστηκαν εξωνοσοκομειακά, μία πρώτη μελέτη σε πάνω από 110.000 περιπτώσεις στην Ισπανία, έδειξε ότι το 15% των ασθενών χρειάστηκε νοσηλεία και το 4% κατέληξε στον πρώτο μήνα.
Η μαζική διαθεσιμότητα των Covid-19 εμβολίων συνέβαλε στην προστασία των ατόμων από τη συμπτωματική νόσηση και μείωσε τον αριθμό των νοσηλειών. Ωστόσο, δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα για τις επακόλουθες επιπτώσεις σε ασθενείς που νοσηλεύτηκαν, ενώ δύο προηγούμενες μελέτες στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο προειδοποιούν για δυσμενή πρόγνωση σε ασθενείς με κορονοϊό ακόμα και 30 μέρες μετά την αρχική διάγνωση ή και μετά από την έξοδο από το νοσοκομείο.
ΕΟΔΥ: 547 νέες εισαγωγές με covid-19, 16 νέες διασωληνώσεις, 17 θάνατοι
Στην συγκεκριμένη μελέτη εκτιμήθηκε η επίπτωση των επακόλουθων δεύτερων νοσηλειών και η θνητότητα σε όσους αρχικά νοσηλεύτηκαν με Covid-19, συγκριτικά με όσους είχαν νοσηλευτεί για γρίπη, αλλά και με τον γενικό πληθυσμό. Η ανάλυση συμπεριέλαβε 24.673 ασθενείς που βγήκαν από το νοσοκομείο μετά από λοίμωξη Covid-19, οι οποίοι αντιστοιχίστηκαν με 123.362 υγιή άτομα και 16.058 άτομα που νοσηλεύτηκαν λόγω γρίπης, με μέση ηλικία τα 66 έτη (55,7% άνδρες). Ο συνολικός κίνδυνος για δεύτερη νοσηλεία για κάποιον που είχε λάβει εξιτήριο λόγω Covid-19 ήταν υψηλότερος σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό, αλλά μικρότερος σε σχέση με όσους νοσηλεύτηκαν για γρίπη. Η θνητότητα για όλες τις αιτίες ήταν υψηλότερη για την Covid-19 ομάδα, τόσο σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό όσο και την ομάδα της γρίπης. Οι συγγραφείς μετά την ανάλυση των δεδομένων κατέληξαν ότι οι ασθενείς που εξήλθαν από το νοσοκομείο μετά από Covid-19 λοίμωξη έχουν αυξημένο κίνδυνο τόσο να ξανανοσηλευτούν όσο και να καταλήξουν για τους επόμενους 10 μήνες, και συνιστούν τη στενή ιατρική παρακολούθηση μετά το εξιτήριο από το νοσηλευτικό ίδρυμα.
Η μετά τη νόσο περίοδος, όπως και οι μακροχρόνιες επιπτώσεις της Covid-19, είναι το μεγάλο ζήτημα που θα απασχολήσει όλο τον κόσμο, το ίδιο και τη χώρα μας. Οι ειδικοί έχουν επισημάνει πολλές φορές ότι το λεγόμενο σύνδρομο long Covid θα αποτελέσει μια τεράστια υγειονομική απειλή στο μετα-πανδημικό στάδιο. Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, στην τακτική ενημέρωση της Πέμπτης, ερωτηθείσα σχετικά, ανέφερε ότι έχει ήδη ξεκινήσει και στη χώρα μας η παρακολούθηση για long Covid. Σχεδόν σε όλα τα νοσοκομεία έχουν ιδρυθεί σχετικά ιατρεία. Ανέφερε ως παράδειγμα το Νοσοκομείο «Σωτηρία» όπου στο ιατρείο long Covid παρακολουθούνται πάνω από 8.000 ασθενείς. «Γίνεται και εκτίμηση αναπνευστικής λειτουργίας και εκτίμηση καρδιακής λειτουργίας, ψυχολογικά τεστ, ό,τι χρειάζεται ανάλογα με τους ασθενείς. Τους βλέπουμε πάντα δηλαδή στους δύο μήνες. Και το ίδιο γίνεται στα περισσότερα νοσοκομεία. Και στα παιδιά επίσης», επεσήμανε συγκεκριμένα, προσθέτοντας ότι ανεξάρτητα από το long covid, σύνδρομα μεγάλης κόπωσης και αδυναμίας μετά από ιώσεις δεν είναι κάτι σπάνιο, αλλά παρατηρείται και με άλλες ιώσεις.
Ο ΕΟΔΥ χθες ανακοίνωσε 18.605 νέα κρούσματα, με τη θετικότητα να διαμορφώνεται σε 4,86%. Από το σύνολο των κρουσμάτων, τα 5.929 εντοπίζονται στην Αττική και 2.016 στη Θεσσαλονίκη. Περαιτέρω μείωση σημειώθηκε σε νοσηλείες και διασωληνωμένους. Ειδικότερα, οι διασωληνωμένοι ασθενείς έως χθες ανέρχονταν σε 470, ενώ την Πέμπτη έγιναν 372 νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία, με τον μέσο όρο του επταημέρου να είναι 374 εισαγωγές. Σε ένα 24ωρο έχασαν τη ζωή τους 80 ασθενείς, με τον συγκεκριμένο αριθμό να παραμένει υψηλός.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr