Η αυξητική τάση θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες, με τα σενάρια να θέλουν 53.000 – 55.000 περιστατικά ως εβδομαδιαίο μέσο όρο, που σημαίνει ότι σε ημερήσια βάση η χώρα μας μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τις 60.000 μολύνσεις. Αγνωστη είναι η επιδημιολογική πορεία από τα τέλη Ιανουαρίου και μετά ενώ θα απομένει μεγάλο μέρος του χειμώνα. Μετά το «πικ» του τωρινού κύματος είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσει πτωτική τάση, χωρίς κανείς να μπορεί να αποκλείσει μια επόμενη νέα έξαρση.
«Περιμένουμε να φτάσουμε στην κορύφωση γύρω στις 20 του μήνα, με τα τελευταία δεδομένα να δείχνουν μικρή επιβράδυνση και εκεί όπου βλέπαμε 60.000 – 65.000 κρούσματα ως εβδομαδιαίο μέσο όρο πλέον φαίνεται ότι πάμε σε ένα καλύτερο σενάριο, με περίπου 53.000 – 55.000 περιστατικά», επισημαίνει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Αυτό σημαίνει ότι τα ημερήσια κρούσματα για κάποιες από τις επόμενες ημέρες θα ξεπεράσουν ακόμη και τις 60.000. Εως και την Πέμπτη, ο μεγαλύτερος αριθμός ημερήσιων κρουσμάτων ήταν αυτός που καταγράφηκε την περασμένη Τρίτη (50.126 περιστατικά).
Δειγματοληψίες
Οι κατά τόπους θετικότητες, όπως φαίνεται από τα αποτελέσματα των μαζικών δειγματοληψιών που διενεργούν τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ, φτάνουν σε πολλές περιπτώσεις το 15-16%, ενώ σε ορισμένες ξεπερνούν ακόμη και το 20%, δηλαδή ένας στους πέντε, που πηγαίνουν για τεστ, βγαίνει θετικός. Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχει ένα ακόμη σενάριο που θέλει την κορύφωση του τωρινού κύματος της πανδημίας περί τις 25 του τρέχοντος μήνα, λίγο αργότερα σε σχέση με αυτό που «κερδίζει έδαφος», γεγονός που σημαίνει πολύ περισσότερα κρούσματα, άρα μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα Υγείας.
«Βλέπουμε ήδη τις εισαγωγές να κάνουν αλματάκια και θα έχουμε αύξηση των νοσηλειών. Το κρίσιμο είναι να μην πιεστεί υπερβολικά το σύστημα. Τα δεδομένα από το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου κυριαρχεί η “Ομικρον”, δείχνουν κατά 40% λιγότερες νοσηλείες σε σχέση με τη “Δέλτα”. Επίσης, ο χρόνος νοσηλείας είναι μικρότερος, συνεπώς αναμένεται μια πίεση σε επίπεδο απλών κλινών και οι πιθανότητες να μπει κανείς σε ΜΕΘ είναι λιγότερες, κάτι που θα βοηθήσει στη διαχείριση. Ωστόσο, οι διασωληνωμένοι δεν πέφτουν εύκολα και πρέπει να σκεφτούμε ότι έχουμε μια περίπου σταθεροποιημένη κατάσταση τώρα, ενώ αναμέναμε μια πτώση», εξηγεί ο κ. Σαρηγιάννης, προσθέτοντας την εκτίμησή του ότι μετά την κορύφωση των κρουσμάτων οι διασωληνωμένοι ασθενείς θα αγγίξουν τους 800, πιέζοντας για ακόμη μία φορά ασφυκτικά τα νοσοκομεία.
Ασυμπτωματικοί
«Εχουμε ένα κύμα με διαφορετικά χαρακτηριστικά σε σχέση με τα προηγούμενα και οι αριθμοί κρουσμάτων που βλέπουμε δεν πρέπει να συγκρίνονται με τα άλλα κύματα. Σε μεγάλο βαθμό όσοι έχουν εμβολιαστεί έχουν πολύ πιο ήπια εικόνα νόσου», επισημαίνει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας, Δημήτρης Παρασκευής. Μάλιστα, η τρίτη δόση είναι «κλειδί» για την αντιμετώπιση της «Ομικρον», αφού, σύμφωνα με τον κ. Παρασκευή, «το 70% όσων έχουν κάνει πρόσφατα αναμνηστική δόση και μολύνονται είναι ασυμπτωματικοί».
Κορωνοϊός - ΕΟΔΥ: 6 διασωληνώσεις και 14 θάνατοι - Αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης
Ο ίδιος προσθέτει ότι η 20ή Ιανουαρίου είναι μια ημερομηνία που συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες για το πολυαναμενόμενο «πικ» του κύματος «Ομικρον», αλλά τονίζει ότι δεν είναι δυνατόν να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις. Πρόκειται για κάτι με το οποίο συμφωνούν και άλλοι ειδικοί, καθώς υπάρχουν ακόμη άγνωστοι παράγοντες. Την εβδομάδα που πέρασε φάνηκε σε μεγάλο βαθμό το αποτύπωμα της Πρωτοχρονιάς -μιας και πλέον η επώαση του ιού είναι ταχύτερη σε σχέση με προηγούμενα κύματα και όποιος προσβάλλεται εκδηλώνει συμπτώματα περίπου στις πέντε ημέρες- αλλά μένει να φανεί η επίδραση του εορτασμού των Θεοφανίων. Μεγάλος άγνωστος «Χ» είναι και το άνοιγμα των σχολείων αύριο. Ειδικά την πρώτη εβδομάδα επιστροφής των μαθητών στις τάξεις αναμένεται σημαντική έξαρση, όπως επισήμαναν η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, και η καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, ανακοινώνοντας το νέο υγειονομικό πρωτόκολλο. Η διασπορά της νέας παραλλαγής στη σχολική κοινότητα είναι κάτι που μένει να φανεί και ένα ερωτηματικό που θέτουν οι ειδικοί στις προβλέψεις τους σε σχέση με την πορεία από εδώ και στο εξής.
Επόμενα βήματα
Με την τεράστια αύξηση των θετικών διαγνώσεων στη χώρα μας, έχουν τεθεί σε εφαρμογή συγκεκριμένα μέτρα, μεταξύ άλλων, η λειτουργία εστίασης – διασκέδασης έως τις 12, χωρίς μουσική και μόνο για καθήμενους. Επίσης, η χρήση μάσκας ΚΝ95 ή διπλής έχει γίνει υποχρεωτική για σούπερ μάρκετ και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, καθώς και από εργαζομένους στην εστίαση. Ορόσημο για την επαναξιολόγηση των μέτρων είναι η νέα εβδομάδα, καθώς η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας θα βάλει ξανά στο… τραπέζι όλα τα μέτρα σε νεότερη συνεδρίασή της. Επόμενες πιθανές παρεμβάσεις αφορούν σε επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για πολίτες κάτω των 60 ετών – σημειωτέον η Ιταλία προχώρησε σε υποχρεωτικότητα εμβολιασμού και για τους 50άρηδες. Επίσης, «κλειδωμένη» είναι η απόφαση για διάρκεια του πιστοποιητικού εμβολιασμού με δύο δόσεις στους επτά μήνες. Αυτό σημαίνει ότι εάν κάποιος δεν έχει κάνει την τρίτη δόση, ανεξαρτήτως ηλικίας, στο 7μηνο θα θεωρείται ανεμβολίαστος και θα έχει τους περιορισμούς που έχουν οι ανεμβολίαστοι. Το μέτρο αυτό ισχύει ήδη για τους πολίτες από 60 ετών και άνω και αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις για την επέκτασή του σε όλο τον ενήλικο πληθυσμό.
Τι να περιμένουμε μετά τις 20 του μήνα
Αισιόδοξος για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα μετά την κορύφωση, και κατ’ επέκταση έναρξη της πτώσης του τωρινού κύματος, είναι ο κ. Σαρηγιάννης. Οπως προβλέπει, στα τέλη Φεβρουαρίου μπορεί η πτώση να είναι τόσο μεγάλη φτάνοντας τα 2.000 – 3.000 κρούσματα. Ωστόσο, για αυτήν την πρόβλεψη έχουν συνυπολογιστεί παράγοντες που μπορεί να μην ισχύσουν, όπως είναι ο εμβολιασμός σχεδόν όλων των παιδιών.
«Οταν θα αρχίσει η πτωτική τάση με την “Ομικρον”, μετά το τι θα συμβεί εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από τη στάση της κοινότητας. Εάν έχουμε υπερβολική χαλάρωση, μπορεί να δούμε ακόμη και νέα έξαρση της “Ομικρον”», λέει με τη σειρά του ο κ. Παρασκευής, τονίζοντας ότι η επικάλυψη της παραλλαγής «Δέλτα» από την «Ομικρον» είναι αισιόδοξη ένδειξη. «Το ΕΣΥ πιέζεται λόγω της “Δέλτα”. Υπάρχει η ελπίδα να αποσυμφορηθεί όσο μειώνεται το ποσοστό διασποράς της “Δέλτα”», σημειώνει ο ίδιος.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- ΔΙΑΣ: Αυτοί είναι οι «φύλακες-άγγελοι» του βρέφους που εγκατέλειψαν στο Χαλάνδρι – Οι πρώτες δηλώσεις για το περιστατικό [βίντεο]
- Χρήστος Σταϊκούρας: Στόχος μας να μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ το 2022 – Παρατείνεται για έξι μήνες η επιστρεπτέα προκαταβολή [βίντεο]
- Σχολεία: Επιστρέφουν στα θρανία από τη Δευτέρα οι μαθητές – Αγωνία και προβληματισμός από τους γονείς [βίντεο]
- Τα F-35 «πέταξαν» και ο Ερντογάν προσγειώθηκε… στα τουρκικά TFX
- Ελληνοτουρκικά: Ανάβει ξανά το φιτίλι ο Ακάρ – «Η Ελλάδα είναι λύκος που φοράει προβιά» [βίντεο]
- Κορονοϊός: Οχύρωση με «κοκτέιλ» μέτρων κατά της μετάλλαξης Όμικρον
- Καιρός: Λασποβροχή ακόμη και στην Αττική, πού θα πέσουν χιόνια – Έρχεται τετραήμερη βαρυχειμωνιά [βίντεο]
- Νέα επιδότηση σε ρεύμα και φυσικό αέριο: Τα οικονομικά οφέλη για νοικοκυριά και επιχειρήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter