Την ώρα που αναδιατάσσονται κλινικές και νοσοκομεία, ανοίγουν νέες κλίνες ΜΕΘ σε ειδικούς χώρους και οι ιδιωτικές κλινικές βοηθούν δεχόμενες Covid και non Covid περιστατικά, το υπουργείο Υγείας είναι έτοιμο να επιδώσει τα πρώτα φύλλα επιστράτευσης στη Βόρεια Ελλάδα εάν απαιτηθεί.
Τηλεδιάσκεψη
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, χθες το βράδυ αναμενόταν τηλεδιάσκεψη μεταξύ του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, ιατρικών συλλόγων της Βόρειας Ελλάδας και της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας. Στόχος αυτής της σύσκεψης ήταν να ζητηθεί από τους ιατρικούς συλλόγους να απευθύνουν πρόσκληση στα μέλη τους ώστε να συνδράμουν το ΕΣΥ. Μάλιστα, εκτιμάται ότι τους δόθηκε ένα βραχύ χρονικό περιθώριο πριν η οδός Αριστοτέλους προχωρήσει σε διαμοιρασμό φύλλων επιστράτευσης. Κατά πληροφορίες σε πρώτη φάση χρειάζονται 100 γιατροί συγκεκριμένων ειδικοτήτων. Από την πλευρά των γιατρών υπάρχουν δισταγμοί που αφορούν κατ’ αρχάς στο ωράριο απασχόλησης στα δημόσια νοσοκομεία, αλλά κυρίως στην κάλυψη των γιατρών από κακόβουλες ενέργειες. Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρυσι για τους γιατρούς που βοήθησαν τα δημόσια νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης είχε κάνει συμβόλαιο αστικής ευθύνης σε ιδιωτική εταιρία.
Η επιστράτευση γιατρών, εάν δεν αποφευχθεί, εντάσσεται στα έκτακτα μέτρα για τα νοσοκομεία μια περίοδο που η πανδημία έχει «φουντώσει» και πάλι και έχουν ριχθεί όλες οι δυνάμεις στη μάχη. Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 7.105 νέα περιστατικά κορονοϊού, από τα οποία 1.631 στην Αττική και 1.179 στη Θεσσαλονίκη. Οι διασωληνωμένοι ασθενείς έχουν ανέβει στους 489, ενώ οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία ξεπερνούν τις 400 ημερησίως. Για την προχθεσινή ημέρα έφτασαν τις 429 και ο μέσος όρος εισαγωγών του τελευταίου επταημέρου διαμορφώνεται σε 385 ασθενείς.
Η Βόρεια Ελλάδα
ΕΟΔΥ: 547 νέες εισαγωγές με covid-19, 16 νέες διασωληνώσεις, 17 θάνατοι
Η έκταση της διασποράς οδήγησε σε «κοκκίνισμα» νέων περιοχών από τους επιδημιολόγους της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, με αποτέλεσμα πλέον στο «βαθύ κόκκινο» να είναι 23 περιφερειακές ενότητες της χώρας – σε έκταση, βέβαια, ένα εξαιρετικά μεγάλο μέρος. Σε αυτό το επίπεδο επιδημιολογικού συναγερμού (επίπεδο 5), που βέβαια δεν επισύρει περιοριστικά μέτρα, είναι σχεδόν ολόκληρη η Βόρεια Ελλάδα, η Θεσσαλία, η Φθιώτιδα, αλλά και η μισή Πελοπόννησος. Οσον αφορά στην Αττική, «κόκκινη», δηλαδή στο επίπεδο 4, παραμένει η Δυτική Αττική, ενώ το υπόλοιπο Λεκανοπέδιο είναι στο «πορτοκαλί».
Στο μεταξύ, και ενώ έχει αναζωπυρωθεί η συμμετοχή στην εμβολιαστική εκστρατεία, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, επιβεβαίωσε με δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων το προχθεσινό ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου, σύμφωνα με το οποίο η πλατφόρμα για την τρίτη δόση θα ανοίγει νωρίτερα του εξαμήνου από τη δεύτερη δόση.
Οπως εξήγησε, η πλατφόρμα για τον προγραμματισμό ραντεβού για τη χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου θα ανοίγει στους 5,5 μήνες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου. Ανέφερε, όμως, ότι το εμβόλιο θα συνεχίσει να γίνεται στο εξάμηνο.
Η επιχειρησιακή αυτή αλλαγή θα είναι έτοιμη εντός των επόμενων ημέρων και θα εξυπηρετεί στον καλύτερο προγραμματισμό των ραντεβού ώστε να χορηγούνται οι αναμνηστικές δόσεις στο εξάμηνο, χωρίς καθυστέρηση.
Οι αριθμοί
- 105 κρούσματα χθες
- 7 εισαγόμενα
- 1.631 στην Αττική
- 179 στη Θεσσαλονίκη
- 297 το σύνολο των κρουσμάτων
- 70 θάνατοι χθες
- 493 θάνατοι συνολικά
- 489 διασωληνωμένοι
- 374 ασθενείς έχουν εξέλθει από ΜΕΘ
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr