Τη στιγμή που η Covid-19 συνεχίζει να καταγράφει χιλιάδες κρούσματα και δεκάδες θανάτους, η συμπτωματολογία με τη γρίπη είναι παρόμοια και δύσκολα κάποιος θα μπορέσει να ξεχωρίσει εάν έχει το ένα ή το άλλο.
Ο «Ελεύθερος Τύπος» κάνει ένα κρας-τεστ ομοιοτήτων και διαφορών. Σύμφωνα με τους Διεθνείς Οργανισμούς Υγείας, τα κυριότερα και συνηθέστερα συμπτώματα είναι ίδια τόσο για κορονοϊό όσο και γρίπη. Αυτά περιλαμβάνουν πυρετό, βήχα, δύσπνοια, πονοκέφαλο, πόνους στο σώμα, κόπωση, πονόλαιμο, καταρροή.
Η ανοσμία και η αγευσία, παρόλο που εκδηλώνονται και στη γρίπη, είναι συνηθέστερα συμπτώματα της Covid-19, όπως πιθανόν και η διάρροια και ο εμετός. «Στον κορονοϊό έχουμε συστηματική συμμετοχή όλων των συστημάτων που μπορεί να οδηγήσει πιο συχνά σε πολυοργανική ανεπάρκεια. Επίσης, έχουμε εκδηλώσεις στο κεντρικό νευρικό σύστημα», εξηγεί στον «Ε.Τ.» η πνευμονολόγος στο Νοσοκομείο «Σωτηρία» και πρόεδρος της Ενωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας, Σταματούλα Τσικρικά.
Μάλιστα, όπως αναλύεται σε διεθνή μέσα ενημέρωσης, τα συμπτώματα κορονοϊού στους εμβολιασμένους που κολλάνε μπορεί να είναι αρκετά ήπια κάνοντας τον ασθενή να… μπερδευτεί ακόμη και με το κοινό κρυολόγημα.
Η συμπτωματολογία είναι πιο… σύντομη για τη γρίπη και διαρκεί κατά κανόνα τέσσερις με πέντε ημέρες, ενώ ο Sars-CoV-2 «επιμένει» για περίπου δέκα ημέρες. Eπιπλέον, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων των ΗΠΑ (CDC), στη γρίπη συνήθως ένα άτομο εκδηλώνει συμπτώματα μία έως τέσσερις ημέρες μετά τη μόλυνση, ενώ στην περίπτωση της Covid-19 τα συμπτώματα συνήθως εκδηλώνονται πέντε ημέρες μετά τη μόλυνση. Παρ’ όλα αυτά μπορούν να εμφανιστούν από δύο έως και 14 ημέρες μετά τη μόλυνση με τον ιό.
Εκείνο που αξίζει να σημειωθεί, όπως τονίζει η κυρία Τσικρικά, είναι ότι τα ποσοστά νοσηρότητας και θανάτου είναι πολύ μεγαλύτερα στην περίπτωση του κορονοϊού. Δεν είναι τυχαίο ότι στα κρούσματα της Covid-19 γίνεται ιχνηλάτηση, ενώ στη γρίπη δεν ακολουθείται διαδικασία ανίχνευσης της «πηγής» της μετάδοσης.
Κορωνοϊός - ΕΟΔΥ: 6 διασωληνώσεις και 14 θάνατοι - Αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης
Επιπλέον, ένα σημαντικό στοιχείο όσον αφορά στις διαφορές των δύο λοιμώξεων, είναι ότι η γρίπη έχει εποχική κατανομή, ενώ ο κορονοϊός, όπως απέδειξαν τα επιδημικά κύματα τόσο το περυσινό καλοκαίρι όσο και το φετινό, δεν έχει εποχικότητα. Βέβαια, η μετάδοση αυξάνεται με την πτώση της θερμοκρασίας και τη μεταφορά των δραστηριοτήτων σε εσωτερικούς χώρους.
«Αν και είμαστε στην έναρξη της εποχικής γρίπης (σ.σ.: ακόμη δεν έχουν απομονωθεί κρούσματα στη χώρα μας), η πρόκληση είναι να “πιάσει” το εμβόλιο όλα τα στελέχη, καθώς η ανοσιακή αδράνεια λόγω της μη κυκλοφορίας των στελεχών το προηγούμενο έτος μπορεί να εμφανίσει τη “δίδυμη” πανδημία, με αποτέλεσμα μεγάλη ζήτηση στο σύστημα υγείας», σημειώνει η πρόεδρος της Ενωσης Πνευμονολόγων.
Τα θύματα
Υπό τα παραπάνω δεδομένα, οι επιστημονικές και υγειονομικές αρχές δεν σταματούν να τονίζουν τη σημασία του εμβολιασμού και για τις δύο λοιμώξεις, ειδικά για τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες. Στην περίπτωση του κορονοϊού, είναι απαραίτητη η θωράκιση όλων των πολιτών από 12 ετών και πάνω, καθώς είναι γνωστό ότι δεν κάνει διακρίσεις. Αυτό «απέδειξε» ακόμη μία φορά τα προηγούμενα 24ωρα με το θάνατο δύο νεαρών, μη εμβολιασμένων. Ειδικότερα, 29χρονος έδωσε σκληρή «μάχη» στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Τρικάλων, ωστόσο δεν τα κατάφερε. Επίσης, ακόμη ένας νέος 28 ετών από την Κομοτηνή έχασε τη ζωή του εξαιτίας της Covid-19. Την είδηση έκανε γνωστή η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, τονίζοντας ότι είναι ο τρίτος 20χρονος που έχασε τη μάχη για τη ζωή του την εβδομάδα που πέρασε και απευθύνοντας έκκληση προς όλους να εμβολιαστούν.
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr