Η επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και σε άλλες επαγγελματικές ομάδες πρέπει να θεωρείται δεδομένη τη στιγμή που στοχευμένες δράσεις, όπως οι εμβολιασμοί έξω από ναούς, επιχειρούν να διευκολύνουν τον εμβολιασμό πολιτών που μέχρι τώρα δεν το έχουν κάνει.
Η υποχρεωτικότητα έχει τεθεί σε εφαρμογή για εργαζομένους σε δομές φροντίδας ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρία και από την προσεχή Τετάρτη θα είναι γεγονός και για τους υγειονομικούς σε όλες τις δημόσιες και ιδιωτικές δομές Υγείας.
Κυβερνητικά στελέχη τις τελευταίες ημέρες αφήνουν ανοιχτό το θέμα της επέκτασης της υποχρεωτικότητας, που θα εξαρτηθεί από την πορεία των εμβολιασμών, με τον δημόσιο τομέα και υπαλλήλους σε κρίσιμες θέσεις, όπως είναι οι ένστολοι και δημόσιοι υπάλληλοι με επαφή, με το κοινό να είναι στο «μικροσκόπιο».
«Φροντίζουμε όσους είναι σε υπηρεσίες πρώτης γραμμής και όσοι θα βρεθούν σε υπηρεσίες πρώτης γραμμής, δηλαδή όσους εξυπηρετούν κόσμο στα διάφορα γκισέ των δημοσίων υπηρεσιών. Η εφορία, τα ΚΕΠ, ο ΕΦΚΑ, προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας και τις Ενοπλες Δυνάμεις. Αν χρειαστεί κι αν φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Ελπίζω ότι δεν θα χρειάζεται», σημείωσε σχετικά με τις ομάδες στις οποίες θα μπορούσε να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας (Mega).
Σε σχέση με τους εκπαιδευτικούς, σημείωσε ότι καταγράφουν υψηλό ποσοστό εμβολιασμού και υπάρχουν ελπίδες για περαιτέρω αύξησή του. Εχουν προηγηθεί δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη, για πιθανότητα υποχρεωτικών εμβολιασμών και στον ιδιωτικό τομέα, όπως για παράδειγμα στην εστίαση.
Τα ραντεβού που προγραμματίζονται, πάντως, τις τελευταίες ημέρες αλλάζουν την εικόνα του Αυγούστου με το συγκρατημένο ενδιαφέρον και τα χαμηλά νούμερα ημερήσιων εμβολιασμών. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς (ΣΚΑΪ) από τις 16 Αυγούστου έως και το Σάββατο 28/8 έχουν κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό 202.000 πολίτες, εκ των οποίων οι 8.150 υγειονομικοί.
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 1.582 νέα περιστατικά κορονοϊού, αριθμός αισθητά χαμηλότερος σε σχέση με την αντίστοιχη ημέρα της προηγούμενης εβδομάδας (1.948 κρούσματα την περασμένη Κυριακή). Τα 320 εντοπίστηκαν στην Αττική και τα 138 στη Θεσσαλονίκη. Την ίδια ώρα, η αυξητική τάση στο ΕΣΥ συνεχίζεται με 282 εισαγωγές το Σάββατο και τον αριθμό των διασωληνωμένων έως χθες να ανέρχεται σε 334. Παράλληλα, επιπλέον 37 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους σε ένα 24ωρο.
Υπό την προϋπόθεση τήρησης των μέτρων και ενίσχυσης των εμβολιασμών, ειδικοί εκφράζουν ελπίδες για μείωση των κρουσμάτων από τα μέσα Σεπτεμβρίου. Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3, ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, εκτίμησε ότι λόγω της πιο δομημένης κινητικότητας του Σεπτεμβρίου, αλλά και των αυξημένων τεστ, τα κρούσματα θα αρχίσουν να μειώνονται από τα μέσα του μήνα.
Κορωνοϊός - ΕΟΔΥ: 6 διασωληνώσεις και 14 θάνατοι - Αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης
Ο χρόνος μετάδοσης
Μια πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο διεθνές επιστημονικό περιοδικό JAMA Internal Medicine και συνοψίζεται από τους ιατρούς της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Λίνα Πάσχου (επίκουρη καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (καθηγήτρια Θεραπευτικής-Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνο Δημόπουλο (καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας και πρύτανης ΕΚΠΑ) διερεύνησε το χρονικό διάστημα υψηλότερου κινδύνου για μετάδοση του ιού SARS-CoV-2 από προσβεβλημένα άτομα σε στενές επαφές τους σε σχέση με την εμφάνιση συμπτωμάτων.
Συγκεκριμένα, αναλύθηκαν στοιχεία από 730 ασθενείς με διάγνωση Covid-19 σε επαρχία της Κίνας από 8 Ιανουαρίου ως 30 Ιουλίου 2020, καθώς και από 8.852 στενές επαφές των ασθενών που παρακολουθήθηκαν ως τον Αύγουστο 2020. Τα προσβεβλημένα άτομα μελετήθηκαν για τουλάχιστον 90 ημέρες μετά τα αρχικά θετικά αποτελέσματα του τεστ για Covid-19, ώστε να γίνει και διάκριση μεταξύ ασυμπτωματικών και προσυμπτωματικών περιπτώσεων.
Η ανάλυση των δεδομένων κατέδειξε ότι ένα άτομο διατρέχει υψηλότερο κίνδυνο για Covid-19 αν εκτεθεί σε ασθενή στο χρονικό διάστημα μεταξύ δύο ημερών πριν και τριών ημερών μετά την έναρξη των συμπτωμάτων, με κορύφωση την ημέρα έναρξής τους. Χαμηλότερος κίνδυνος μετάδοσης παρατηρήθηκε σε έκθεση έξι και πέντε ημέρες πριν την έναρξη των συμπτωμάτων.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter