Ελεύθερος Τύπος
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Κορονοϊός – Εμβόλια: Κοντά το σενάριο για τρίτη, ενισχυτική δόση – Ποιους θα αφορά

Κορονοϊός

ΕΛΠΙΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ

Στο επίκεντρο σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο βρίσκεται το ενδεχόμενο τρίτης δόσης, με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) αλλά και την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών να μην έχουν τοποθετηθεί ακόμα επίσημα.

Στην ενημέρωση για την πορεία των εμβολιασμών, ο γενικός γραμματέας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ερωτώμενος σχετικά, σημείωσε ότι οι επίσημοι φορείς δεν έχουν δώσει κατευθυντήριες οδηγίες για τη χορήγηση της τρίτης δόσης, όμως υποστήριξε ότι «επιχειρησιακά είμαστε έτοιμοι έτσι ώστε να μπορούμε να υποδεχθούμε ως επιχείρηση “Ελευθερία” την τρίτη δόση. Τις κατευθυντήριες οδηγίες θα μας τις δώσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και ανάλογα με αυτές θα κινηθούμε». Υπογράμμισε, επίσης, ότι όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα, ακόμα και τέλος του μήνα ή αρχές του Σεπτέμβρη, εφόσον δοθεί η κατεύθυνση, θα δύναται να ξεκινήσει η χορήγηση της τρίτης δόσης.

Από Ευρώπη

Αναφερόμενος σε παράγοντες που πιθανόν να οδηγήσουν σε απόφαση για χορήγηση της τρίτης δόσης, αλλά και σε ομάδες ανθρώπων που θα κληθούν να εμβολιαστούν γι’ ακόμη μία φορά, ο κ. Θεμιστοκλέους δήλωσε: «Περιμένουμε την τοποθέτηση του ΕΜΑ όσον αφορά σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Περιμένουμε στο ελληνικό επίπεδο την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού και, εξ όσων γνωρίζουμε, αυτή τη στιγμή καμία σχεδόν χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν έχει αποφασίσει για τη χορήγηση τρίτης δόσης.

Είναι πιθανό, και μιλάμε ειδικά για ομάδες όπως είναι οι ανοσοκατεσταλμένοι ή τα άτομα που είναι μεγαλύτερης ηλικίας. Οπως εξήγησε και την προηγούμενη φορά η κυρία Θεοδωρίδου, αυτοί έχουν μειωμένη ανοσιακή απάντηση σε σχέση με κάποιον που είναι 40 ετών, άρα σας δίνω πάνω-κάτω και τις κατευθύνσεις όπου θα κινηθούμε όσον αφορά την τρίτη δόση».

Μείωση

Στις καλοκαιρινές διακοπές αποδίδεται από το υπουργείο Υγείας η μείωση του αριθμού των εμβολιασμών ανά ημέρα, με αντίστοιχη κάθοδο να έχει σημειωθεί και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Πάντως, η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, παραμένει υψηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, με τη χθεσινή μέρα να κλείνει με 45.000 εμβολιασμούς.

Τα ραντεβού της τρέχουσας εβδομάδας κυμαίνονται κατά μέσον όρο λίγο πιο πάνω από τις 40.000 σε καθημερινή βάση, ενώ τις τελευταίες δέκα μέρες 110.000 πολίτες έχουν κλείσει νέα ραντεβού, δηλαδή ραντεβού πρώτης δόσης.

Στο μέτωπο των παιδιών και των εφήβων, στην ηλικιακή ομάδα 15-17 έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει το ραντεβού τους περίπου 33.000 έφηβοι, και λίγο περισσότερα από 5.300 παιδιά της ηλικιακής ομάδας 12-14 έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει το ραντεβού.

Στα ξενοδοχεία

Στο πλαίσιο των δράσεων για εμβολιασμό ομάδων ή πρωτοβουλιών για κατ’ οίκον εμβολιασμό, ο κ. Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε και στις ξενοδοχειακές μονάδες με τις οποίες βρίσκεται σε επαφή το υπουργείο Υγείας ώστε να εμβολιαστούν οι υπάλληλοι και, ανάλογα με τον αριθμό, είτε θα μεταβεί κινητό συνεργείο στην ξενοδοχειακή ομάδα -αν είναι υψηλός- με κινητό συνεργείο είτε θα διευκολυνθεί ο συντονισμένος προγραμματισμός των ραντεβού των υπαλλήλων στα εμβολιαστικά κέντρα.

Προτεραιότητα

Οι καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Γκίκας Μαγιορκίνης και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ), συνοψίζοντας τα στοιχεία για την ανάγκη ενισχυτικής δόσης, υποστήριξαν ότι στους ανοσοκατεσταλμένους φαίνεται ότι θα δοθεί προτεραιότητα.

«Αν και ακόμα δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να συσχετίζουν επίπεδα αντισωμάτων με την αναμενόμενη προστασία από λοίμωξη SARS-CoV-2, η μέτρηση των αντισωμάτων έναντι της ακίδας 28-42 ημέρες μετά την ολοκλήρωση της τελευταίας δόσης θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως οδηγός απόφασης για την ενισχυτική δόση», σημειώνουν, ενώ, αναφορικά με τον γενικό πληθυσμό, υποστηρίζουν ότι βάσει στοιχείων θα πρέπει να δοθεί χρόνος ώστε να υπάρχουν επαρκή δεδομένα για την αναγκαιότητα ενισχυτικής δόσης.

Διασωληνώσεις

Ανοδο καταγράφουν τα στοιχεία του ΕΟΔΥ σε κρούσματα και διασωληνωμένους κατά τη χθεσινή μέρα. Ο αριθμός των κρουσμάτων έφτασε τα 2.156, εκ των οποίων τα 19 είναι εισαγόμενα και τα 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Οκτώ είναι οι νέοι θάνατοι ασθενών με Covid-19, ενώ ο αριθμός των διασωληνωμένων αυξήθηκε στους 188, από 176 την Κυριακή.
Ανησυχία εκφράζουν οι επιστήμονες για τα αυξημένα νούμερα στα κρούσματα αλλά και στους διασωληνωμένους.

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής στο ΑΠΘ κ. Δημοσθένης Σαρηγιάννης σε δηλώσεις του (ΣΚΑΪ) ανέφερε ότι τα κρούσματα αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω μέχρι το τέλος της εβδομάδας, ενώ αυξητική τάση αναμένεται καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Για 4.000-5.000 κρούσματα έκανε λόγο, υπογραμμίζοντας ότι, αν δεν ληφθούν μέτρα, αυτοί θα είναι οι αριθμοί που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε.

Οπως εξήγησε, αυτή τη στιγμή ο ρυθμός μετάδοσης είναι 1,02, πολύ κοντά στο 1, που είναι η σταθερότητα, κι αυτός ο αριθμός θα ανεβεί στο 1,25, που είναι μια σημαντική αύξηση.

Παράλληλα, ο παιδίατρος Μάριος Ανδρέου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ για τον εμβολιασμό των παιδιών, ανέφερε πως αν εμφανιστεί η μετάλλαξη «Δ» σε μια τάξη, θα κολλήσουν όλα τα παιδιά και αυτά θα γυρίσουν στα σπίτια τους, θα κολλήσει το 30% των ανεμβολίαστων ενηλίκων και τότε το ΕΣΥ θα δεχτεί πίεση.

Πρόστιμα

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι έλεγχοι στις τουριστικές περιοχές στα νησιά, με την Αστυνομία να προχωράει σε λουκέτα και συλλήψεις στην περίπτωση παραβάσεων.

Το τριήμερο πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι στα νησιά της Μυκόνου, της Ιου και της Σύρου, καθώς και σε μαγαζιά σε Αμάρυνθο, Λάρισα και Ηράκλειο, με τους άνδρες της Αστυνομίας να επιβεβαιώνουν 160 παραβάσεις και να προχωρούν σε 26 συλλήψεις.

Ειδικότερα, στη Μύκονο, 100 άτομα είχαν συγκεντρωθεί σε σημείο του νησιού και έκαναν πάρτι, με το πρόστιμο να πέφτει βαρύ από την Αστυνομία, ύψους 50.000 ευρώ.

Στην Ιο, όπου το ιικό φορτίο παραμένει υψηλό, μπαρ πλήρωσε 10.000 ευρώ πρόστιμο και του επιβλήθηκε 15ήμερο λουκέτο λόγω μη τήρησης των μέτρων προστασίας.

Σε Σύρο, Αμάρυνθο, Λάρισα και Ηράκλειο σε έξι μπαρ επιβλήθηκε επταήμερο λουκέτο και πρόστιμο 6.000 ευρώ σε καθένα από αυτά.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε InstagramFacebook και Twitter

Προτεινόμενα για εσάς

Σέρρες-κορονοϊός: Ανεμβολίαστος ιερέας κατέληξε στη ΜΕΘ

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Κορονοϊός: Μια νέα παραλλαγή του με μεταλλάξεις βήτα και δέλτα βρέθηκε στη Ρωσία

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Κορονοϊός: Τα νανο-αντισώματα από τα λάμα έχουν σημαντικές δυνατότητες ως θεραπεία

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Εικονικοί εμβολιασμοί – Βίντεο ντοκουμέντο: Πώς συνελήφθη επ’ αυτοφώρω η γιατρός στο ΙΚΑ Λ. Αλεξάνδρας

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Κορονοϊός: 451 κρούσματα στην Αττική, 356 στη Θεσσαλονίκη – Ο χάρτης της διασποράς

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός: 3.559 κρούσματα σε ανήλικους μέσα σε μία εβδομάδα

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Κορονοϊός 22/09: 2.329 κρούσματα σήμερα – 26 θάνατοι και 333 διασωληνωμένοι

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Εικονικοί εμβολιασμοί – Νέο περιστατικό στο ΙΚΑ Αλεξάνδρας: Την τρύπησε αλλά δεν της χορήγησε το φάρμακο

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Μπουρλά για τρίτη δόση εμβολίου: Η απόφαση πρέπει να ληφθεί με βάση την επιστήμη

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom