Η υψηλή μεταδοτικότητα της μετάλλαξης «Δέλτα» αγγίζει πολύ περισσότερους νεότερους πολίτες συγκριτικά με τα προηγούμενα κύματα, με αποτέλεσμα -χωρίς να έχει προσδιοριστεί εάν είναι πιο επιθετική- να οδηγείται μεγαλύτερο ποσοστό στα νοσηλευτικά ιδρύματα. Το μεταλλαγμένο στέλεχος έχει θέσει σε κατάσταση συναγερμού και την Ελλάδα, αφού δείχνει να διαφεύγει σε έναν βαθμό από τα εμβόλια και προκαλεί ακόμη και νοσηλείες σε πλήρως εμβολιασμένους. Το σημαντικό, βέβαια, είναι ότι είναι κατά βάση ήπιες, καθώς η προστασία των εμβολίων έναντι σοβαρής νόσησης και θανάτου παραμένει υψηλή.
Δεκαπλάσιες εισαγωγές
Σύμφωνα με όσα αναφέρει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής η συντονίστρια και διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Σωτηρία» και πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ), Μίνα Γκάγκα, σε σχέση με δύο εβδομάδες πριν οι εισαγωγές είναι σχεδόν δεκαπλάσιες σήμερα, ενώ οι μισοί που εισάγονται είναι στις δεκαετίες των 20 και των 30. Χαρακτηριστικά επισημαίνει ότι την περασμένη Τετάρτη, οι 14 στις 30 εισαγωγές αφορούσαν τις συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες. «Εχουμε πολύ πιο μεγάλη διαμόλυνση στους νέους. Δεν μπορούμε να πούμε ότι η μετάλλαξη “Δέλτα” είναι πιο επιθετική, αλλά είναι πιο μεταδοτική, διασπείρεται πιο εύκολα μολύνει περισσότερους. Είναι μαθηματικά βέβαιο ότι κάποιοι θα χαλάσουν», αναφέρει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής.
Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι σήμερα τα 26 έτη, ωστόσο έχει ξεκινήσει η μετατόπιση προς τα πάνω, δηλαδή οι νέοι να μεταφέρουν τον ιό στους μεγαλύτερους και, κυρίως, στους ανεμβολίαστους. Οπως παρατηρείται και έγινε γνωστό από την καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, στην τελευταία ενημέρωση για την πορεία της νόσου Covid-19, παρόλο που το μεγαλύτερο ποσοστό των κρουσμάτων εξακολουθεί να αφορά νέους 10-35 ετών, αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των κρουσμάτων σε ενήλικες ηλικίας άνω των 40 ετών, που σήμερα πλέον αποτελούν σχεδόν το 30% των νέων θετικών διαγνώσεων. Ειδικότερα, καταγράφεται αύξηση κατά 75% στον αριθμό νέων κρουσμάτων σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Φαίνεται, επομένως, ότι η μετακίνηση των κρουσμάτων από τους νέους στους μεγαλύτερους μπορεί να οδηγήσει τα νοσοκομεία να γεμίσουν.
Πίεση στο ΕΣΥ
Βασικός… ένοχος για την αρχόμενη πίεση στο ΕΣΥ είναι το μεταλλαγμένο στέλεχος «Δέλτα», που τείνει να κυριαρχήσει. Το σύνολο των κρουσμάτων του μεταλλαγμένου στελέχους στην Ελλάδα ανέρχεται σε 1.087, από τα οποία τα 759 στην Αττική και τα 178 στην Κρήτη. Το ανησυχητικό είναι ότι νεότερες μελέτες δείχνουν ότι η μετάλλαξη διαφεύγει από τα εμβόλια για συμπτωματική νόσο, παραμένει βέβαια ανίσχυρη έναντι των εμβολίων όσον αφορά βαριά νόσηση και θάνατο, που αποτελεί και τον κυρίαρχο στόχο των… τσιμπημάτων. Πιο αναλυτικά, πρόσφατα δεδομένα από το Ισραήλ αναφέρουν για το εμβόλιο της Pfizer μια προστασία κατά 39% έναντι μόλυνσης, αλλά 88% έναντι νοσηλείας και 91% έναντι σοβαρής νόσησης. Επιπλέον, σύμφωνα με στοιχεία από τα ελληνικά νοσοκομεία, το ποσοστό ασθενών που χρειάστηκαν διασωλήνωση και είχαν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους είναι κάτω του 1% – 42 ασθενείς στους 4.600 από τον Φεβρουάριο μέχρι πριν από μία εβδομάδα.
Ωστόσο, οι γιατροί στα νοσηλευτικά ιδρύματα βλέπουν και πλήρως εμβολιασμένους, σε ποσοστό έως και 10% με πρόχειρες εκτιμήσεις, ακριβώς λόγω του μεταλλαγμένου στελέχους.
Χαλαρότητα
Η πνευμονολόγος του νοσοκομείου «Σωτηρία», Μάτα Τσικρικά, επισημαίνει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής την ανάγκη πολύ μεγάλης προσοχής και τήρησης των μέτρων, ειδικά όσο οι επιστήμονες αναμένουν απαντήσεις για ζητήματα όπως είναι η κυτταρική ανοσία, ο ρυθμός μείωσης των αντισωμάτων, το ανοσολογικό προφίλ των ασθενών. «Μήπως στο πλαίσιο της εμφάνισης της νέας μετάλλαξης να μην είμαστε τόσο χαλαροί;», διερωτάται και τονίζει τη σημασία τήρησης μέτρων και μέσα στο σπίτι, ειδικά όταν συνυπάρχουν εμβολιασμένοι με μη εμβολιασμένους, για την πρόληψη ενδοοικογενειακών μεταδόσεων.
ΕΟΔΥ: 547 νέες εισαγωγές με covid-19, 16 νέες διασωληνώσεις, 17 θάνατοι
ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ
Προς τρίτη δόση από Σεπτέμβριο
Η μεταδοτικότητα της μετάλλαξης «Δέλτα» έχει εντείνει τις συζητήσεις για τη χορήγηση της τρίτης -ενισχυτικής- δόσης που αναμένεται να ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών επεξεργάζεται ποιες ομάδες του πληθυσμού έχουν ανάγκη την ενισχυτική δόση του εμβολίου. Το «στίγμα» για τα όσα ακολουθούν έδωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, στην τακτική ενημέρωση για την εμβολιαστική κάλυψη της περασμένης Δευτέρας. Οπως είπε, κυρίως οι ανοσοκατεσταλμένοι θα είναι από τις πρώτες ομάδες που αποδεδειγμένα θα πρέπει να λάβουν μία επαναληπτική δόση εμβολίου και θα ακολουθήσουν και άλλες ομάδες που έχει φανεί βιβλιογραφικά ότι υπολείπονται σε ανοσολογική ανταπόκριση.
Για την τρίτη δόση τοποθετήθηκε την Πέμπτη και η καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, αναφέροντας το σκεπτικό της Επιτροπής Εμβολιασμών στην οποία είναι και η ίδια μέλος. Οπως είπε, η Επιτροπή προσανατολίζεται σε ομάδες που το έχουν ανάγκη είτε γιατί έχουν κάποια υποκείμενα νοσήματα και είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι είτε λόγω ηλικίας είτε γιατί έχουν μεγάλη έκθεση, όπως είναι οι γιατροί. Ωστόσο, ακόμη δεν έχει καταλήξει στις οδηγίες που αφορούν την τρίτη δόση.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter