“Τα εμβόλια καλό είναι να γίνονται στο διάστημα που ορίζουν οι συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Ωστόσο μία ή δύο εβδομάδες καθυστέρησης δεν επηρεάζουν την ανοσολογική απόκριση”, αναφέρει στο Eleftherostypos.gr ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.
Επικαλούμενος, μάλιστα, στοιχεία της Βρετανίας όπου εμβολιασμοί δεύτερης δόσης mRNA εμβολίων πραγματοποιήθηκαν ακόμη και μετά από τρεις μήνες δεν επέφεραν σημαντικές αλλαγές στο “χτίσιμο” ανοσίας.
Σημειώνεται ότι η στρατηγική άλλων ευρωπαϊκών χωρών στις αρχές των εμβολιαστικών προγραμμάτων περιλάμβανε χορήγηση πρώτων δόσεων σε όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες χωρίς τη στόχευση που είχε η ελληνική στρατηγική, δηλαδή για κάθε εμβόλιο που χορηγείται να είναι εξασφαλισμένη η δεύτερη δόση.
Σε κάθε περίπτωση, οι πολίτες πρέπει να ακολουθούν τις επίσημες συστάσεις για τη χορήγηση των δόσεων, όπως άλλωστε τους κατευθύνει και η σχετική πλατφόρμα προγραμματισμού των ραντεβού. Υπενθυμίζεται ότι δυνατότητα ευελιξίας δίνεται για το διάστημα μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης στο εμβόλιο της AstraZeneca.
Ετσι, ενώ με τη χορήγηση της δεύτερης δόσης στις 12 εβδομάδες επιτυγχάνεται το άριστο αποτέλεσμα, η πραγματοποίησή της στις οκτώ εβδομάδες – το νωρίτερο – μειώνει μεν ελαφρώς την ανοσολογική απάντηση κατά της λοίμωξης Covid-19 αλλά χωρίς μεγάλη διαφορά στο τελικό αποτέλεσμα και εξυπηρετώντας ενδεχομένως αρκετούς πολίτες στα καλοκαιρινά τους σχέδια.
Δεν πρέπει να παραλείπεται η β’ δόση
Το σίγουρο είναι ότι η δεύτερη δόση δεν πρέπει να παραλείπεται καθώς είναι απαραίτητη για την προστασία από τις σοβαρές επιπλοκές της λοίμωξης Covid-19. “Εάν η πρώτη δόση προστατεύει κατά 80% από νοσηλεία και 90% από θάνατο αφού περάσουν τρεις εβδομάδες από τη χορήγησή της, με τη δεύτερη δόση το ποσοστό προστασίας φτάνει έως και το 100% και είναι απαραίτητο να γίνεται”, εξηγεί ο κ. Βασιλακόπουλος.
ΕΟΔΥ: 547 νέες εισαγωγές με covid-19, 16 νέες διασωληνώσεις, 17 θάνατοι
Ειδικά όσον αφορά στο εμβόλιο της AstraZeneca το οποίο και συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη ανησυχία για πιθανότητα ανεπιθύμητων ενεργειών ο καθηγητής πνευμονολογίας εξηγεί ότι οι εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις έχουν συμβεί μετά την πρώτη δόση. Αντίθετα, μόλις έξι περιστατικά παρενεργειών σε 110 εκατομμύρια εμβολιασμών έχουν καταγραφεί μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου.
“Είναι αλήθεια ότι ορισμένα άτομα ταλαιπωρούνται με την πρώτη δόση του εμβολίου, έχουν τις συνήθειες ανεπιθύμητες ενέργειες, αλλά ίσως έχουν και μια αυξημένη ευαισθησία, με αποτέλεσμα πολλοί να ακυρώνουν τη δεύτερη δόση του εμβολιασμού γιατί είχαν αυτές τις συνήθεις, επαναλαμβάνω, ανεπιθύμητες ενέργειες από την πρώτη δόση. Αυτό είναι λάθος. Θα πρέπει να το σκεφτούν καλά και το τίμημα το να μείνουν με μια δόση εμβολίου είναι σημαντικό”, έχει επισημάνει σε ενημέρωση για την εμβολιαστική κάλυψη η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, τονίζοντας ότι δύο δόσεις εμβολίου και παράλληλα τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής είναι το “μυστικό” επιτυχίας του εμβολιαστικού προγράμματος και ελέγχου της πανδημίας.
Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ερωτηθείς χθες στην τακτική ενημέρωση για ακυρώσεις δεύτερης δόσης ανέφερε ότι δεν υπάρχει τέτοια τάση. “Αυτοί που έχουν κάνει την πρώτη δόση συνεχίζουν και κάνουν και τη δεύτερη δόση”, σημείωσε. Επίσης, επανέλαβε ότι είναι ισχυρή η σύσταση η δεύτερη δόση να γίνεται με το ίδιο εμβόλιο με το οποίο έγινε η πρώτη, εκτός από πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις που εμφάνισαν σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια, και έκανε σαφές ότι δε δίνεται από το σύστημα η επιλογή άλλου εμβολίου για τη δεύτερη δόση.
Ποιοι κάνουν μία δόση εμβολίου; Με βάση τις νεότερες συστάσεις τα άτομα που έχουν νοσήσει με την Covid-19 και αφού παρέλθουν έξι έως 12 μήνες. Μέχρι και τώρα το σχήμα εμβολιασμού των ατόμων που έχουν νοσήσει με κορονοϊό περιλάμβανε δύο δόσεις εμβολιασμού. Όμως, μελέτες σε επιστημονικά κέντρα του εξωτερικού και του εσωτερικού, του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, έδειξαν ότι η διάρκεια των εξουδετερωτικών αντισωμάτων έναντι των κύριων αντιγονικών στόχων του ιού, ήταν μεγάλης διάρκειας, μεγαλύτερης σε σχέση με ό, τι πίστευαν οι επιστήμονες αρχικά και μάλιστα, μία πρόσφατη μελέτη δίνει χρόνο που ξεπερνάει και τους 12 μήνες.
Με τη γνώση, λοιπόν, αυτή της διάρκειας παραμονής των προστατευτικών αντισωμάτων από τη φυσική νόσηση και την κατά 96% μείωση του ενδεχόμενου της επαναλοίμωξης, αποφασίστηκε και από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, η τροποποίηση του εμβολιαστικού σχήματος το οποίο θα περιλαμβάνει μία δόση εμβολίου. Ο χρόνος που αποφασίστηκε για να δοθεί η δόση αυτή είναι 6 έως 12 μήνες. “Πιστεύουμε ότι στο διάστημα αυτό, το άτομο που έχει νοσήσει είναι προστατευμένο και η χορήγηση της δόσης στους 6 μήνες παρατείνει κατά πολύ την προστασία με τα αντισώματα που θα παραχθούν από τον εμβολιασμό του”, έχει αναφέρει χαρακτηριστικά η κα Θεοδωρίδου.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Κορωνοϊός: Αυτοί οι 6 παράγοντες κρίνουν τον εμβολιασμό παιδιών
- Σύνταξη: Τα ευνοϊκά όρια ηλικίας για μητέρες- γονείς σε Δημόσιο, ΙΚΑ, ΔΕΚΟ, τράπεζες [πίνακες]
- Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid: Σε ισχύ από σήμερα – Όσα πρέπει να γνωρίζουμε
- Νέο αίμα στον πόλεμο της… GREEK MAFIA
- Ελληνοτουρκικά: Τι κρύβει η «βελούδινη» διπλωματία της Άγκυρας
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter