Ελεύθερος Τύπος
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Aνοσία 65%-70% στις αρχές Ιουλίου – Τι λέει στον ΕΤ ο Ευάγγελος Μανωλόπουλος

ιός

ΜΑΡΙΑ - ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ

Σε ποσοστό 65%-70% είναι δυνατόν να έχει φτάσει η ανοσία στην Ελλάδα αρχές Ιουλίου, συνυπολογίζοντας εμβολιασμούς τουλάχιστον της πρώτης δόσης και όσους έχουν κολλήσει και περάσει την Covid-19, με την εικόνα της χώρας μας στην καρδιά του καλοκαιριού να πλησιάζει αυτήν που έχει σήμερα το Ισραήλ, χώρα που προπορεύεται στην εμβολιαστική κάλυψη έναντι του πανδημικού ιού.

Με την προϋπόθεση ότι η συμμετοχή του κόσμου συμβαδίζει με τη δυνατότητα που έχει και θα έχει τους επόμενους μήνες η επιχείρηση «Ελευθερία», το καλοκαίρι θα είναι πολύ διαφορετικό σε σχέση με το περσινό, με ένα ικανοποιητικά μεγάλο μέρος του πληθυσμού προστατευμένο.

Εκτιμήσεις

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις που έχουν γίνει έως σήμερα, έως στα τέλη Μαΐου υπολογίζεται να έχουν ξεπεραστεί συνολικά οι 5.600.000 εμβολιασμοί. Ειδικότερα, στις 31/5, τουλάχιστον με μία δόση θα έχει εμβολιαστεί το 35% του γενικού πληθυσμού και ποσοστό που αντιστοιχεί στο 20% του πληθυσμού θα έχει εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις.

Επιπλέον, όπως έχει αναφέρει ο υπουργός Υγείας την προηγούμενη εβδομάδα, σχεδόν 4 εκατομμύρια εμβολιασμοί είναι δυνατόν να γίνουν μέσα στον Ιούνιο, με τη συμμετοχή και των ιδιωτικών θεραπευτηρίων, διαγνωστικών κέντρων, πολυϊατρείων. Με έναν πρόχειρο υπολογισμό βάσει των παραπάνω αριθμών, οι δυνατότητες του συστήματος περιλαμβάνουν έως εννέα εκατομμύρια εμβολιασμούς έως το τέλος Ιουνίου. Αυτό το νούμερο αντιστοιχείται πολύ χοντρικά σε 5,5 εκατομμύρια πολίτες και όχι 4,5 εκατομμύρια πολίτες, καθώς το εμβόλιο της Johnson & Johnson, που έχει ενταχθεί στην εμβολιαστική «φαρέτρα», είναι μονοδοσικό. Το ποσοστό, συνεπώς, της εμβολιαστικής κάλυψης τουλάχιστον με την πρώτη δόση τέλη Ιουνίου – αρχές Ιουλίου δύναται να φτάσει έως και το 55% του γενικού πληθυσμού.

Οι εκτιμήσεις, όπως τις παρουσίασε στα μέσα της εβδομάδας που πέρασε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Ακης Σκέρτσος, προβλέπουν έως το τέλος Ιουνίου τουλάχιστον το 50% του ενήλικου πληθυσμού να έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση και τουλάχιστον 35% του πληθυσμού να είναι πλήρως εμβολιασμένο.

Εάν στα παραπάνω ποσοστά προστεθεί ένα τουλάχιστον 15% του πληθυσμού που υπολογίζεται ότι στην πραγματικότητα έχει νοσήσει με τον κορονοϊό, τότε η ανοσία αγγίζει το 70%.

Αξίζει να σημειωθεί, βέβαια, ότι οι παραπάνω υπολογισμοί είναι πρόχειροι, καθώς πολλά άτομα που έχουν αναρρώσει από τη λοίμωξη Covid-19 κάνουν και το εμβόλιο. Επιπλέον, αυτό το ποσοστό αφορά σε εμβολιαστική κάλυψη με την πρώτη δόση και όχι σε πλήρη εμβολιαστική κάλυψη, η οποία αφορά και στις δύο δόσεις του εμβολίου. Ενας τρίτος «αστερίσκος» είναι το γεγονός ότι το παραπάνω ποσοστό της ικανοποιητικής εμβολιαστικής κάλυψης θα αποτυπωθεί σε προστασία περί τις 15-20 Ιουλίου, καθώς η ανοσία μετά την πρώτη δόση έρχεται περίπου τρεις εβδομάδες μετά.

Ερωτήματα

Ενα ερώτημα που προκύπτει εύλογα είναι εάν η πρώτη δόση αρκεί, ώστε να δημιουργηθεί ικανή προστασία. Οπως εξηγεί στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο καθηγητής Φαρμακολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, «η πρώτη δόση δημιουργεί μια καλή ανοσία. Η δεύτερη δόση είναι, κυρίως, για την επιμήκυνση της ανοσίας. Σε όσους έχουν νοσήσει δηλαδή η πρώτη δόση λειτουργεί σαν δεύτερη».

Ενα άλλο πολύ σημαντικό ερώτημα είναι εάν το 70% ανοσίας είναι αρκετό για να περιορίσει έως και εξαλείψει τη μετάδοση του ιού. «Δεν είναι σίγουρο. Από προηγούμενη εμπειρία γνωρίζουμε ότι το 70% ανοσίας είναι ένα καλό ποσοστό. Εδώ, βέβαια, μπορεί να χρειαστούμε και 80%, εάν δούμε αντίσταση από παραλλαγμένα στελέχη», επισημαίνει ο κ. Μανωλόπουλος.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η συλλογική ανοσία υπολογίζεται με βάση το σύνολο του πληθυσμού. Δεν έχει μεγαλύτερη ή μικρότερη «αξία» το ποσοστό μιας συγκεκριμένης ομάδας. Για παράδειγμα, το 63% των εμβολιασμένων ηλικιωμένων ατόμων (που είναι το ποσοστό στη χώρα μας) εάν ήταν σε ένα απομονωμένο πλήθος ηλικιωμένων θα ήταν αρκετό. Πρόκειται όμως για ανθρώπους που αλληλεπιδρούν με άλλους και εντάσσονται σε ένα κοινωνικό σύνολο, συνεπώς έχει σημασία να οικοδομηθεί το επιθυμητό τείχος στο σύνολο του πληθυσμού.

Η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη θωράκιση των ηλικιωμένων είναι, βέβαια, απαραίτητη ως προς την πρόληψη εισαγωγών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και θανάτων που καταγράφονται, κυρίως, σε αυτόν τον ευαίσθητο πληθυσμό.

Ατομα 60 ετών και άνω

Εως το τέλος Μαΐου, με βάση τα εμβόλια που είτε έχουν πραγματοποιηθεί είτε πρόκειται για ραντεβού που έχουν κλειστεί, το τείχος ανοσίας γύρω από τους πιο ευάλωτους πολίτες, τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, θα έχει υψωθεί και, μάλιστα, σε ένα ποσοστό άνω του 70%-75%, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Σκέρτσος. Η ανοσία για αυτούς τους ανθρώπους είναι ευνόητο τι σημαίνει εάν σκεφτεί κανείς ότι το ποσοστό των θανόντων από Covid-19 που είναι άνω των 60 ετών ανέρχεται σε περίπου 90% του συνόλου των θανάτων.

Σήμερα, οι άνω των 85 ετών έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με την πρώτη δόση σε ποσοστό 63%, με το ποσοστό να ανεβαίνει στο 68% συνυπολογίζοντας και τα προγραμματισμένα ραντεβού. Η ηλικιακή ομάδα 80-84 ετών είναι κατά 64% εμβολιασμένοι και 69% είναι το ποσοστό των εμβολιασμένων μαζί με όσα ραντεβού έχουν προγραμματιστεί. Τα αντίστοιχα ποσοστά για τις υπόλοιπες ομάδες είναι: 75-79 ετών: 73% και 80%, 70-74 ετών: 59% και 75%, 65-69 ετών: 42% και 75%, 60-64 ετών: 54% και 68%, 55-59 ετών: 23% και 62%, 50-54 ετών: 17% και 57%, 45-49 ετών: 11% και 50%.

Τέσσερα εμβόλια για τους 30-44

Το τρίτο δεκαήμερο του Μαΐου θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού και για τα τέσσερα εγκεκριμένα εμβόλια για πολίτες 30-44 ετών. Η διαδικασία θα είναι σταδιακή και θα ακολουθήσει ηλικιακή προτεραιοποίηση, δηλαδή θα ανοίξει πρώτα για την ομάδα 40 έως 44 ετών, θα ακολουθήσουν οι πολίτες 35 έως 39 ετών και, τέλος, όσοι είναι από 30 έως 34 ετών. Εντός του Ιουνίου προβλέπεται ότι θα ενταχθούν στο εμβολιαστικό πρόγραμμα και οι 18 ετών και άνω.

«Γαλάζια Ελευθερία» στα νησιά

Παράλληλα με την επιχείρηση «Ελευθερία» τρέχει και η «Γαλάζια Ελευθερία», που προβλέπει τον οριζόντιο εμβολιασμό όλων των νησιών έως το τέλος Ιουνίου. Εχει ήδη ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός 32 νησιών, στο τέλος Μαΐου θα έχουν προστεθεί επιπλέον 36 νησιά και προχωρά με ταχείς ρυθμούς ο εμβολιασμός των κατοίκων άνω των 18 ετών στα 19 μεγαλύτερα νησιά, πλην της Κρήτης.

Πόσες δόσεις περιμένουμε μέσα στον μήνα

Σε σχέση με τις παραδόσεις για τον μήνα Μάιο, από την εταιρία Pfizer αναμένονται συνολικά 2.150.000 δόσεις, από την εταιρία Moderna 350.000 δόσεις, από την εταιρία Johnson & Johnson 220.000 δόσεις και εκκρεμούν προς επιβεβαίωση επιπλέον 80.000 δόσεις, ενώ από την εταιρία AstraZeneca οι δόσεις για τον τρέχοντα μήνα υπολογίζονται σε 450.000. Αξίζει να σημειωθεί, μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να μην προχωρήσει σε συμφωνία την επόμενη χρονιά με την εταιρία AstraΖeneca, ότι δεν επηρεάζεται η χώρα μας για το 2021. Συνολικά από τη συγκεκριμένη εταιρία αναμένονται 7,2 εκατομμύρια δόσεις και όσες έχουν προγραμματιστεί με ραντεβού είναι εξασφαλισμένες.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Κυριακίδου: Είναι επείγον να μεγιστοποιηθούν τα ποσοστά εμβολιασμού

Μαρίνα Μπενέκου

Australian Open: Το ξεκόβουν οι Αυστραλοί: «Μόνο εμβολιασμένοι αθλητές στα κορτ» – Τι θα κάνουν Τσιτσιπάς, Τζόκοβιτς;

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός: Ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί μέσα στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας για τους φοιτητές

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Πλεύρης: Το εμβόλιο είναι το μόνο αξιόπιστο όπλο – Τους πρώτους μήνες του 2022 το φάρμακο κατά του κορονοϊού [βίντεο]

Λάμπρος Κατσαρός

Έρευνα: Αποτελεσματική η δεύτερη δόση με διαφορετικό εμβόλιο

Μαρίνα Μπενέκου

Υποχρεωτικότητα εμβολιασμών: Μόλις 200 υγειονομικοί έκαναν το χρέος τους – Πάνω από 6.000 τα κενά στα νοσοκομεία

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ιράν: Ένας άνθρωπος πεθαίνει από κορονοϊό κάθε δύο λεπτά

Μαρίνα Μπενέκου

Εμβολιασμοί πόρτα-πόρτα: Τα πρώτα αποτελέσματα της εξόρμησης με κινητά συνεργεία

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Λάρισα: Εμβολιασμοί έξω από τις εκκλησίες και ένταση με αντιεμβολιαστές [βίντεο]

Ελεύθερος Τύπος Newsroom