Το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης ανακοίνωσε χθες επιπλέον 371 – από 400 που ήλεγξε- θετικά σε μεταλλάξεις δείγματα, με το σύνολο να ανέρχεται σε 2.144, τα 2.047 από τα οποία του βρετανικού μεταλλαγμένου στελέχους. Οι μεταλλάξεις είναι και αυτές που διατηρούν ανθεκτική την αλυσίδα μετάδοσης, παρά τα περιοριστικά μέτρα, και τους ημερήσιους αριθμούς της επιδημίας σε υψηλό επίπεδο. Χθες ανακοινώθηκαν 2.570 κρούσματα, «τσιμπημένος» αριθμός θανάτων -51- και 506 διασωληνωμένοι, δείκτης που πάει να καταρρίψει το ρεκόρ του δεύτερου κύματος.
Το επερχόμενο τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας ανησυχεί τους επιστήμονες, όπως κάθε ευκαιρία… χαλάρωσης και εφιστούν την προσοχή στην ανταλλαγή επισκέψεων και πολλαπλών επαφών. Από την κυβέρνηση γίνεται σαφές ότι τα περιοριστικά μέτρα που είναι σήμερα σε ισχύ θα είναι και την Καθαρά Δευτέρα και οι παρεμβάσεις δεν διαφοροποιούνται. Πηγές τονίζουν ότι δεν υπάρχει ζήτημα θεσμοθετημένης απαγόρευσης στο πέταγμα του χαρταετού, ωστόσο εννοείται ότι ισχύει η ισχυρή σύσταση για αποφυγή συνωστισμού σε πάρκα, πλατείες, βουνά και στο παραλιακό μέτωπο.
Τα μηνύματα
Υπενθυμίζεται ότι ο κωδικός 6 του συστήματος των SMS επιτρέπεται μόνο για πεζούς και όσους κάνουν ποδήλατο, χωρίς χιλιομετρικό «κόφτη», ο κωδικός 2 που αφορά στη μετάβαση σε κατάστημα τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης πρέπει να χρησιμοποιείται εντός του δήμου κατοικίας ή σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από την οικία κάποιου, ενώ ο κωδικός 4 που αφορά στην παροχή βοήθειας «εξετάζεται» λεπτομερώς από τα ελεγκτικά όργανα, καθώς ζητούν επιπλέον διευκρινίσεις ώστε να επιβεβαιώσουν την ορθή χρήση του μηνύματος. Η κυκλοφορία επιτρέπεται έως τις 19.00 για όλες τις περιοχές σε «βαθύ κόκκινο» ενώ για Αθήνα και Θεσσαλονίκη, λόγω του μητροπολιτικού χαρακτήρα των πόλεων, η κυκλοφορία επιτρέπεται έως τις 21:00, τα Σαββατοκύριακα, όμως, έως τις 19.00.
Ο ΕΟΔΥ χθες ανακοίνωσε 2.570 κρούσματα, που αντιστοιχούν σε σύνολο 50.078 τεστ. Από το σύνολο των νέων μολύνσεων, τα 1.282 εντοπίζονται στην Αττική, με μεγάλη τη διασπορά στο κέντρο της Αθήνας -317 κρούσματα-, στον Πειραιά, όπου εντοπίστηκαν 226 κρούσματα και στον δυτικό τομέα Αθηνών με 210 περιστατικά. Ειδικά ο Πειραιάς απασχολεί πολύ τους επιστήμονες και είναι από τις περιοχές που έβαλαν στο «μικροσκόπιο» οι επιδημιολόγοι στη συνεδρίαση της Τετάρτης.
Οι διασωληνωμένοι χθες ξεπέρασαν τους 500 και «ανέβηκαν» στους 506, ενώ το «φράγμα» των 500 νέων εισαγωγών έσπασε χθες Πέμπτη, όταν και οι εισαγωγές σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας ανήλθαν σε 501, ρεκόρ του τρίτου κύματος. Η πίεση στα νοσηλευτικά ιδρύματα είναι αφόρητη και ακολουθούν ιδιαίτερα δύσκολες ημέρες κατά κοινή ομολογία ειδικών και κυβερνητικών στελεχών. Στη «μάχη» μπήκαν ήδη το Ιατρικό Περιστερίου και το Λητώ ενώ το «Ερρίκος Ντυνάν» έχει ενταχθεί στις εφημερίες του ΕΣΥ. Χθες αυξήθηκε και ο αριθμός των νέων θανάτων, που ανήλθαν σε 51 σε ένα 24ωρο. Οι θάνατοι είναι και ο τελευταίος δείκτης στον οποίο αποτυπώνεται η έξαρση και δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες να αυξηθούν περαιτέρω.
«Βρίσκονται παντού»
Και ενώ η επιδημία «βράζει», το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης των μεταλλάξεων του SARS-CoV-2 ανακοίνωσε επιπλέον 371 θετικά σε μεταλλάξεις δείγματα. Το εντυπωσιακό είναι ότι ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί σε σύνολο 400 που ελέγχθηκαν, γεγονός που δείχνει με τον πλέον εμφατικό τρόπο αυτό που τονίζουν οι επιστήμονες, ότι «πρέπει να θεωρούμε ότι βρίσκονται παντού». Η βρετανική μετάλλαξη μετρά 2.047 θετικά δείγματα, τα περισσότερα από τα οποία στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη και τρίτο κατά σειρά το Ρέθυμνο. Οσον αφορά στη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη έχουν εντοπιστεί συνολικά 51 θετικά δείγματα, εκ των οποίων τα 43 στη Θεσσαλονίκη, τα δύο στα Ιωάννινα, τα πέντε στην Αττική και ένα στην Περιφέρεια Κρήτης.
Παράλληλα, επιπλέον δύο κρούσματα της μετάλλαξης Β.1.1.318 καταγράφηκαν στην Ελλάδα. Πρόκειται για μία νέα μετάλλαξη, που έχει χαρακτηριστικά της νοτιοαφρικανικής και της βραζιλιάνικης και δείχνει να είναι ανθεκτική στα εμβόλια.
ΕΟΔΥ: 547 νέες εισαγωγές με covid-19, 16 νέες διασωληνώσεις, 17 θάνατοι
Σήμερα το πρωί είναι η κρίσιμη συνεδρίαση της ολομέλειας της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, από την οποία θεωρείται δεδομένο ότι θα προκύψει νεότερη παράταση του «απαγορευτικού» στην Αττική και τουλάχιστον τις περισσότερες από τις υπόλοιπες περιοχές που είναι στο «βαθύ κόκκινο». Η παράταση αυτή θα είναι έως τις 22/3, μιας και οι αποφάσεις που λαμβάνονται κατόπιν των εισηγήσεων της επιτροπής και ανακοινώνονται από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, αφορούν συνήθως σε μία εβδομάδα. Και ενώ δεν αναμένεται κάποια χαλάρωση των μέτρων, δεν αποκλείεται αυστηροποίησή τους. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι επιδημιολόγοι εισηγούνται προς τους συναδέλφους τους την ένταξη στη ζώνη πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) της Χαλκιδικής, των Ιωαννίνων και της Βισαλτίας Σερρών.
Για την επιτροπή
Τη στιγμή που η χώρα βιώνει ακόμη μία έξαρση της επιδημίας, η καθηγήτρια Πνευμονολογίας και επικεφαλής της Επιτροπής για την ενίσχυση των ΜΕΘ, Αναστασία Κοτανίδου, έθεσε θέμα κόπωσης στην επιτροπή που οδηγεί κάποιες φορές σε… λάθος αποφάσεις, προκαλώντας αίσθηση.
«Συμφωνώ ότι στην επιτροπή ενώ είχαμε πάρει τον σωστό δρόμο στην αρχή, κάπου στη μέση τον χάσαμε αυτό τον σωστό δρόμο και τώρα δεν μπορούμε να ξαναβρούμε το βηματισμό μας. Γίνονται κάποιες προσπάθειες, δεν ξέρω πόσο αποτελεσματικές θα είναι αυτές, όμως η εντύπωσή μου είναι ότι όλοι έχουμε κουραστεί, οι συνεδριάσεις της επιτροπής είναι πολύωρες, με πάρα πολλές συζητήσεις με πάρα πολλά θέματα που έρχονται στην επιτροπή και ενδεχομένως αυτό να μας οδηγεί σε κάποιες λάθος αποφάσεις και δυστυχώς στη λάθος μεταφορά αυτών των αποφάσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Κοτανίδου σε διαδικτυακή εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών του Ευάγγελου Βενιζέλου, με θέμα «Πανδημία και κοινωνική συνοχή», όπου παρουσιάστηκε και δημοσκόπηση της Metron Analysis.
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης σχετικά με τους εμβολιασμούς, έκανε λόγο για ένα πολύ δυσάρεστο φαινόμενο, όπως το χαρακτήρισε, και ανέφερε ότι ένα μεγάλο μέρος του νοσηλευτικού προσωπικού αρνείται να εμβολιαστεί ακόμη και τώρα. Στους γιατρούς, πρόσθεσε, τα ποσοστά των μη εμβολιασμένων είναι μικρά.
Στη Δικαιοσύνη
Στο μεταξύ, στη Δικαιοσύνη στρέφεται η οικογένεια του βρέφους που έχασε τη ζωή του από κορονοϊό στην ηλικία των 37 ημερών, όντας το νεαρότερο θύμα της πανδημίας στη χώρα μας.
Η οικογένεια βρέθηκε χθες στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά κατά των γιατρών που παρακολουθούσαν το βρέφος και ζητά να διερευνηθεί εάν υπήρξε ιατρική αμέλεια από το προσωπικό του παιδιατρικού νοσοκομείου όπου νοσηλεύτηκε επί σχεδόν ένα μήνα το άτυχο βρέφος.
«Η οικογένεια θέλει να αποδοθεί δικαιοσύνη και να μάθει τις αιτίες του θανάτου. Θέλουμε να μάθουμε αν υπήρξε ιατρική αμέλεια», ανέφερε εξερχόμενος της Εισαγγελίας Αθηνών ο δικηγόρος της οικογένειας, Αντώνης Σακαρούδης.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
-
- «Βόμβα» από το Reuters: Η Astrazeneca θα δώσει μόνο 30 εκατ. εμβόλια στην ΕΕ τον Μάρτιο
- Ξυλοδαρμός αστυνομικού στη Νέα Σμύρνη: Πώς η ΕΛ.ΑΣ. τύλιξε τον «Ινδιάνο», τον «Πόντιο» και 2 ακόμα υπόπτους
- Υπόθεση Λιγνάδη: «Στα 14 μου με νάρκωσε και με βίασε μέσα στο σπίτι του» κατέθεσε ο 25χρονος από τη Σουηδία
- Βουλή: Ποιες προτάσεις θα καταθέσει ο Μητσοτάκης για την αστυνομική βία και ποια η πρόκληση-πρόσκληση στον Τσίπρα
- ΑΠΘ: Η επιχείρηση εκκένωσης έβγαλε «λαβράκια» – Ετοιμοπόλεμοι ήταν οι καταληψίες
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr