Το δεύτερο εγκεκριμένο εμβόλιο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, της αμερικανικής εταιρίας Moderna, προστίθεται στη «φαρέτρα» της Ελλάδας εντός του μήνα με 20.000 δόσεις. Σύνολο 240.000 δόσεις αναμένονται έως τέλη Μαρτίου από τη συγκεκριμένη εταιρία, που θα προστεθούν στις 1.348.425 δόσεις που θα λάβει η χώρα μας από τις Pfizer/BioNΤech.
Η καλύτερη δυνατή εκδοχή των παραδόσεων περιλαμβάνει επιπλέον 1,18 εκατομμύρια δόσεις από τις Pfizer/BioNΤech μετά τη νέα συμφωνία της Ε.Ε. με τις εταιρίες, που σημαίνει ότι η Ελλάδα στο πρώτο τρίμηνο του 2021 μπορεί να έχει λάβει έως και 2.769.355 δόσεις μόνο από δύο εμβόλια. Εφόσον εγκριθεί και το εμβόλιο της AstraΖeneca, που ανέπτυξε με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, τότε οι ποσότητες των εμβολίων θα αυξηθούν κατά πολύ από τις αρχές Φεβρουαρίου.
Προτεραιότητα
Μέσα στο πρώτο τρίμηνο, ο στόχος είναι να έχουν εμβολιαστεί οι ομάδες που κινδυνεύουν περισσότερο από τον κορονοϊό, δηλαδή όσοι είναι άνω των 70 και όσοι φέρουν νοσήματα που συνιστούν πολύ υψηλό κίνδυνο για νόσηση με Covid-19. Την ίδια στιγμή, προχωρούν οι εμβολιασμοί σε 106 νοσοκομεία και πέντε στρατιωτικά καθώς και στους οίκους ευγηρίας και άλλες κλειστές δομές πρόνοιας. Ηδη, σύμφωνα με όσα ανέφερε κατά τη χθεσινή ενημέρωση ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και επικεφαλής του επιχειρησιακού σχεδίου για την εμβολιαστική κάλυψη, Μάριος Θεμιστοκλέους, σε πολλά νοσοκομεία έχει ολοκληρωθεί η πρώτη δόση του εμβολίου.
Σήμερα αναμένεται να ολοκληρωθεί η τροφοδοσία σε 19 Μονάδες Υγείας της νησιωτικής χώρας, την ώρα που αυτή την εβδομάδα ξεκινούν οι εμβολιασμοί υγειονομικών των ιδιωτικών νοσοκομείων.
Τις επόμενες ημέρες θα εκδοθούν αναλυτικές οδηγίες για ελεύθερους επαγγελματίες ιδιώτες γιατρούς, τους οδοντιάτρους όπως και τους φαρμακοποιούς. Ολες αυτές οι ομάδες έχουν τεθεί σε προτεραιότητα από το υπουργείο Υγείας και λόγω κινδύνου από έκθεση στον ιό περιλαμβάνονται στην πρώτη φάση των εμβολιασμών, η οποία θα έχει ολοκληρωθεί όσον αφορά στη χορήγηση της πρώτης δόσης του εμβολίου στις 20 Ιανουαρίου.
Χθες πραγματοποιήθηκαν 4.773 εμβολιασμοί έως και τις 5 το απόγευμα, σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους. Από τις 27 Δεκεμβρίου έως και χθες στις 5 το απόγευμα, την πρώτη δόση του εμβολίου των Pfizer/BioNΤech είχαν λάβει 49.661 άτομα, δηλαδή το 0,46% του ελληνικού πληθυσμού. Η χώρα μας έχει συμφωνήσει για 26,090 εκατ. δόσεις που αντιστοιχούν σε 15,450 εκατ. πολίτες. Οπως επεσήμανε ο κ. Θεμιστοκλέους, οι παραπάνω από τον πληθυσμό δόσεις είναι κοινή ευρωπαϊκή πολιτική προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος για επάρκεια των εμβολίων. Ερωτηθείς, μάλιστα, για άλλες χώρες που προχωρούν σε διμερείς σχέσεις ώστε να αγοράσουν επιπλέον ποσότητες εμβολίων, απάντησε πως το ευρωπαϊκό πλαίσιο κάτω από την «ομπρέλα» του οποίου είναι και η Ελλάδα, είναι καθορισμένο και νομικά δεσμευτικό.
Ειδική μέριμνα
Μέλημα της κυβέρνησης είναι να φτάσουν τα εμβόλια σε όλα τα νησιά της Ελλάδας. Οπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, σήμερα ξεκινούν οι εμβολιασμοί από τους υγειονομικούς 18 νησιών, ενώ τις επόμενες ημέρες θα προστεθούν επιπλέον 13 μεγάλα νησιά. Στόχος είναι έως τα μέσα Φεβρουαρίου και με τη βοήθεια των Ενόπλων Δυνάμεων, της Πολιτικής Προστασίας και του Λιμενικού, εμβόλια να έχουν φτάσει σε κάθε σημείο της Ελλάδας.
Κορωνοϊός - ΕΟΔΥ: 6 διασωληνώσεις και 14 θάνατοι - Αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης
Ο σχεδιασμός εμβολιασμού των ηλικιωμένων από 85 ετών και άνω -για τους οποίους άνοιξε η διαδικασία των ραντεβού χθες- δεν περιλαμβάνει σε αυτή τη φάση τουλάχιστον κατ’ οίκον εμβολιασμούς, όπως είχε γράψει χθες ο Ελεύθερος Τύπος. Ειδικά με το εμβόλιο των Pfizer/BioNΤech, που έχει ιδιαίτερες συνθήκες φύλαξης και μεταφοράς, καθίσταται σχεδόν απαγορευτική η κατ’ οίκον χορήγησή του. Ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι στο μέλλον θα υπάρξει σχεδιασμός και γι’ αυτούς τους πολίτες.
Απαραίτητα…
Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, τόνισε χθες τη σημασία να πραγματοποιούνται και οι δύο δόσεις του εμβολίου, εξηγώντας ότι η πρώτη δόση είναι αυτή που φέρνει το αντιγόνο του εμβολίου και έτσι αναπτύσσονται αντισώματα, ενώ η δεύτερη εγκαθιστά περισσότερη ανοσία. «Οι δύο δόσεις στοχεύουν στην πλήρη ανοσοποίηση», επεσήμανε, χαρακτηρίζοντας ανεπαρκή τον εμβολιασμό αν δεν γίνουν και οι δύο δόσεις όπως υποδεικνύεται από την ιατρική κοινότητα.
Η κ. Θεοδωρίδου σχολίασε ότι το «τρένο» του εμβολιασμού «βρίσκεται σε σταθερές ράγες», ενώ αναμένεται το προσεχές διάστημα να επιταχύνει περισσότερο.
Εγκυοι
Ιδιαίτερη μνεία έκανε σχετικά με τις εγκύους καθώς και τις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας που μπορεί να εμβολιάστηκαν αλλά θέλουν να προγραμματίσουν τεκνοποίηση σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά τον εμβολιασμό. «Είναι απίθανο να έχει επιβάρυνση στην έγκυο ή το έμβρυο, ωστόσο επειδή δεν έγιναν κλινικές μελέτες των εμβολίων σε εγκύους η σύσταση είναι να μην γίνεται το εμβόλιο», ανέφερε για τις γυναίκες που είναι έγκυοι, ενώ επεσήμανε ότι υπάρχουν δύο περιπτώσεις στις οποίες το ζύγι γέρνει υπέρ του εμβολιασμού. Η πρώτη περίπτωση είναι όταν μια έγκυος βρίσκεται σε συνεχή έκθεση στον ιό, για παράδειγμα εργάζεται σε νοσοκομείο, και η δεύτερη όταν η έγκυος έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα.
Οσον αφορά στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας που έκαναν το εμβόλιο και σε σύντομο διάστημα μένουν έγκυοι, η κ. Θεοδωρίδου ανέφερε ότι δεν συνιστάται η διακοπή της κύησης καθώς είναι ασφαλής παρά τον εμβολιασμό. Οπως επεσήμανε, εάν έχει πραγματοποιηθεί η πρώτη δόση, η δεύτερη συνιστάται να πραγματοποιηθεί μετά το πέρας της κύησης. Ξεκαθάρισε, δε, πως μετά τον εμβολιασμό μπορεί μια γυναίκα, σε οποιοδήποτε διάστημα, να προχωρήσει στον προγραμματισμό για μελλοντική εγκυμοσύνη.
ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ
49.661 εμβολιασμοί είχαν γίνει έως χθες
0,46% του ελληνικού πληθυσμού είχε εμβολιαστεί έως χθες
26.090.000 δόσεις έχει εξασφαλίσει η Ελλάδα
15.450.000 πολίτες είναι ο πληθυσμός για τον οποίο έχουν εξασφαλιστεί εμβόλια
Pfizer/BioNΤech
Μέχρι τέλος Ιανουαρίου: 427.050 δόσεις
Φεβρουάριος: επιπλέον 362.700 δόσεις
Εως τέλη Μαρτίου: επιπλέον 558.675 δόσεις
Σύνολο δόσεων πρώτο τρίμηνο: 1.348.425, πιθανές ακόμη 1.180.930 δόσεις από την επιπλέον συμφωνία Ε.Ε. με Pfizer/BioNΤech
Μoderna
Εντός Ιανουαρίου: 20.000 δόσεις
Φεβρουάριος: 115.000 δόσεις
Μάρτιος: 105.000 δόσεις
Σύνολο δόσεων το πρώτο τρίμηνο: 240.000
AstraΖeneca
Αρχές Φεβρουαρίου: 400.000 δόσεις και πλέον εφόσον εγκριθεί
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου