Η κρίσιμη επιδημιολογική κατάσταση φέρνει νέο «μοντέλο» μέτρων, τοπικού τύπου, αρχής γενομένης από τρεις δήμους της Δυτικής Αττικής -Ασπρόπυργος, Ελευσίνα, Μάνδρα- για τους οποίους από σήμερα είναι σε ισχύ πιο αυστηρή καραντίνα σε σχέση και με του Μαρτίου, αφού απαγορεύεται οποιαδήποτε κυκλοφορία εκτός από μετάβαση ή επιστροφή στην εργασία από τις 6 το απόγευμα, ενώ κλείνουν όσες επιχειρήσεις άνοιξαν πρόσφατα, δηλαδή κομμωτήρια, κέντρα περιποίησης νυχιών, βιβλιοπωλεία όπως επίσης αναστέλλεται και η δυνατότητα του click away για το λιανεμπόριο.
«Δύσκολη κατάσταση»
«Σε ορισμένες περιοχές της πατρίδας μας η κατάσταση παραμένει δύσκολη, καθώς το ιικό φορτίο δεν υποχωρεί παρά τα μέτρα που εφαρμόζουμε για να ελέγξουμε τη διασπορά», ανέφερε χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, στις έκτακτες ανακοινώσεις που έκανε για τα νέα μέτρα σε τρεις, ιδιαίτερα επιβαρυμένους επιδημιολογικά, δήμους της Δυτικής Αττικής.
Οι νέοι περιορισμοί που θα ισχύουν στον Ασπρόπυργο, την Ελευσίνα και τη Μάνδρα, από τις 6 το πρωί σήμερα και για επτά ημέρες, περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα αντί για τις 10 το βράδυ που ισχύει για την υπόλοιπη Ελλάδα, καθώς και την αναστολή όσων δραστηριοτήτων χαλάρωσαν τις προηγούμενες ημέρες .
Το νέο «πακέτο» μέτρων αποτελεί ουσιαστικά προάγγελο αυστηρότερων lockdowns κατά τόπους όπου παρατηρείται πρόβλημα. Ηδη, η Κοζάνη είναι η επόμενη «υποψήφια» και δεν αποκλείεται να ανακοινωθούν μέτρα ακόμη και μέσα στην ημέρα, ενώ ακόμη εννέα περιοχές, τις οποίες έκανε γνωστές ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, καταγράφουν περισσότερα νέα κρούσματα τις τελευταίες επτά ημέρες ανά 100.000 πληθυσμού. Πρόκειται για τις Περιφερειακές Ενότητες Κιλκίς, Ξάνθης, Πιερίας, Δράμας, Θεσσαλονίκης, Γρεβενών, Πέλλας, Λάρισας και Ροδόπης.
Οκταπλάσια κρούσματα
Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Δυτική Αττική καταγράφονται έως και οκταπλάσια κρούσματα σε σχέση με άλλες περιοχές της Αθήνας. Ειδικότερα, στη Δυτική Αττική εντοπίζονται 30, 45 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού, όταν στον Βόρειο Τομέα Αθηνών, ο αντίστοιχος αριθμός είναι 4,06 περιστατικά ανά 100.000 πληθυσμού, στην Ανατολική Αττική 5,97 κρούσματα/100.000 κατοίκων και στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών – μια από τις πλέον επιβαρυμένες περιοχές όλους αυτούς τους μήνες- καταγράφονται 6,51 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού.
Συνολικά, στην Αττική εντοπίστηκαν χθες 254 νέα κρούσματα κορονοϊού από το σύνολο των 1.155 περιστατικών που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ για όλη την Ελλάδα. Στη Θεσσαλονίκη τα χθεσινά περιστατικά ανήλθαν σε 237, ενώ η πίεση παραμένει σε Βόρεια Ελλάδα και Θεσσαλία. Ενδεικτικά, οι Σέρρες δήλωσαν 50 περιστατικά, η Κοζάνη 47 κρούσματα, η Καρδίτσα 53, η Μαγνησία 65.
Για τα 9 άτομα
ΕΟΔΥ: 547 νέες εισαγωγές με covid-19, 16 νέες διασωληνώσεις, 17 θάνατοι
Η ανησυχία για τις επιβαρυμένες περιοχές αλλά και για αύξηση των κρουσμάτων στις γιορτές θέτουν εν αμφιβόλω όσα έχουν επιτραπεί για τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, όπως τα εννέα άτομα γύρω από το γιορτινό τραπέζι. «Η συζήτηση για τα άτομα είναι κάτι που μας αποπροσανατολίζει από τον βασικό μας σκοπό. Ο βασικός μας σκοπός είναι να μείνουμε προσηλωμένοι στον στενό κύκλο. Εάν κάνουμε -επαναλαμβάνω- Χριστούγεννα με μία οικογένεια, δεν πρέπει να κάνουμε με άλλη οικογένεια Πρωτοχρονιά. Να μείνουμε με την ίδια», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.
Η υποχώρηση, πάντως, της επιδημίας στην Ελλάδα συνεχίζεται, έστω και εάν είναι με βραδύ ρυθμό. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο Στέλιος Πέτσας, τα ενεργά κρούσματα μειώθηκαν κατά 15,8% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα (12.975 στις 16/12 έναντι 15.420 στις 9/12).
Στα νοσοκομεία
Μειωμένος κατά 39% είναι και ο αριθμός των νοσηλευομένων στα νοσοκομεία που τη 16η Δεκεμβρίου ανερχόταν σε 2.340, έναντι 3.849 στις 9 Δεκεμβρίου. Η εικόνα στα νοσοκομεία βελτιώνεται σταδιακά, με τον κυλιόμενο μέσο όρο επτά ημερών των ημερήσιων εισαγωγών να μειώνεται κατά 20%, ενώ ο αντίστοιχος των ημερήσιων εξιτηρίων να αυξάνεται κατά 26%.
O κυλιόμενος μέσος όρος κρουσμάτων των επτά ημερών ήταν προχθές 1.196, μειωμένος κατά 21% έναντι της προηγούμενης εβδομάδας (1.522 στις 9/12). Επιπλέον, ο δείκτης θετικότητας μειώθηκε στο 4,5% έναντι 6,4% στις 9 Δεκεμβρίου.
Μικρή πτώση, αν και ακόμη παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, κατέγραψαν οι «σκληροί» αριθμοί διασωληνωμένων και θανάτων. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονταν χθες με μηχανική υποστήριξη της αναπνοής τους ανερχόταν σε 542, ενώ επιπλέον 78 θάνατοι καταγράφηκαν χθες, φτάνοντας την τραγική λίστα μία ανάσα πριν τους 4.000 θανάτους από κορονοϊό στην Ελλάδα.
Στο μεταξύ, στη ΜΕΘ του «Σωτηρία», διασωληνωμένος κατά πληροφορίες, νοσηλεύεται ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας και πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Λεωνίδας Γρηγοράκος, ο οποίος νοσεί με τον ιό.
Το εμβόλιο
Η ταχύτερη έναρξη των εμβολιασμών στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στη χώρα μας προσφέρει ελπίδα μετά από μήνες. Τα εφετινά Χριστούγεννα μπορεί να είναι μοναχικά αλλά επιφυλάσσουν το καλύτερο δώρο, καθώς τα πρώτα… τσιμπήματα αναμένονται στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις 27, τις 28 και τις 29 Δεκεμβρίου, με τη χώρα μας να συμμετέχει στον ευρωπαϊκό σχεδιασμό και να προβαίνει και η ίδια στους πρώτους εμβολιασμούς τις ημέρες εκείνες, με αρκετά πιθανό το σενάριο η έναρξη να είναι και για την Ελλάδα την Κυριακή 27/12.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μαζικοί εμβολιασμοί αναμένονται στην Ελλάδα από την αλλαγή του έτους, ωστόσο τα πρώτα εμβόλια λίγο πριν… εκπνεύσει το δύσκολο 2020 θα έχουν συμβολικό χαρακτήρα. Είναι γνωστό ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως και οι πολιτικοί αρχηγοί θα είναι από τους πρώτους που θα εμβολιαστούν προκειμένου να περάσουν το μήνυμα της ασφάλειας των εμβολίων. Ο πρώτος των πρώτων, όμως, πιθανόν να είναι εργαζόμενος του Συστήματος Υγείας. Θα πρόκειται, εάν τελικά επιβεβαιωθεί, για μια κίνηση υψηλού συμβολισμού, καθώς οι υγειονομικοί είναι στην πρώτη γραμμή της «μάχης» όλους αυτούς τους μήνες, με κίνδυνο για την ίδια τη ζωή τους. Θα είναι, άλλωστε, και η πρώτη ομάδα που θα εμβολιαστεί, με προτεραιότητα σε όσους βρίσκονται στις ΜΕΘ, στους θαλάμους Covid και στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων.
Σύσκεψη
Οι προετοιμασίες της κυβέρνησης και των υγειονομικών αρχών για την πρωτοφανή επιχείρηση του εμβολιασμού συνεχίζονται με πυρετώδεις ρυθμούς. Σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός θα προεδρεύσει στη σύσκεψη για τον κορονοϊό και τη στρατηγική εμβολιασμού που θα πραγματοποιηθεί στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Δεν αποκλείεται να καθιερωθούν τακτικές ενημερώσεις, όπως συμβαίνει και για τη νόσο Covid-19 προκειμένου οι πολίτες να έχουν συνεχή και ακριβή ενημέρωση για τα εμβόλια και κάθε στάδιο της επιχείρησης «Ελευθερίας».
ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ
- Απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί, εξαιρουμένων των εργαζομένων.
- Αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου ακόμη και με τη μέθοδο του click away.
- Αναστέλλεται η λειτουργία των κομμωτηρίων, των καταστημάτων περιποίησης νυχιών, των βιβλιοπωλείων, όλων των επιχειρήσεων.
- Αναστέλλονται πάσης φύσεως θρησκευτικές τελετές, εκτός των εξόδιων ακoλουθιών, καθώς και η ατομική προσευχή. η τέλεση όλων των εκκλησιαστικών λειτουργιών μόνο με παρουσία κληρικών.
- Εφαρμόζονται μαζικοί έλεγχοι στον πληθυσμό των εν λόγω περιοχών με χρήση rapid tests.
- Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στους εργαζομένους των επιχειρήσεων της περιοχής. Ενθαρρύνονται και συστήνονται στις επιχειρήσεις οι έλεγχοι προσωπικού με ίδια μέσα.
- Αποφασίζεται μοριακός έλεγχος κάθε 5 μέρες στους εργαζομένους όλων των μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων των περιοχών αυτών.
- Διανέμονται μαζικά προστατευτικές μάσκες με μέριμνα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
- Προβλέπεται απομόνωση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που δεν χρήζουν νοσηλείας, σε χώρους και δομές που έχουν ήδη εξασφαλιστεί
- Αναστέλλεται η λειτουργία όλων των λαϊκών αγορών.
- Προβλέπονται εκστρατείες ενημέρωσης από κοινού με τους δήμους των περιοχών και τη συμμετοχή επιστημόνων από το χώρο των κοινωνικών επιστημών.
- Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου