Στο νοσοκομείο, τις τελευταίες ημέρες έξι γυναίκες ασθενείς με κορονοϊό γέννησαν υγιέστατα μωρά χωρίς να είναι μολυσμένα και οι μητέρες είναι καλά στην υγεία τους. Χθες, το «Παπαγεωργίου» ολοκλήρωσε την εφημερία του με 47 εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό και ακόμη 48 με ύποπτα κρούσματα, ή χωρίς βαριά συμπτώματα, που εξετάζονται.
«Η κατάσταση παραμένει επιβαρυμένη. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να τηρήσουμε τα μέτρα τα οποία έχει λάβει η Πολιτεία. Δεν εφησυχάζουμε, δεν χαλαρώνουμε. Το Σύστημα Υγείας έχει αντέξει και θα παραμείνει όρθιο», τόνισε ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, μετά τη συνάντηση που είχε με το προεδρείο του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Ανέφερε πως γίνεται προσπάθεια αποσυμφόρησης και ενίσχυσης των νοσοκομείων, ενώ ερωτηθείς για τις επιτάξεις ιδιωτικών κλινικών απάντησε πως «ό,τι χρειαστεί θα κάνουμε», επισημαίνοντας πως «η νομοθεσία μάς δίνει όλα τα όπλα ώστε να αντιμετωπίσουμε και το χειρότερο σενάριο».
«Οχι χαλάρωση»
Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη, επισήμανε -μεταξύ άλλων- πως υπάρχουν εισαγωγές στα νοσοκομεία σε χαμηλότερο βαθμό απ’ ό,τι πριν από τη λήψη των περιοριστικών μέτρων, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι τελειώνει το lockdown ή ότι θα πρέπει να υπάρχει χαλάρωση. «Εχουμε δρόμο ακόμη», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Την ίδια ώρα, σημαντική επιβράδυνση παρουσίασε την τελευταία εβδομάδα ο ρυθμός μείωσης της συγκέντρωσης του γονιδιώματος του κορονοϊού στα αστικά απόβλητα του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με την έρευνα που διεξάγει διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ.
ΕΟΔΥ: 547 νέες εισαγωγές με covid-19, 16 νέες διασωληνώσεις, 17 θάνατοι
«Μας ανησυχούν τα ευρήματα. Είναι σημαντικά μικρότερος ο ρυθμός ελάττωσης του ιικού φορτίου από τη στιγμή που ξεκίνησε η αποκλιμάκωση, η οποία πρώτη φορά καταγράφηκε στην ανάλυση δειγμάτων της 18ης Νοεμβρίου και συνεχίστηκε τις επόμενες μέρες, με ρυθμούς μείωσης που έφτασαν έως το 50%. Τις τελευταίες ημέρες φαίνεται πως τείνουμε περισσότερο προς μια σταθεροποίηση, παρά σε σαφή βελτίωση της εικόνας», δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επικεφαλής του ερευνητικού έργου, Νίκος Παπαϊωάννου.
Εξήγησε πως η αποκλιμάκωση είναι αργή, ακριβώς επειδή το ιικό φορτίο είναι πολύ υψηλό, που σημαίνει ότι η διασπορά στην κοινότητα είναι μεγάλη, τα κρούσματα εξακολουθούν να είναι πολλά και τα μέτρα χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αποδώσουν.
«Πέραν πάσης αμφιβολίας, η εικόνα των λυμάτων δείχνει πως είναι πρόωρη κάθε συζήτηση για άρση περιοριστικών μέτρων τις επόμενες μέρες και εξαιρετικά επικίνδυνη η παραμικρή χαλάρωση σε ό,τι αφορά την τήρηση των μέτρων από τους πολίτες. Θα έλεγα πως βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή σε μία καμπή που θα κρίνει το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στην πόλη, πόσες ακόμη ανθρώπινες απώλειες θα μετρήσουμε, πόσο θα πιεστεί το Σύστημα Υγείας, πόσο θα μεγαλώσουν οι κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας», τόνισε.
Ενίσχυση στο «ΑΧΕΠΑ»
Στο μεταξύ, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ενισχύει το «ΑΧΕΠΑ» με 27 είδη εξοπλισμού (συνολικά 54 ιατρικά μηχανήματα), διαθέτοντας περισσότερα από τέσσερα εκατομμύρια ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους. Στον Εύοσμο συνελήφθη 35χρονος θετικός στον κορονοϊό, ο οποίος παραβίασε την καραντίνα και διακινούσε ναρκωτικά! Αστυνομικοί φαίνεται πως γνώριζαν για τη φερόμενη δράση του και όταν σταμάτησαν το αυτοκίνητο που οδηγούσε, εκτός από τα ναρκωτικά που βρέθηκαν πάνω του, διαπιστώθηκε ότι είχε παραβιάσει την καραντίνα.
Προχθές το βράδυ, ασθενείς του Γηροκομείου της Φλώρινας που είχαν διαγνωστεί θετικοί στον κορονοϊό διακομίστηκαν στο «Μποδοσάκειο» νοσοκομείο Πτολεμαΐδας, ενώ ανάλογες διαδικασίες διακομιδής έγιναν και σε άλλα νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας. Στη Δράμα, η οποία αύριο γιορτάζει την πολιούχο της Αγία Βαρβάρα, έχουν παρθεί αυστηρά αστυνομικά μέτρα και θα γίνονται συνεχείς έλεγχοι για την εφαρμογή των αποφάσεων περιορισμού της διασποράς του κορονοϊού.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου