ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Κορωνοϊός: Εμπόλεμη ζώνη η Θεσσαλονίκη – Επιτάχθηκαν 300 κλίνες από δύο ιδιωτικά – Ποια η διαδικασία για να χρησιμοποιηθούν

Μαρία-Νίκη Γεωργαντά

Κορωνοϊός: Στην πιο κρίσιμη φάση βρίσκεται η πανδημία στη χώρα μας, με την Θεσσαλονίκη στο επίκεντρό της όπου το “αποτύπωμα” του κορωνοϊού είναι βαρύ.

Πριν από μερικές ημέρες, ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, είχε αναφέρει σε μία εκ των τακτικών ενημερώσεων στο υπουργείο Υγείας ότι η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα είναι πολύ καλή, αλλά εάν απαιτηθεί υπάρχει περίπτωση η κυβέρνηση να προχωρήσει σε επίταξη ιδιωτικών κλινικών.

Αυτή η ώρα έφτασε για τη Θεσσαλονίκη, όπου η “ασφυξία” τα δημόσια νοσοκομεία έχει οδηγήσει σε αναζήτηση δραστικών λύσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, το υπουργείο Υγείας προχώρησε σε επίταξη δύο ιδιωτικών κλινικών.

“Στο νομό Θεσσαλονίκης και μετά το πολύ επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο που δοκιμάζει τα όρια των νοσοκομείων όπως και του προσωπικού, κρίθηκε απαραίτητο να λειτουργήσουν απλές κλίνες Covid-19 και σε ιδιωτικά θεραπευτήρια. Αφ’ ενός διότι τα νοσοκομεία του ΕΣΥ πρέπει να συνεχίσουν με ασφάλεια τις εφημερίες, τους αφ’ ετέρου διότι πρέπει να αποφευχθεί η πιθανότητα ενδο-νοσοκομειακής διασποράς του κορονοϊού λόγω του ραγδαία αυξανόμενου αριθμού των νοσηλευόμενων. Απεστάλη σχετικό αίτημα προς τα ιδιωτικά θεραπευτήρια και παρά την προσπάθεια, δεν κατέστη δυνατή η εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης”, αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.

Η μία κλινική είναι η Euromedica και η δεύτερη η Γενική Κλινική Λυσίμαχος του Γρηγόρη Σαραφιανού, προέδρου της Πανελλήνιας Ενωσης Ιδιωτικών Κλινικών. Η τελευταία διαθέτει 100 κλίνες, ενώ η Euromedica 200, δηλαδή σύνολο επιτάχθηκαν 300 κλίνες για να τις διαχειριστεί το δημόσιο όπως νομίζει ώστε να καλυφθούν οι αυξανόμενες ανάγκες νοσηλείας περιστατικών κορωνοϊού. Οι ιδιοκτήτες των κλινικών βρίσκονται εν αναμονή εφαρμογής της απόφασης του υπουργείου Υγείας. Οπως προκύπτει από πληροφορίες, για να μην υπάρχουν σε ίδιους χώρους ασθενείς με κορωνοϊό καθώς και non Covid ασθενείς, όσοι νοσηλεύονται ήδη στις δύο κλινικές, αναμένεται να μεταφερθούν σε άλλα ιδιωτικά νοσοκομεία.

Σύμφωνα με την απόφαση που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και έχει ισχύ 15 ημερών, από τις δύο κλινικές δεσμεύονται όλοι οι χώροι καθώς και το προσωπικό, το οποίο υποχρεούται στην παροχή κάθε αναγκαίας σύμπραξης για την υλοποίηση των σκοπών της αναγκαστικής δέσμευσης (αναγκαία συνδρομή στην εισαγωγή ασθενών από άλλα δημόσια νοσοκομεία ή δομές υγείας, στη μετακίνηση νοσηλευόμενων ασθενών).

Δυστυχώς, στη βόρεια Ελλάδα βρίσκεται σε εξέλιξη ένας ασύμμετρος πόλεμος, με πολύ σκληρό αντίπαλο, τον ιό. Οι διασωληνωμένοι σε όλη την Ελλάδα αυξάνονται καθημερινά με αμείωτο ρυθμό. Χθες, μέχρι το μεσημέρι, όταν και συλλέγονται τα στοιχεία για τη σύνταξη της επιδημιολογικής έκθεσης του ΕΟΔΥ οι διασωληνωμένοι βρίσκονταν μία ανάσα πριν τους 500 και συγκεκριμένα 499. Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι μέχρι σήμερα έχουν ξεπεράσει τους 500 χωρίς να προβλέπεται τάση αποσυμφόρησης σύντομα. Οι ειδικοί τονίζουν ότι η βελτίωση στους δείκτες των νοσοκομείων θα έρθουν μετά την έναρξη μείωσης των κρουσμάτων.

Μέσα σε μόλις τέσσερις ημέρες, 99 ασθενείς χρειάστηκαν διασωλήνωση. Την περασμένη Δευτέρα ο συνολικός αριθμός των ασθενών με μηχανική υποστήριξη της αναπνοής τους ανερχόταν σε 400, ενώ τη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου, οι διασωληνωμένοι ανέρχονταν σε 239. Σε διάστημα, δηλαδή, περίπου 1,5 εβδομάδας ο αριθμός τους υπερδιπλασιάστηκε! Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μισοί διασωληνωμένοι ασθενείς όλης της χώρας νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας.

Μετά από δύο ημέρες που οι νέες εισαγωγές νοσούντων με κορωνοϊό διατηρούνταν σε υψηλά μεν σταθερά όμως επίπεδα, δηλαδή δεν καταγραφόταν αυξητική τάση, χθες παρατηρήθηκε αύξηση των νέων εισαγωγών και ξεπέρασαν τις 500, κατά πληροφορίες.

Παρόλο που η μεγάλη πλειοψηφία όσων νοσούν βαριά είναι ηλικιωμένοι ή έχουν υποκείμενα νοσήματα, γίνονται γνωστά ολοένα και περισσότερα περιστατικά νέων ασθενών που χρειάζονται Εντατική, και μάλιστα χωρίς να υποφέρουν από υποκείμενα νοσήματα.Ένας 27χρονος που προσεβλήθη από κορωνοϊό νοσηλεύεται στην εντατική του 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας, διασωληνωμένος, δεν αντιμετωπίζει άλλο πρόβλημα με την υγεία του. Ενα ακόμη 27χρονος, αλλοδαπός, που ζει στη Μανωλάδα Ηλείας, διακομίσθηκε σε κρίσιμη κατάσταση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας, όπου νοσηλεύεται διασωληνωμένος.

Ειδήσεις

Κορωνοϊός: Το υπουργείο Υγείας επίταξε δύο ιδιωτικές κλινικές στη Θεσσαλονίκη

«Μπήκα στον ISIS για να εκδικηθώ…» είπε στην απολογία του ο 27χρονος τζιχαντιστής – Ομολόγησε φρικαλεότητες

Συντάξεις: Βήμα-βήμα η αίτηση για τα αναδρομικά θανόντων και ο αναλυτικός πίνακας με τα ποσά

Κορωνοϊός: Όταν κάποιοι παζαρεύουν, εθελόντριες από όλη την Ελλάδα σπεύδουν στη πρώτη γραμμή – Τι λέει μία από αυτές στον E.T.

Προτεινόμενα για εσάς

Κορονοϊός: Πρόστιμα 106.050 ευρώ για 244 παραβάσεις σε 75.294 ελέγχους

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Κορονοϊός – Ιταλία: 1.723 κρούσματα και 52 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Θεσσαλονίκη – Βίντεο σοκ: Η στιγμή που ανασύρουν τον νεκρό άνδρα από τα ορμητικά νερά [σκληρές εικόνες]

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Κακοκαιρία: Νεκρός άνδρας μετά από νεροποντή στην Θεσσαλονίκη [βίντεο]

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Κορονοϊός: 253 τα νέα κρούσματα στην Αττική – Αναλυτικά ο χάρτης διασποράς

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Κορονοϊός 12/06: 591 τα νέα κρούσματα – 360 διασωληνωμένοι – 21 νεκροί

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Κορονοϊός- Μαγιορκίνης: Ανάγκη επιτήρησης των μεταλλαγμένων στελεχών

Κορονοϊός: Καλά τα νέα για τη Θεσσαλονίκη – Τι δείχνουν οι μετρήσεις στα λύματα

Διχασμός σε όλο τον κόσμο για εμβόλια σε παιδιά

Ελεύθερος Τύπος Newsroom