Απώτερος στόχος να εμβολιαστεί το 60% και πλέον του πληθυσμού, οδηγώντας σε ανοσοποίηση του ελληνικού πληθυσμού και σημαίνοντας ουσιαστικά το τέλος της πανδημίας.
Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, μαζί με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, και τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του υπουργείου Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, παρουσίασαν χθες αναλυτικά το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιαστικής Κάλυψης για την Covid-19.
Σύμφωνα με αυτό, η Ελλάδα είναι υπό την «ομπρέλα» της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που έχει συμφωνήσει 1,1 δισ. δόσεις για την Ευρώπη. Στη χώρα μας, με βάση τα συμβόλαια προαγοράς, αντιστοιχούν 25 εκατομμύρια δόσεις, δηλαδή για να καλύψουν 12,5 εκατομμύρια πληθυσμού. Η χρονική παράδοση του εμβολίου θα είναι ίδια για όλες τις χώρες και εκτιμάται ότι πιθανώς θα είναι μέσα στον Ιανουάριο.
Από τα εργοστάσια παραγωγής, τα εμβόλια θα μεταφερθούν σε κεντρικές αποθήκες και από εκεί στα κέντρα εμβολιασμού, που στην Ελλάδα θα είναι σε δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας. Ο σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας περιλαμβάνει 1.018 κέντρα και για τις επτά Υγειονομικές Περιφέρειες, με στόχο να εμβολιάζονται 2.117.440 πολίτες κάθε μήνα. Οπως επισήμανε ο κ. Κικίλιας, τα εμβολιαστικά κέντρα θα λειτουργούν με διπλή βάρδια, πρωινή και απογευματινή, έξι ημέρες την εβδομάδα, εκτός Κυριακής.
Υπολογίζεται πως απαιτούνται δέκα λεπτά για τον εμβολιασμό κάθε πολίτη. Εάν χρειαστεί, θα αναπτυχθεί περαιτέρω το κυβερνητικό σχέδιο, στην περίπτωση, παραδείγματος χάριν, που υπάρχουν περισσότερα εμβόλια.
Τήρηση των μέτρων
«Πρέπει να υπάρχει και η μάσκα, και η προφύλαξη, και ο σεβασμός», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας, προσθέτοντας ότι εάν τηρηθούν όσα προτείνουν οι ειδικοί, βήμα-βήμα, η κατάληξη θα είναι θετική. «Ελάτε να βοηθήσουμε όλοι μαζί αυτούς τους ανθρώπους», τόνισε για τους υγειονομικούς, που δίνουν πραγματική μάχη να σώσουν ανθρώπινες ζωές.
Ο κ. Κικίλιας στάθηκε ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα, που εξακολουθεί να πλήττεται πολύ έντονα, και χτύπησε πολλαπλά «καμπανάκια». «Βλέπουμε ότι τα κρούσματα δεν πέφτουν στη Βόρεια Ελλάδα. Είναι δείγμα για το πώς συμπεριφερθήκαμε το προηγούμενο διάστημα. Πρέπει όλοι να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Να στηρίξουμε τους συμπολίτες μας, να ξεπεράσουμε αυτή την κρίση». Συμπλήρωσε ότι ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας τού ζήτησε να αναφερθεί στα Γρεβενά, στην Πέλλα, στη Δράμα, στη Λάρισα, στη Χαλκιδική, στην Πιερία, στη Φλώρινα, στον Εβρο, που δέχονται ισχυρό «σφυροκόπημα» από την Covid-19, υποστηρίζοντας πως στη Βόρεια Ελλάδα δεν έχει μειωθεί η προσέλευση του κόσμου στα νοσοκομεία και το ΕΣΥ πιέζεται πολύ.
Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών ανέφερε πως το εμβόλιο είναι το «όπλο» αλλά δεν είναι το «άπαν», υπενθυμίζοντας την αναγκαιότητα για τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας ακόμη και όταν έρθουν τα εμβόλια στην Ελλάδα και ξεκινήσει η διαδικασία «χτισίματος» του τείχους ανοσίας. Η κ. Θεοδωρίδου σημείωσε ότι κανένα εμβόλιο δεν έχει πάρει αυτή τη στιγμή έγκριση κυκλοφορίας, κάτι που αναμένεται τον επόμενο ή σε δύο μήνες.
ΕΟΔΥ: 547 νέες εισαγωγές με covid-19, 16 νέες διασωληνώσεις, 17 θάνατοι
Ποιοι και με ποια προτεραιότητα
Επειδή τα εμβόλια θα έρχονται σε συγκεκριμένες ποσότητες και με δόσεις, αναλόγως και της παραγωγικής ικανότητας των φαρμακευτικών εταιριών, θα υπάρξει μια προτεραιοποίηση στους εμβολιασμούς.
Πρώτοι στη σειρά θα είναι οι υγειονομικοί, καθώς είναι αυτοί που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης, θα ακολουθήσουν οι ευπαθείς ομάδες, δηλαδή τα άτομα άνω των 65 ετών και οι χρονίως πάσχοντες, που είναι και αυτοί που κινδυνεύουν με βαρύτερη νόσηση, και στη συνέχεια ο γενικός πληθυσμός. Οπως διευκρίνισε η κ. Θεοδωρίδου, υπάρχουν υποκατηγορίες στη σειρά προτεραιότητας. Για παράδειγμα, τα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας θα μπουν ψηλά στη λίστα για να εμβολιαστούν, το ίδιο και άλλες κατηγορίες, όπως είναι οι εκπαιδευτικοί.
Ο εμβολιασμός θα έχει προαιρετικό χαρακτήρα, ωστόσο, όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας, απαντώντας και σε σχετική ερώτηση του «Ε.Τ.», θα υπάρξει σωστή στρατηγική και καμπάνια ενημέρωσης ώστε να γίνει κατανοητό στον κόσμο και να πειστεί για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού. «Εγώ πρώτος θα το κάνω», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας, θέλοντας έτσι να περάσει το μήνυμα ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή, «διαλύοντας» τυχόν επιφυλάξεις των πιο δύσπιστων πολιτών. «Στόχος της καμπάνιας θα είναι να ενεργοποιήσουμε και να εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός, ώστε να καταφέρουμε να πάρουμε τις ζωές μας πίσω, να επιστρέψουμε σε μια κανονικότητα. Λίγο ακόμα να αντέξουμε, μαζί μία γροθιά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας.
Μάλιστα, έδωσε στοιχεία για το αντιγριπικό εμβόλιο, που φέτος τυγχάνει μεγάλης αποδοχής. Ετσι, η χώρα έχει εξασφαλίσει 4,2 εκατομμύρια εμβόλια, περίπου 3,5 εκατομμύρια έχουν συνταγογραφηθεί και 2,9 εκατομμύρια έχουν εκτελεστεί.
Ραντεβού με sms, διαδίκτυο, τηλέφωνο
Οι πολίτες θα κλείνουν ραντεβού με τα εμβολιαστικά κέντρα μέσω τριών τρόπων: με SMS, διαδικτυακά ή καλώντας στο τηλέφωνο για τους μεγαλύτερους ηλικιακά και για όσους δεν έχουν εξοικείωση με την τεχνολογία.
Το κράτος θα ελέγχει τους δικαιούχους μέσω του ΑΜΚΑ τους και στη συνέχεια θα καταχωρίζονται τα στοιχεία των δικαιούχων.
Εκτός από τα εμβολιαστικά κέντρα, στα οποία οι πολίτες θα προσέρχονται μόνοι τους, θα υπάρχει μέριμνα για όσους δεν μπορούν να μετακινηθούν. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει 65 Κινητές Ομάδες Υγείας, οι οποίες σε δέκα εργάσιμες ημέρες θα εμβολιάσουν προσωπικό και ωφελούμενους των οίκων ευγηρίας.
Επίσης, από ιατρονοσηλευτικό προσωπικό του ΕΟΔΥ θα εμβολιαστούν προσωπικό και ωφελούμενοι σε 34 κέντρα φιλοξενίας προσφύγων, μεταναστών, έξι Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, οκτώ προαναχωρησιακά κέντρα. Επιχείρηση εμβολιασμού θα διεξαχθεί και σε 35 σωφρονιστικά ιδρύματα σε όλη τη χώρα από υγειονομικό προσωπικό μονάδων υγείας.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr