Πριν λίγη ώρα, άλλος ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του από τον κορωνοϊό. Ο κ. Καπραβέλος αναφέρθηκε στην τραγική κατάσταση που βιώνουν αυτή τη στιγμή γιατροί και ασθενείς στα νοσοκομεία.
«Δεν έχω μάθει να βγαίνω στα κανάλια για να ανακοινώσω ένα θάνατο. Δε φοβόμαστε το θάνατο, αλλά δε μας φοβάται και ο θάνατος.»
Όπως είπε ο Διευθυντής του Παπανικολάου, «οι τελευταίοι που θα πέσουνε θα είμαστε εμείς, γιατί είμαστε θυμωμένοι.»
Συγκλονιστική ήταν, επίσης, η δήλωσή του ότι «κάθε μισή ώρα χάνουμε έναν άνθρωπο».
«Είμαστε σε πολύ κρίσιμη κατάσταση. Το νοσοκομείο έχει 200 κλίνες ΜΕΘ και είναι κατειλημμένες από βαριά ασθενείς και 44 κλίνες σε διάθεση μιας νόσου. Δεν έχει ξαναγίνει αυτό.», τόνισε.
Ο κ. Καπραβέλος επεσήμανε πως «η στατιστική του πρώτου κύματος ήταν λάθος. Δεν είναι οι μεγάλης ηλικίας και τα υποκείμενα νοσήματα. Έχουμε πλέον νέους ασθενείς, χωρίς κανένα υποκείμενο νόσημα. Δεν κάνει διάκριση.»
Play Video
«Αυτή τη στιγμή, δίνει μάχη για τη ζωή του 35χρονος, χωρίς να έχει κανένα υποκείμενο νόσημα, με μια βαρύτατη πνευμονία. Έχω 12 στους 12 ασθενείς με βαριά αναπνευστικά προβλήματα.», προσέθεσε.
Στη συνέχεια είπε: «Δε βγαίνουμε για να φοβίσουμε τον κόσμο. Χθες βράδυ μεταφέραμε έναν ασθενή που ήταν καλύτερα, αλλά όχι σε άριστη κατάσταση, για να πάρουμε βαρύτατα διασωληνωμένο 54χρονο από το τμήμα.»
Ο κ. Καπραβέλος εξήγησε πως πλέον βρίσκονται υπό τις οδηγίες του κέντρου επιχειρήσεων. «Έχουμε χάσει τον ύπνο μας. Οι νοσηλευτές δεν έχουν πάρει ρεπό.»
Παράλληλα, έκανε έκκληση προς την πολιτεία ώστε οι επικουρικοί να γίνουν μόνιμοι, καθώς το σύστημα τους έχει ανάγκη.
Κορωνοϊός - ΕΟΔΥ: 6 διασωληνώσεις και 14 θάνατοι - Αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης
«Ο μόνος τρόπος για να αναχαιτιστεί η πανδημία είναι η απομόνωση. Αργήσαμε να πάρουμε μέτρα.», τόνισε και συμπλήρωσε ότι «είναι τέτοια η πίεση στο σύστημα. 200 ασθενείς αυτή τη στιγμή δίνουν μάχη για τη ζωή τους.»
Τέλος, έκανε έκκληση και προς τους πολίτες. «Βοηθήστε μας να κρατήσουμε το σύστημα. Να μην επισκέπτεστε ούτε τα παιδιά σας. Αυτή τη στιγμή είμαστε σε πόλεμο.»
Επεσήμανε, δε, ότι «ο ιός αυτός δε ζει μόνος του. Το μεγαλύτερο κακό που μπορείς να του κάνεις είναι να τον απομονώσεις. Το δεύτερο κύμα είναι ισχυρότατο. Τον χαϊδέψαμε τον ιό.»
Για το πόσο θα κρατήσει η πανδημία, είπε ότι «το κύμα το πολύ να κρατήσει 3-4 μήνες».
Τι θα συμβεί με τα εμβόλια
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο κυβερνητικός σχεδιασμός των εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού, με τις πρώτες δόσεις των πολυπόθητων εμβολίων να φτάνουν όπως όλα δείχνουν τον Ιανουάριο.
Μετά τη παγκόσμια ελπίδα που σκόρπισαν τα πρώτα αποτελέσματα των Pfizer/BioNtech καθώς και της αμερικανικής Moderna που ανακοίνωσε χθες αποτελεσματικότητα του εμβολίου που δοκιμάζει κοντά στο 95% οι χώρες προετοιμάζονται ώστε όταν τα εμβόλια εγκριθούν να ξεκινήσει ο μαζικός εμβολιασμός.
Σήμερα στις 2 το μεσημέρι, είναι προγραμματισμένη συνάντηση μεταξύ του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, με τους εκπροσώπους των κομμάτων με θέμα των εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού.
Στη συνάντηση, η Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής ΕΚΠΑ και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, θα ενημερώσει για τις επιστημονικές εξελίξεις ανάπτυξης των εμβολίων Covid-19 και τον τρόπο με τον οποίο η χώρα μας, όπως όλα τα κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα προμηθευτεί μέσω κοινού ευρωπαϊκού μηχανισμού τα εμβόλια. Θα παρουσιαστεί, επίσης, και θα συζητηθεί το σχέδιο του εμβολιασμού του πληθυσμού.
Από τις προαγορές εμβολίων που έχει συμφωνήσει η Ε.Ε, στην Ελλάδα αντιστοιχούν 25 εκατομμύρια δόσεις, που αντιστοιχούν σε 12,5 εκατομμύρια εμβολιασμών καθώς πρόκειται για εμβόλια δύο δόσεων. Τον αριθμό των εμβολίων που θα λάβει η Ελλάδα είχε κάνει γνωστό ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τακτική πρωινή τηλεδιάσκεψη για τον κορωνοϊό την Παρασκευή το πρωί. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το εμβόλιο θα είναι δωρεάν σε όλους.
Οι Ελληνες, θα μπορούν να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού ακολουθώντας μία διαφορετική διαδικασία σε σχέση με αυτή που γνωρίζουν με τη γρίπη. Λόγω του γεγονότος ότι πρόκειται για εμβόλια που απαιτούν ειδικές συνθήκες συντήρησης αλλά και επειδή είναι πολυδοσικά, οι εμβολιασμοί θα γίνονται σε Εμβολιαστικά Κέντρα, μέσα στις δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Οπως προκύπτει από πληροφορίες, έχουν οριστεί 1018 σημεία, κατανεμημένα και στις επτά υγειονομικές περιφέρειες, τα οποία και ετοιμάζονται. Οι πολίτες θα μπορούν να εμβολιάζονται σε αυτά κατόπιν ραντεβού. Επιπλέον, θα υπάρχουν κινητά συνεργεία που θα εμβολιάζουν όσους πολίτες για οποιονδήποτε λόγο δεν μπορούν να μετακινηθούν.
Ο εμβολιασμός θα ακολουθήσει μια προτεραιοποίηση. Σύμφωνα με όσα ανέφερε η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, σε σχετική με τα εμβόλια διαδικτυακή συζήτηση που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου, οι υγειονομικοί είναι οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν και δεύτεροι στη σειρά τα στελέχη των σωμάτων ασφαλείας. Θα ακολουθήσουν οι ηλικιωμένοι και όσοι πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα καθώς και όσοι φιλοξενούνται σε δομές, όπως είναι οι οίκοι ευγηρίας.
Αναλυτικά το σχέδιο των εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού αναμένεται να παρουσιάσει αύριο, Τετάρτη, ο υπουργός Υγείας κατά την απογευματινή ενημέρωση.
Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη υπογράψει συμφωνίες με τις εταιρείες Pfizer και Biontech, AstraZeneca, Sanofi και Johnson & Johnson για τα πειραματικά τους εμβόλια και βρίσκεται σε συνομιλίες με τις Moderna, CureVac και Novavax για την εξασφάλιση και των δικών τους πειραματικών εμβολίων. “Επιτρέψτε μου να πω ότι η Μoderna είναι μια από τις εταιρείες με τις οποίες διαπραγματεύεται η Ευρωπαϊκή Ένωση και αναμένουμε πολύ σύντομα ολοκλήρωση των συζητήσεων και των διαπραγματεύσεων.
Δεν αλλάζει κάτι με τον σχεδιασμό με το εμβόλιο της Pfizer, όπως και με τα άλλα εμβόλια τα οποία έχουμε συμφωνήσει εμείς και τα υπόλοιπα Κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, ανέφερε κατά τη χθεσινή ενημέρωση ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ερωτηθείς σχετικά.
Η διανομή του εμβολίου προς τα κράτη μέλη θα ξεκινήσει μόλις χορηγηθεί άδεια κυκλοφορίας από την Κομισιόν κατόπιν έγκρισης και γνωμοδότησης από την αρμόδια ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA).
Πολυτεχνείο 47 χρόνια μετά: Οι δραματικές ημέρες και η πτώση της Χούντας
Από Πέμπτη οι πληρωμές για αναστολές εργασίας – Ποιοι και πότε θα πληρωθούν από 543 έως 1.068 ευρώ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr