Χθες, για τρίτη συνεχόμενη ημέρα ο αριθμός των νέων περιστατικών με Covid-19 αποτέλεσε σοκ – ανακοινώθηκαν 882 νέα κρούσματα – το ίδιο και οι νέοι θάνατοι, 15 στον αριθμό, που κατέγραψαν ημερήσιο “ρεκόρ”. Η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 00.30 έως τις 05.00 και η καθολική χρήση μάσκας και σε όλους τους εξωτερικούς χώρους που προστίθενται στις δύο από τις τέσσερις ζώνες επικινδυνότητας, την “κόκκινη” και την “πορτοκαλί”, έρχονται να ανακόψουν την ανεξέλεγκτη, όπως φαίνεται, μετάδοση.
Τα δύο νέα όπλα
Ειδικότερα, από αύριο στις 6 τα ξημερώματα, δύο νέα μέτρα ισχύουν για 17 περιοχές που βρίσκονται στο πορτοκαλί επίπεδο, της αυξημένης επιτήρησης, και δύο που είναι στο κόκκινο επίπεδο, του αυξημένου κινδύνου. Οπως τα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης:
- Απαγορεύεται η κυκλοφορία από τις 00.30 έως και τις 05.00 το ξημέρωμα. Εξαιρούνται όσοι εργάζονται τη νύχτα καθώς και τα περιστατικά έκτακτης ανάγκης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, όσοι πρέπει να κυκλοφορούν αυτές τις ώρες για λόγους εργασίας θα πρέπει να επιδεικνύουν βεβαίωση εργοδότη. Προς το παρόν αναζητάται ο τρόπος δικαιολόγησης της μετακίνησης για λόγους έκτακτης ανάγκης (μετάβαση σε μονάδα υγείας, σε φαρμακείο), ωστόσο η εφαρμογή ενός συστήματος SMS βρίσκεται χαμηλά στις επιλογές. Οσον αφορά στα πρόστιμα που θα επιβάλλονται, ενδεχομένως να είναι στο ύψος του περασμένου Μαρτίου για όποιον μετακινούνταν χωρίς ουσιώδη αιτία. Σε κάθε περίπτωση, τα πρακτικά ζητήματα του μέτρου θα αποσαφηνιστούν σήμερα και θα ενημερώσει σχετικά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς κατά την τακτική απογευματινή ενημέρωση. Μέχρι σήμερα οι περιορισμοί που ίσχυαν για την κόκκινη ζώνη αφορούσαν σε απαγόρευση μετακινήσεων εκτός της Περιφερειακής Ενότητας.
- Η μάσκα είναι υποχρεωτική για όλους τους εσωτερικούς χώρους εργασίας καθώς και όλους τους εξωτερικούς, χωρίς εξαιρέσεις, στις περιοχές που βρίσκονται στις ίδιες ζώνες. Διευκρινίζεται ότι μέχρι σήμερα το μέτρο αυτό ίσχυε μόνο για το κόκκινο επίπεδο ή επίπεδο 4. Για το πορτοκαλί επίπεδο, στο οποίο μεταξύ άλλων βρίσκεται και η Αττική, μέχρι σήμερα η μάσκα ήταν υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς χώρους εργασίας και στους εξωτερικούς με συγχρωτισμό. Πλέον, θα είναι παντού υποχρεωτική, ακόμη και στα καφέ και στα εστιατόρια. Οπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, θα αφαιρείται μόνο όταν κάθονται οι πολίτες στα τραπέζια.
Σύμφωνα με τον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας που θα αλλάξει από αύριο, στο κόκκινο, δηλαδή σε καθεστώς lockdown είναι δύο περιοχές, η Κοζάνη και η Καστοριά, και στο πορτοκαλί 17 περιοχές. Πρόκειται για τις: Αττική, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Αχαΐα, Βοιωτία, Ζάκυνθος, Ηράκλειο, Θήρα, Ιωάννινα, Καρδίτσα, Κέα-Κύθνος, Λέσβος, Μύκονος, Πέλλα, Σάμος, Σέρρες και τα Τρίκαλα.
Τον… δρόμο του νυχτερινού lockdown έχει δείξει ήδη η Ευρώπη και μεταξύ άλλων η Γαλλία που έχει επιβάλει απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ στο Παρίσι και άλλες πόλεις. Το συγκεκριμένο μέτρο βρισκόταν στην εργαλειοθήκη των ειδικών και αποφασίστηκε να ενεργοποιηθεί τη δεδομένη στιγμή, ακριβώς για να στοχεύσει στο σημερινό πρόβλημα, που είναι η διασπορά της Covid-19 στις νεαρές ηλικίες.
Ο καθηγητής και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, έδειξε τα στατιστικά στα οποία αποτυπώνεται με σαφήνεια η “τάση” της επιδημίας αυτή την περίοδο.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού με τους 13 περιφερειάρχες της χώρας, στην οποία συμμετείχε και ο ίδιος, η πρώτη ηλικιακή ομάδα σε αριθμό κρουσμάτων είναι από 18 έως 24 ετών και η δεύτερη κατά σειρά η ηλικιακή ομάδα 25 – 34 ετών.
Αυτό έχουν αποδείξει και τα στοιχεία στις περιοχές που παρουσιάζουν ραγδαία αύξηση την τελευταία εβδομάδα, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα της Θεσσαλονίκης. Οπως επεσήμανε στην προχθεσινή του δήλωση για τις αλλαγές στον υγειονομικό χάρτη ο κ. Χαρδαλιάς, ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων στην επικράτεια είναι τα 37 έτη και στη συμπρωτεύουσα μόλις τα… 28 έτη. Οπως σημειώθηκε, η μεταφορά του ιού από τις παραπάνω ομάδες στις μεγαλύτερες ηλικιακές κατηγορίες θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της πίεσης στο Σύστημα Υγείας.
Νέα αρνητικά ρεκόρ σε κρούσματα και θανάτους
Κορωνοϊός - ΕΟΔΥ: 6 διασωληνώσεις και 14 θάνατοι - Αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης
Χθες, για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, ο αριθμός των νέων περιστατικών με Covid-19 αποτέλεσε σοκ, καθώς ανακοινώθηκαν 882 νέα κρούσματα, ενώ και ο αριθμός των θανάτων έσπασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ. Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε επιπλέον 15 θανάτους, με τον τραγικό απολογισμό να φτάνει μέχρι χθες τα 549 θύματα. Παράλληλα, αργά αλλά σταθερά αυξάνονται νοσηλείες και εισαγωγές σε ΜΕΘ. Οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία αναφοράς για τον κορονοϊό ανέρχονταν μέχρι χθες σε 90. Θεωρείται όμως δεδομένο από τους ειδικούς ότι η ραγδαία αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων θα μεταφερθεί σε 15 ημέρες στα νοσοκομεία. Οταν, μάλιστα, συμπέσει η εποχική γρίπη, η πίεση στο Σύστημα Υγείας μπορεί να γίνει “αφόρητη”.
Ο ΕΟΔΥ χθες ανακοίνωσε 882 νέα περιστατικά της Covid-19 σε όλη την Ελλάδα, από τα οποία μόλις τα 99 συνδέονται με γνωστές συρροές. Τα νούμερα είναι υψηλά για πολλές περιοχές της χώρας. Ενδεικτικά, στην Αττική εντοπίζονται τα 290 κρούσματα, στη Θεσσαλονίκη τα 188. Επιπλέον, 65 κρούσματα καταγράφηκαν στις Σέρρες, 40 στη Λάρισα, 23 στα Ιωάννινα, 17 στη Λέσβο, 15 στην Καστοριά και λίγο λιγότερα (δέκα) σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες στην Κοζάνη.
Συνεχίζονται τα τεστ
Τα rapid tests στους πολίτες της χώρας συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό προκειμένου να εντοπιστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι θετικοί στον ιό και να “σπάσουν” τυχόν αλυσίδες μετάδοσης. Χθες οι Κινητές Ομάδες του ΕΟΔΥ πραγματοποίησαν 100 ελέγχους στην πλατεία της Νέας Σμύρνης στην Αθήνα, από τους οποίους οι οκτώ εντοπίστηκαν θετικοί (διάμεση ηλικία τα 29 έτη). Παράλληλα, 302 rapid tests πραγματοποιήθηκαν στις Σέρρες, από τα οποία εντοπίστηκαν 14 θετικοί με διάμεση ηλικία τα 32 έτη, ενώ 463 ελέγχους έκανε ο ΕΟΔΥ και στην πόλη του Μετσόβου όπου αποδείχθηκαν πέντε θετικοί κάτοικοι. Σε συνέχεια των δειγματοληπτικών ελέγχων από τον ΕΟΔΥ σε απομακρυσμένες ορεινές περιοχές με δυσκολία μετάβασης των κατοίκων τους και κυρίως ηλικιωμένων στις πόλεις καθώς και τουριστικών προορισμών, σχεδιάζονται παρόμοιες δράσεις, στην Κόνιτσα, το Ζαγόρι και τη Δωδώνη.
Rapid tests στα νοσοκομεία
Στο μεταξύ, στην προσπάθεια ανακοπής ενδονοσοκομειακών συρροών, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ενημέρωσε τους 13 περιφερειάρχες της χώρας ότι αποστέλλονται rapid tests για τον έλεγχο όλου του προσωπικού στα νοσοκομεία αναφοράς. Ηδη στο ΑΧΕΠΑ προχθές, μετά από τον εντοπισμό δέκα κρουσμάτων στο προσωπικό του νοσοκομείου, εστάλησαν 1.500 rapid tests για να ελεγχθούν οι υγειονομικοί.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, επεσήμανε χθες κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ότι η χώρα μας, “χάρη στην τήρηση των μέτρων από τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, εξακολουθεί να παραμένει σε καλύτερη επιδημιολογική κατάσταση σε σχέση με πολλές άλλες”. Τόνισε, όμως, ότι ο εχθρός είναι αόρατος. “Και πρέπει όλοι να συμπεριφερόμαστε σαν να έχουμε τον ιό και να φοβόμαστε να μην τον μεταδώσουμε και γίνουμε άθελά μας εστία διασποράς στην κοινότητα. Πάνω απ’ όλα, δεν νοείται καμία αμέλεια και δεν δικαιολογείται οποιαδήποτε ανευθυνότητα. Και βέβαια, είναι απαράδεκτο να γίνεται συνειδητή, προσχεδιασμένη παραβίαση των μέτρων. Γιατί είναι συνειδητή και προσχεδιασμένη η παραβίαση των μέτρων, που γίνεται με οργάνωση πάρτι σε χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος με πελάτες ορθίους, χωρίς την τήρηση των αποστάσεων και της χωρητικότητας, ή σε χώρους που θα έπρεπε να είναι κλειστοί μετά τις 12 τα μεσάνυχτα. Η τιμωρία αυτών θα είναι παραδειγματική. Γιατί η εφήμερη χαρά λίγων, όταν γίνεται εστία διασποράς, μετατρέπεται σε συλλογική θλίψη”, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τίτλοι τέλους για την εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή: Τι ισχύει για τον χρόνο φυλάκισης
Εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή: Κρύβεται ο Χρήστος Παππάς – Δεν θα παραδοθεί στην αστυνομία
Από την έντυπη έκδοση