Η Αττική είναι μια ανάσα πριν γίνει «κόκκινη», η προσέλευση στα νοσοκομεία λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις και η λήψη συγκεκριμένων μέτρων που θα αποβλέπουν στη μείωση της μεταδοτικότητας ανάμεσα σε συγκεκριμένες ομάδες και συγκεκριμένα σημεία κρίνεται επιτακτική. Η επιδημία λαμβάνει ιδιαίτερα ανησυχητικές διαστάσεις, με τη χθεσινή ημέρα να καταγράφει τα περισσότερα κρούσματα -453- από την αρχή της επιδημίας. Τα 358 από το σύνολο των περιστατικών εντοπίζονται σε Λέσβο και Αττική.
Μέτρα στις επιβαρυμένες περιοχές έλαβε πρόσφατα και η Μαδρίτη, που μπήκε στην ουσία υπό μερικό lockdown προκειμένου να αποφευχθεί ένα καθολικό σε ολόκληρη την πόλη, με όποια οικονομική συνέπεια μπορεί αυτό να επιφέρει. Η ισπανική πρωτεύουσα επέβαλε απαγόρευση ή περιορισμό της πρόσβασης σε πάρκα και δημόσιους χώρους, εκεί όπου καταγράφονται οι μεγαλύτεροι αριθμοί κρουσμάτων, καθώς και δικαιολόγηση στις μετακινήσεις κατοίκων συγκεκριμένων συνοικιών ώστε να περιοριστούν στις πλέον απαραίτητες.
Στην Αθήνα, ο προβληματισμός των επιστημονικών και υγειονομικών αρχών εστιάζει σε μετανάστες που ζουν σε γειτονιές του κέντρου της Αθήνας. Αυτές οι ομάδες απαιτούν μαζικούς εργαστηριακούς ελέγχους και απομόνωση προκειμένου να ελεγχθεί η διασπορά. Η απόφαση να μεταφέρονται οι θετικοί σε ξενοδοχεία καραντίνας είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και θα αποσυμφορήσει σημαντικά τα νοσοκομεία. Ειδικά ο «Ευαγγελισμός» είναι το νοσηλευτικό ίδρυμα που οι… μισοί του νοσηλευόμενοι είναι αλλοδαποί. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε πολλές περιπτώσεις πρόκειται για ιδιαίτερα ευάλωτους ανθρώπους, με σοβαρά συνοδά νοσήματα που οδηγούν σε βαριά νόσηση με Covid-19.
Οι γειτονιές όπου μένουν αλλοδαποί είναι ανάμεσα σε αυτές με τη μεγαλύτερη επιδημιολογική επιβάρυνση. Ενδεικτικά παραδείγματα αποτελούν η Κυψέλη, η πλατεία Αττικής, τα Σεπόλια. Γενικότερα ο Δήμος Αθηναίων είναι αυτός με τα περισσότερα κρούσματα στο Λεκανοπέδιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της περασμένης Παρασκευής, όπως τα ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, τα 966 από τα 2.100 ενεργά κρούσματα της Αττικής εντοπίζονται στον Δήμο Αθηναίων.
Με δεδομένο ότι ανακοινώνονται αλλεπάλληλες δέσμες μέτρων και πολλές περιοχές της χώρας βρίσκονται είτε υπό επιδημιολογική επιτήρηση είτε σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων, αναπτύσσεται, με τη συνεργασία του ΕΟΔΥ, της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, εφαρμογή στην οποία θα μπορεί με το κινητό του ο κάθε πολίτης να πληκτρολογεί τον ταχυδρομικό του κώδικα και να γνωρίζει ακριβώς τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν στην περιοχή όπου βρίσκεται. «Αυτό είναι ένα σημαντικό στοιχείο για αποφυγή σύγχυσης. Θα γνωρίζει ο καθένας ποια είναι τα μέτρα που ισχύουν», ανέφερε χθες κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, προαναγγέλλοντας τη δημιουργία της εφαρμογής.
Ερωτηθείς σχετικά με τοπικά lockdown στην Αττική ή το ενδεχόμενο ενός γενικού, ο κ. Πέτσας επεσήμανε ότι «ποτέ δεν έχουμε διστάσει να εφαρμόσουμε τοπικά lockdown, από την αρχή της πανδημίας, από τον Μάρτιο μέχρι και τώρα, σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Δεν αποτελεί εξαίρεση η Αττική σ’ αυτό. Αυτό που έχει μεγάλη σημασία, όμως, να δει κανείς είναι ποια είναι η επίπτωση από τέτοιου είδους απόφαση. Αν είναι εφαρμόσιμη ή όχι, κι αν είναι προτιμότερη από άλλου είδους μέτρα. Αυτό θα το κρίνουν οι ειδικοί, όχι η κυβέρνηση. Κι εμείς θ’ ακολουθήσουμε τις συμβουλές τους».
Κορωνοϊός - ΕΟΔΥ: 6 διασωληνώσεις και 14 θάνατοι - Αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης
45 κρούσματα
Αρνητικό «ρεκόρ» κατέγραψε χθες η επιδημία στην Ελλάδα, ξεπερνώντας τα 400 κρούσματα και φτάνοντας στα 453. Στον απολογισμό περιλαμβάνονται 184 που συνδέονται με το νέο ΚΥΤ στο Καρά Τεπέ στη Λέσβο. Αλλά και τα υπόλοιπα 269 περιστατικά στον γενικό πληθυσμό θεωρούνται πολλά, από τη στιγμή μάλιστα που τη Δευτέρα πάντα τα κρούσματα είναι σχετικά περιορισμένα, ως αποτέλεσμα των λιγότερων τεστ το Σαββατοκύριακο. Η Αττική βρίσκεται για ακόμη μία ημέρα στο επίκεντρο του μολυσματικού χάρτη, με 174 νέα περιστατικά χθες.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε χαρακτηριστικά ότι η Περιφέρεια Αττικής -και ακόμη περισσότερο το κέντρο της Αθήνας- «βρίσκεται ένα βήμα πριν ανάψει το “κόκκινο”. Και το βήμα αυτό οφείλουμε να το αποτρέψουμε. Πήραμε και θα πάρουμε όποια μέτρα χρειαστεί για την προστασία της δημόσιας υγείας. Γιατί, πολύ απλά, η ανθρώπινη ζωή δεν μπαίνει σε καμία ζυγαριά».
Η έκρηξη των κρουσμάτων στην πρωτεύουσα έχει ως αποτέλεσμα σοβαρή πίεση στο σύστημα Υγείας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Πέτσας, από τις 40 ΜΕΘ-Covid που αναμένεται να έχουν προστεθεί μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας στην Αττική, οι 14 έχουν ήδη δοθεί. «Είναι τέσσερις στο “ΝΙΜΤΣ” και 10 -αν δεν κάνω λάθος- στο Nοσοκομείο “Σωτηρία”. Και θα προχωρήσουν και οι υπόλοιπες, τις επόμενες ημέρες, ώστε να έχουμε και στο “Αττικόν” και στη Χαλκίδα και αλλού το πλέγμα αυτών των 40 ΜΕΘ που είπαμε. Επίσης, έρχονται άλλες 236, που έχουν να κάνουν με τις δωρεές. Δίνουμε μια μάχη με το χρόνο και προσπαθούμε τις 565 κλίνες ΜΕΘ που παραλάβαμε από την προηγούμενη κυβέρνηση να τις φτάσουμε στις 1.200 περίπου, που είναι ο μέσος όρος της Ε.Ε., μέσα στους επόμενους 1-2 μήνες. Ημασταν στις 930 την προηγούμενη εβδομάδα. Με αυτές τις 14, που σας είπα, έχουμε ανέβει κι άλλο και πολύ γρήγορα θα περάσουμε τις 1.000. Κάνουμε ό,τι χρειάζεται, γι’ αυτό παίρνουμε αυξημένα μέτρα και ζητούμε από όλους να τα τηρούν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας και πρόσθεσε τη σημασία διπλής προσοχής από τους ηλικιωμένους ανθρώπους, μιας και παρατηρείται μετατόπιση των κρουσμάτων πάνω από τα 55 έτη. Απηύθυνε, μάλιστα, έκκληση στο ενδοοικογενειακό περιβάλλον, καθώς οι περισσότεροι κολλούν εντός αυτού, από τα παιδιά τους ή τα εγγόνια τους.
Στο μεταξύ, αυξάνονται οι θετικοί πρόσφυγες και μετανάστες στη Λέσβο, επιβεβαιώνοντας τους φόβους που εξέφραζαν οι ειδικοί μετά την πλήρη καταστροφή του ΚΥΤ της Μόριας από τη φωτιά. Κατά την είσοδο των προσφύγων και μεταναστών στην προσωρινή δομή φιλοξενίας στο Καρά Τεπέ διενεργούνται τεστ σε όλους όσοι εισέρχονται σε αυτή. Εχουν διενεργηθεί 7.064 τέστ και βρέθηκαν 243 κρούσματα κορονοϊού. Τα 184 εξ αυτών αποτυπώθηκαν στη χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ. Στα καλά νέα, τις τελευταίες ημέρες διενεργήθηκαν 3.545 τεστ κορονοϊού σε 150 γηροκομεία και ήταν όλα αρνητικά.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr