Στην ενημέρωση αναμένεται να δοθούν απαντήσεις για την 4η δόση στους νεότερους των 60 ετών καθώς τις τελευταίες ημέρες επικρατεί σύγχυση. Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μια εβδομάδα πριν η Επιτροπή τόνιζε ότι παραμένει η ισχυρή σύσταση δεύτερης αναμνηστικής δόσης για τους άνω των 60 ετών.
“Αναφορικά με τα άτομα του γενικού πληθυσμού ηλικίας κάτω των 60 ετών η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή επαρκή επιστημονικά δεδομένα για το πρόσθετο όφελος που θα προσέφερε μια δεύτερη αναμνηστική δόση με τα υπάρχοντα εμβόλια. Ωστόσο, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εισηγείται να δίνεται η δυνατότητα εμβολιασμού με δεύτερη αναμνηστική δόση σε άτομα ηλικίας 30 ως 59 ετών εφόσον το επιλέξουν”, ήταν η ανακοίνωση που οδήγησε σε αντιδράσεις από την επιστημονική κοινότητα αλλά και τους πολίτες.
Ο γνωστός καθηγητής του LSE, Ηλίας Μόσιαλος, επεσήμανε ότι η απόφαση για το άνοιγμα της πλατφόρμας για 4η δόση στους άνω των ετών δε συνοδεύεται από επιστημονική τεκμηρίωση, ενώ ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης σε δηλώσεις του επεσήμανε ότι “ο γενικός πληθυσμός δε χρειάζεται τέταρτη δόση”.
Το αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι ότι οι πολίτες δε γνωρίζουν τι απόφαση να λάβουν σε σχέση με την 4η δόση. Το … τοπίο θα επιχειρήσει να “καθαρίσει” η αρμόδια Επιτροπή με διευκρινίσεις που αφορούν στο γενικό πληθυσμό κάτω των 60 ετών. Τονίζεται ότι όλοι οι επιστήμονες συμφωνούν στην αναγκαιότητα χορήγησης δεύτερης αναμνηστικής δόσης στα άτομα άνω των 60 ετών προκειμένου να ενισχύσουν την προστασία τους έναντι της λοίμωξης Covid-19.
Σύμφωνα με όσα επισημαίνουν μέλη της Επιτροπής Εμβολιασμών, το σκεπτικό με το οποίο προέβησαν στο άνοιγμα της πλατφόρμας για τους νεότερους είναι καθώς ουσιαστικά πρόκειται για μια τεχνική διευκόλυνση προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα εμβολιασμού σε μεμονωμένες περιπτώσεις μετά από τη συμβουλή του γιατρού τους. Για άτομα δηλαδή ευπαθή, με συνοσσηρότητες ή ανθρώπους με μεγάλη έκθεση. Η Επιτροπή λαμβάνει το τελευταίο διάστημα πολλά αιτήματα από ασθενείς και εκπροσώπους τους για την ανάγκη να ενταχθούν στη δεύτερη αναμνηστική δόση. Για παράδειγμα, ένας άνθρωπος με σακχαρώδη διαβήτη που είναι 50 ετών θα έχει όφελος από την 4η δόση, εφόσον το συστήσει βέβαια και ο γιατρός του. Η ανοσία ενισχύεται με τη δεύτερη αναμνηστική δόση για κάποιο χρονικό διάστημα και αυτό για άτομα ευπαθή είναι σημαντικό.
Κορωνοϊός - ΕΟΔΥ: 6 διασωληνώσεις και 14 θάνατοι - Αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης
Οσον αφορά στον υπόλοιπο πληθυσμό, το νεότερο και χωρίς υποκείμενα προβλήματα υγείας η Επιτροπή παραμένει στη θέση ότι δεν υπάρχει – αυτή τη στιγμή – όφελος. Επίσης, δεν υπάρχουν δεδομένα ότι θα οφελήσει η 4η δόση μετά τη νόσηση, τουλάχιστον άμεσα.
4η δόση οι άνω των 60, μέτρα αυτοπροστασίας οι νέοι
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και καθηγητής Πνευμονολογίας, κ. Στέλιος Λουκίδης, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, συνέστησε την 4η δόση στους άνω των 60 και προέτρεψε του νεότερους να σκέφτονται και να προστατεύσουν τους μεγαλύτερους, ελέγχοντας ή/και μειώνοντάς επισκέψεις και επαφές, καθώς η ομάδα των ανθρώπων μεγαλύτερης ηλικίας είναι εκείνη που οδηγεί τους σκληρούς δείκτες της πανδημίας.
Σχετικά με το άνοιγμα της 4ης δόσης στις ηλικίες 30-59 ετών, ο κ. Λουκίδης, τόνισε ότι δεν υπάρχουν αυτή την στιγμή δεδομένα αποτελεσματικότητας και ασφάλειας για να γίνει ισχυρή σύσταση για τέταρτη δόση, σε ανθρώπους υγιείς κάτω των 60 ετών. Αντιθέτως για την περίπτωση ατόμων άνω των 60 ετών, υπάρχουν δεδομένα, που στηρίζουν επιστημονικά την ισχυρή σύσταση για εμβολιασμό σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες, καθώς υπάρχει βραχυχρόνια μεν προστασία στην μόλυνση, αλλά ισχυρή προστασία στην σοβαρή μόλυνση που για τον ηλικιωμένο και τον ευάλωτο είναι το πλέον σημαντικό.
Ειδήσεις σήμερα
Σύνοδος ΝΑΤΟ: Η ελληνική αποφασιστικότητα έφερε… τουρκικό σιωπητήριο
Power pass: Η υποβολή φορολογικής δήλωσης μπλοκάρει τις αιτήσεις
Ρούλα Πισπιρίγκου: Κατάθεση μέσα από το κελί και για τους φόνους Μαλένας, Ιριδας