Στην περίπτωση της επίθεσης των Ιαπώνων στο Περλ Χάρμπορ, που αυτές τις ημέρες συμπληρώνονται 79 χρόνια από τότε, τα πράγματα δεν είναι το ίδιο σαφή. Πρόκειται για ένα σημαντικότατο γεωπολιτικό γεγονός, καθώς με αφορμή αυτό οι ΗΠΑ περνούν οριστικά τη γραμμή του απομονωτισμού μπαίνοντας στον αιματηρό πόλεμο.
Οι τεχνολογικές εξελίξεις επιτρέπουν πλέον την κατασκευή αεροπλανοφόρων, πράγμα που αλλάζει τα δεδομένα στη ναυτική στρατηγική. Πλέον, κυρίαρχη δύναμη θα είναι εκείνα τα πλοία που μπορούν να μεταφέρουν μαζικά αεροπλάνα σε κάθε σημείο της Γης, με αποτέλεσμα ο αντίπαλος που δεν έχει επαρκείς πληροφορίες αυτών των κινήσεων να βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα συντριπτικό χτύπημα.
Ο Ιάπωνας ναύαρχος Ισορούκου Γιαμαμότο, έχοντας ζήσει πολλά χρόνια στις ΗΠΑ, γνωρίζει αυτή τη νέα πραγματικότητα και πιστεύει ότι η μόνη περίπτωση επικράτησης της Ιαπωνίας στον Ειρηνικό είναι να έχει αυτή την πρωτοβουλία των κινήσεων με καίριο χτύπημα στο ναυτικό τους. Τα σχέδια των Ιαπώνων για το Περλ Χάρμπορ καταστρώνονται από νωρίς και, από επιχειρησιακής πλευράς, είναι άρτια οργανωμένα. Αρκεί όμως αυτό;
Τον Μάρτιο του 1941 η κυβέρνηση των ΗΠΑ πουλά και μεταφέρει πυρομαχικά στην Ευρώπη, κάτι παράνομο βάσει των διεθνών δεσμεύσεις της χώρας. Τέτοιες ενέργειες είναι μεν αναγκαίες για τη συντήρηση των Βρετανών, αλλά αποτελούν παράλληλα μεγάλο ρίσκο για μια χώρα που υποστηρίζει πως θέλει να παραμείνει εκτός της διαμάχης.
Ο Χίτλερ δεν επιθυμεί, ακόμα, σύγκρουση με τις ΗΠΑ αφού είναι απορροφημένος με το μέτωπο της Σοβιετικής Ενωσης, με αποτέλεσμα ο Ρούζβελτ ν’ «αναζητά» αντίπαλο στην πλευρά της Ιαπωνίας. Στις 14 Αυγούστου σε συνάντηση κορυφής ο Τσόρτσιλ τονίζει στους ακόλουθούς του την «απίστευτη θέληση του Ρούζβελτ για τον πόλεμο» προσθέτοντας πως «προφανώς είναι αποφασισμένος να μπει».
Οταν λίγες ημέρες πριν από την προγραμματισμένη επίθεση το κατασκοπικό δίκτυο των Ιαπώνων πληροφορείται την αιφνίδια αναχώρηση αμερικανικών αεροπλανοφόρων από το Περλ Χάρμπορ, η ηγεσία βρίσκεται σε δίλημμα.
Ο επικεφαλής της αεροπορικής δύναμης, Φουσίντα, ζητά ακύρωση της αποστολής, αφού οι πολυτιμότεροι στόχοι απουσιάζουν, αλλά ο ναύαρχος Ναγκούμο επιμένει στην ολοκλήρωσή της. Οπως και τελικά γίνεται…
Είναι λίγο πριν από τις 8 το πρωί της Κυριακής 7 Δεκεμβρίου 1941 όταν δύο νεαροί έφεδροι που βρίσκονται στο ραντάρ της κύριας ναυτικής βάσης των ΗΠΑ στον Ειρηνικό Ωκεανό, Περλ Χάρμπορ, βλέπουν έκπληκτοι να γεμίζει η οθόνη τους με μαύρα στίγματα. Οταν έντρομοι αναφέρουν αμέσως το γεγονός στον αξιωματικό υπηρεσίας, αυτός απαντά βαριεστημένα: «Ε και; Ξεχάστε τα».
Η αντίδραση του τελευταίου μπορούσε να περιορίσει τα τραγικά αποτελέσματα της μεγαλύτερης επίθεσης που δέχονται οι ΗΠΑ στο έδαφός τους από το 1812, αλλά η Ιστορία δεν γράφεται με υποθέσεις. Λίγη ώρα μετά, τα μαύρα στίγματα στην οθόνη μετατρέπονται σε 423 πολεμικά αεροσκάφη, που συνεπικουρούμενα από 6 αεροπλανοφόρα, 2 θωρηκτά, 3 καταδρομικά, 9 αντιτορπιλικά, 8 πετρελαιοφόρα σκάφη και 6 υποβρύχια, σκορπίζουν, ανά κύματα, τον θάνατο στους ανυποψίαστους Αμερικανούς φαντάρους της ναυτικής βάσης.
Οι Πρόεδροι της Δημοκρατίας: Ποιος τους πρότεινε, πόσες ψήφους πήραν - Πότε «έσπασε» η πρόταση αντιπάλου
Στην πραγματικότητα τα ανθρώπινα θύματα είναι απλά οι παράπλευρες απώλειες της ιαπωνικής επιδρομής. Ουσιαστικός στόχος είναι τα 8 θωρηκτά, 3 καταδρομικά, 4 αντιτορπιλικά, βοηθητικά σκάφη καθώς και υλικοτεχνικές υποδομές της τεράστιας βάσης.
Τελικός απολογισμός της επίθεσης είναι 2.500 νεκροί Αμερικανοί ναύτες, βύθιση 2 θωρηκτών, 3 καταδρομικών και αντιτορπιλικών, σοβαρές ζημιές στα εναπομείναντα, ενώ καταστρέφονται ολοκληρωτικά 261 αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη. Την επόμενη ημέρα ο Φραγκλίνος Ρούζβελτ κηρύττει τον πόλεμο στην Ιαπωνία και τρεις ημέρες μετά κάνουν το ίδιο Γερμανία και Ιταλία στην Αμερική. Ο πόλεμος από ευρωπαϊκός γίνεται παγκόσμιος.
Ισως η πιο σωστή ανάλυση του τι συνέβη στις 7 Δεκεμβρίου γίνεται από τον ναύαρχο του ιαπωνικού ναυτικού επιτελείου Χάρα Ταντάιτσι: «Κερδίσαµε µία σπουδαία νίκη τακτικής στο Περλ Χάρµπορ, αλλά έτσι χάσαµε τον πόλεµο».
Κλειστά μέχρι και των Φώτων σχολεία, εστίαση και ψυχαγωγία
Χριστούγεννα χωρίς μετακινήσεις από νομό σε νομό και με απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ
Μητσοτάκης: Εξαιρετικά προσεκτικοί στο άνοιγμα – Εμβολιασμοί από αρχές Ιανουαρίου
Κορωνοϊός: Ασκήσεις προσομοιώσεις εμβολιασμού στα κέντρα υγείας