Ο Ιούλιος Γ’, κατά κόσμον Τζοβάνι ντελ Μόντε, γεννήθηκε το 1487 στη Ρώμη σε μία αριστοκρατική οικογένεια. Έγινε κληρικός και είχε μία σημαντική καριέρα στη ρωμαϊκή εκκλησία.
Το 1536, ο Πάπας Παύλος Γ΄ τον έκανε καρδινάλιο. Σύντομα έγινε ο πιο σημαντικός καρδινάλιος και ήταν υπεύθυνος για την οργάνωση της Συνόδου της Τρεντ, της οποίας θα προήδρευε. Η Σύνοδος αυτή ήταν κρίσιμη, αφού την εποχή εκείνη η δυτική εκκλησία ταλανιζόταν από τη Μεταρρύθμιση. Ο Τζοβάνι ντελ Μόντε ήταν από τους πιο δυναμικούς αλλά και μετριοπαθείς καρδινάλιους, καθώς τάχθηκε υπέρ της συνδιαλλαγής με τους διαμαρτυρόμενους προκειμένου να σταματήσουν οι συγκρούσεις τους με τους καθολικούς.
O Πάπας Παύλος Γ’ πέθανε το 1549 και την θέση του κατέλαβε ο Τζοβάνι ντελ Μόντε έναν χρόνο μετά, παίρνοντας το όνομα Ιούλιος Γ’. Ο νέος Πάπας κατάφερε να επικρατήσει ανάμεσα στους υποψήφιους που είχαν «κατεβάσει» διάφοροι καθολικοί μονάρχες της περιόδου εκείνης, γεγονός που δείχνει το πόσο δημοφιλής ήταν.
Κρίνοντας από το έργο του όσο ήταν καρδινάλιος, πολλοί ήλπιζαν ότι ο νέος Πάπας θα μεταρρύθμιζε τη ρωμαιοκαθολική εκκλησία και θα συνέβαλε στο να καταλαγιάσει η αντιπαράθεση με τους προτεστάντες. Όμως, στα πέντε χρόνια που ήταν πάπας, ο ντελ Μόντε έκανε ελάχιστα πράγματα. Προτιμούσε να μένει στη χλιδή και να περνάει το χρόνο του διασκεδάζοντας. Σύντομα, στο «φως» θα ερχόταν κάτι ακόμα χειρότερο για τον νέο Πάπα…
Ο Ιννοκέντιος
Λίγο μετά την εκλογή του, ο Ιούλιος Γ΄, διόρισε ένα νεαρό, τον Ιννοκέντιο, στο υψηλό εκκλησιαστικό αξίωμα του καρδιναλίου. Ο Ιούλιος υποστήριζε ότι ο Ιννοκέντιος τότε 18 ετών, αλλά πολλοί θεωρούν ότι ήταν ανήλικος, 17 ετών ή και μικρότερος.
Ο πάπας γνώρισε τον Ιννοκέντιο όταν ήταν περίπου 13 ετών και ζητιάνευε στους δρόμους της Πάρμα.
Η μητέρα του ήταν ζητιάνα και ο πατέρας του άγνωστος. Πολλοί ιστορικοί ισχυρίζονται ότι ο 60χρονος καρδινάλιος είχε συνάψει σεξουαλική σχέση με το 13χρονο αγόρι.Ο ντελ Μόντε κανόνισε ο Ιννοκέντιος να μένει με τον αδελφό του, Μπαλντουΐνο ντελ Μόντε, ως υπηρέτης.
Την ίδια ώρα, ο ντελ Μόντε έκανε τον Ιννοκέντιο υπεύθυνο σε μία από τις πλούσιος ενορίες που ήταν αυτός καρδινάλιος. Έτσι, ο νεαρός έπαιρνε ένα καλό εισόδημα, ενώ να προσφέρει καμία υπηρεσία στην ενορία. Ένα από τα (ελάχιστα) καθήκοντα του Ιννοκέντιου ήταν να φροντίζει μία… μαϊμού που είχε ο Τζιοβάνι ντελ Μόντε!
Όταν ο ντελ Μόντε έγινε Πάπας, έβαλε τον αδερφό του να υιοθετήσει τον Ιννοκέντιο. Έτσι, ο νεαρός απέκτησε το ίδιο επώνυμο με τον νέο Πάπα, ώστε να μπορεί να διοριστεί στην θέση του «ανιψιού καρδιναλίου», έναν τίτλο που υπήρχε επίσημα στην Ρωμαικαθολική εκκλησία, εκείνη την εποχή. Στη θέση διορίζονταν κάποιος συγγενής του κάθε πάπα, συνήθως ανιψιός του, που η αποστολή του ήταν να βοηθά τον πάπα κυρίως με την αλληλογραφία του με τους μονάρχες. Ο «ανιψιός-καρδινάλιος» ήταν ένας από τους ισχυρότερους παράγοντες στο Βατικανό.
Ντεγκρέτσια: Η αμηχανία ενός επώνυμου με ονομασία προέλευσης... - Η μακρά ιστορία από την αρχή
Αφότου ο Ιννοκέντιος έγινε ανιψιός καρδινάλιος, περνούσε όλο και περισσότερο χρόνο μαζί με τον νέο Πάπα. Πηγές της εποχής τους ήθελαν, μάλιστα, να κοιμούνται στο ίδιο κρεβάτι. Η σχέση ανάμεσά τους δεν ήταν καθόλου κρυφή και σκανδάλισε τόσο τους καθολικούς, όσο και τους προτεστάντες.
Όλοι ήξεραν
Οι καρδινάλιοι που αντιδρούσαν δεν μπορούσαν να κάνουν, ωστόσο, τίποτα, εξατίας του «αλάθητου» του Πάπα. Ελάχιστοι καλοπροαίρετοι θεωρούσαν ότι ο Πάπας και το αγόρι ήταν τόσο κοντά, αφού ο Ιννοκέντιος φρόντιζε την μαϊμού του. Οι περισσότεροι, ωστόσο, είχαν αντιληφθεί ότι κάτι δεν πήγαινε καλά.
Για τους προτεστάντες, μάλιστα, η συμπεριφορά του πάπα ήταν ένα από τα επιχειρήματά τους για τη διαφθορά στους κόλπους της καθολικής εκκλησίας, από την οποία είχαν αποσχιστεί. Εκτός από τον Ιννοκέντιο, υπήρξαν φήμες ότι ο Ιούλιος Γ΄ είχε κάνει καρδινάλιους και άλλους νεαρούς, με τους οποίους είχε σεξουαλικές σχέσεις. Όμως, ο Ιννοκέντιος παρέμενε ο «αγαπημένος» του.
Ο Ιννοκέντιος, πάντως, δεν κατάφερε ποτέ να αποκτήσει την απαιτούμενη μόρφωση για να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις του ρόλου του «ανιψιού καρδιναλίου», όπως η σύνταξη της αλληλογραφίας του Πάπα. Ο Ιούλιος Γ’ τον μετέθετε σε διάφορα πόστα στο Βατικανό, ώστε να συνεχίζει να τον έχει κοντά του, ωστόσο ο νεαρός δεν κατάφερνε να ανταποκριθεί σε κανένα από τα καθήκοντα.
Εν τέλει, ο Ιούλιος τον διόρισε στην θέση του «καρδινάλιου γραμματέα», μια θέση που, ακόμα και αν ακούγεται σημαντική, είχε καθαρά συμβολικό χαρακτήρα. Επίσης, κανόνισε τα έσοδα από κάποιες πλούσιες ενορίες να καταλήγουν ως εισοδήματα του Ιννοκέντιου ώστε να διαβιώνει στα πλούτη και την πολυτέλεια, όπως και ο ίδιος.
Δύο δολοφονίες
Το 1555 ο Ιούλιος Γ΄ πέθανε. Ο καρδινάλιος Ιννοκέντιος Τσιόκι Ντελ Μόντε ήταν τότε 23 χρονών, ίσως και μικρότερος. Οι άλλοι καρδινάλιοι τον απέφευγαν και τον περιφρονούσαν. Δεν μπορούσαν να του αφαιρέσουν το αξίωμα του καρδινάλιου. Όμως, στερήθηκε όλα τα έσοδα από τις πλούσιες ενορίες, τα οποία απολάμβανε τις ημέρες του πάά Ιουλίου Γ΄.
Καθώς είχε πεθάνει ο προστάτης του, ο Ιννοκέντιος δεχόταν καθημερινά ειρωνικά σχόλια από τον κόσμο. Μία μέρα ενώ έτρωγε μόνος του σε μία ταβέρνα δύο άνδρες τον ειρωνεύτηκαν. Αυτός θίχτηκε, τους πυροβόλησε και τους σκότωσε.
Παρά την περιφρόνηση που αντιμετώπιζε στο Βατικανό, δεν έπαυε να είναι καρδινάλιος. Έτσι αποφασίστηκε οι δολοφονίες να «κουκουλωθούν». Ο Ιννοκέντιος εξορίστηκε, όμως, από τη Ρώμη. Την επισκεπτόταν όποτε γινόταν το κονκλάβιο των καρδιναλίων για την εκλογή ενός νέου πάπα. Οι φρουροί του κονκλάβιου πάντα τον έλεγχαν εξονυχιστικά, μην τυχόν είχε κρυμμένα όπλα πάνω του και…σκοτώσει κανέναν καρδινάλιο.
Δύο βιασμοί
Το 1567, ενώ ο Ιννοκέντιος ήταν στη Σιένα, κατηγορήθηκε για το βιασμό δύο γυναικών. Συνελήφθη και μεταφέρθηκε στη Ρώμη όπου δικάστηκε από τον πάπα Πίο Δ΄. Αποφασίστηκε να εξοριστεί και πάλι, αλλά και πάλι να μην εκπέσει από το αξίωμα του καρδιναλίου.
Τελικά, κατάφερε να πείσει τον νέο πάπα Γρηγόριο ΙΓ΄, γνωστό για το Νέο (γρηγοριανό) Ημερολόγιο, ότι «είχε μετανιώσει» για τις δολοφονίες και τους βιασμούς. Έτσι του επιτράπηκε να επιστρέψει στη Ρώμη, όπου πέθανε το 1577 σε ηλικία περίπου 45 ετών.
Ειδήσεις σήμερα
Συντάξεις-Όρια ηλικίας: Τι κερδίζουν όσοι δημόσιοι υπάλληλοι αποχωρήσουν έως 31/12/2022 [πίνακες]