Αρμόδιες πηγές εκτιμούν πως όλο το τελευταίο διάστημα και παρά την λεκτική όξυνση τούρκων αξιωματούχων έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου, η αποκλιμάκωση στο πεδίο είναι σαφής, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι η Τουρκία αλλάζει και πολιτική. Εξάλλου τα εσωτερικά αδιέξοδα του Ταγίπ Ερντογαν και της κυβέρνησής του είναι τόσα πολλά και αποτυπώνονται τόσο δυσοίωνα στις δημοκοπικές μετρήσεις, που τόσο ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος όσο και οι συγακθήμενοί του στα έδρανα της τουρκικής κυβέρνησης, θα εκμεταλλευτούν στο έπακρο τις εθνικιστικές εξάρσεις για να προσελκύσουν και να διατηρήσουν το αντίστοιχο τουρκικό ακροατήριο.
Σε κάθε περίπτωση και ενώ ερώτημα παραμένει η περιοχή που θα κινηθεί το τουρκικό γεωτρύπανο, εντός ή εκτός δηλαδή της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, ειδικοί και αναλυτές εκτιμούν πως το καλοκαίρι του 2022 δεν έχει καμία σχέση με το αντίστοιχο θερμό καλοκαίρι του 2020, προτάσσοντας την ενισχυμένη διεθνή θέση της Ελλάδας και τις πολύ σημαντικές συμφωνίες της με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, που την καθιστούν ισχυρό σύμμαχο και εταίρο και πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η Ελληνική πλευρά πάντως είναι ξεκάθαρη ότι θα συνεχίσει στο δρόμο που ακολουθεί καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων και της κλιμάκωσης των τουρκικών προκλήσεων, με τον Νίκο Δένδια κατά το Συνέδριο για το «Δίκαιο της Θάλασσας» που διεξήχθη στο Καστελόριζο να εστιάζει αποκλειστικά και σθεναρά στην τήρηση του διεθνούς Δικαίου.
«Η Ελλάδα υπήρξε πάντοτε σθεναρός υποστηρικτής του Διεθνούς Δικαίου και μιας διεθνούς τάξης βασισμένης σε κανόνες. Καταβάλλουμε δε, κάθε δυνατή προσπάθεια για να προβάλουμε τα οφέλη μιας στάσης τήρησης του διεθνούς δικαίου στις διακρατικές σχέσεις, σύμφωνα με τις αρχές που κατοχυρώνονται στον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ» σημείωσε ο Υπουργός Εξωτερικών. Διεμήνυσε δε, ότι «Η Ελλάδα είναι αντίθετη σε οποιαδήποτε απειλή ή χρήση βίας για την επίλυση των θαλάσσιων διαφορών, όντας σταθερά προσηλωμένη στην αρχή της ειρηνικής επίλυσης των διεθνών διαφορών. Αναπτύσσουμε με συνέπεια τις πολιτικές και τις δράσεις μας με βάση το Διεθνές Δίκαιο και ιδίως την UNCLOS, η οποία αντικατοπτρίζει το διεθνές εθιμικό δίκαιο».
Σε αυτή τη βάση, όπως υπενθύμισε ο κ. Δένδιας «η Ελλάδα έχει συνάψει Συμφωνίες οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με τους γείτονές της. Η Ελλάδα και η Ιταλία συνήψαν τον Ιούνιο του 2020 τη Συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών τους. Δύο μήνες αργότερα, τον Αύγουστο του 2020, η Ελλάδα και η Αίγυπτος υπέγραψαν Συμφωνία που προβλέπει τη μερική οριοθέτηση των αποκλειστικών οικονομικών τους ζωνών. Και οι δύο συμφωνίες συνήφθησαν σε πλήρη συμμόρφωση με τις σχετικές διατάξεις της UNCLOS».
Στο αντίποδα ωστόσο της τήρησης του Διεθνούς Δικαίου και όλων των συνθηκών που το διέπουν, η Άγκυρα επιμένει να αυθαιρετεί με αφορμή αυτή τη φορά την έντονη ενόχλησή της για το αμερικανικό «μπλόκο» στην αγορά και αναβάθμιση των τουρκικών F16, αν η Τουρκία δε σταματήσει να τα χρησιμοποιεί για παραβιάσεις και υπερπτήσεις στα ελληνικά νησιά. Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επέμεινε στους ανεδαφικούς ισχυρισμούς του για την κυριαρχία των ελληνικών νησιών δηλώνοντας πως «δεν είναι εφικτό να πούμε ”ναι” σε μια διαδικασία για τον ελληνικό εναέριο χώρο. Τι εννοείτε όταν λέτε ελληνικός εναέριος χώρος; Υπάρχουν νησιά τα οποία η Ελλάδα λέει ότι είναι δικά της, νησιά και βραχονησίδες που δεν είναι ξεκάθαρο το καθεστώς ιδιοκτησίας τους και δεν έχουν παραχωρηθεί με συμφωνίες» ισχυρίστηκε.
Από την άλλη, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να παραβιάζει τον εναέριο χώρο της Ελλάδας, καθώς αναγνωρίζει 6 ναυτικά μίλια εναέριου χώρου για την Ελλάδα και όχι 10. Επίσης προειδοποίησε ότι ακόμα και αν η Τουρκία πάρει από τις ΗΠΑ F-16 δεν θα υπακούσει.
Εξίσου προκλητικός ήταν και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ερντογάν, Φουάτ Οκτάι, προαναγγέλλοντας γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο που θα ξεκινήσουν τον Αύγουστο.
Ένταση στο Αιγαίο: Πήραν φόρα οι Τούρκοι - Επτά παραβάσεις στο FIR Αθηνών από τα μαχητικά τους
Με έντονο συμβολικό χαρακτήρα επιλέγοντας τα κατεχόμενα, όπου βρέθηκε, ο αντιπρόεδρος ο Φουάτ Οκτάι , κατά την ομιλία του για την επέτειο της εισβολής των τουρκικών δυνάμεων το 1974 στην Κύπρο, δήλωσε ότι η Τουρκία «σχεδιάζει το νέο της γεωτρύπανο να ξεκινήσει τις εργασίες του στη Μεσόγειο τον επόμενο μήνα. Υπερασπιζόμαστε με αποφασιστικό τρόπο τα δικαιώματά μας, όπως και τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των αδελφών μας των Tουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο εναντίον κάθε πρόκλησης και παράνομης ενέργειας» είπε ενώ προκλητικά σημείωσε πως «οι πηγές υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο δεν είναι μόνο παιχνίδι των Eλληνοκυπρίων» και εξέφρασε την ακραία θέση της Άγκυρας για την Κύπρο, καθώς ισχυρίστηκε ότι «τα Βαρώσια είναι έδαφος της “Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου”. Αυτό να το ξέρουν» κατέληξε.
Έναντι των νέων προειδοποιήσεων της Άγκυρας, η Αθήνα έχοντας πάντα υπόψιν της τον τουρκικό αναθεωρητισμό, δηλώνει την πλήρης ετοιμότητά της και την αποφασιστικότητά της έναντι κάθε τουρκικής επιβουλής, όπως έκανε σαφές με συνέντευξή του ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας «H Τουρκία ρέπει προς τον αναθεωρητισμό. Δεν θα θεωρούσε κανείς ότι η γενικότερη συμπεριφορά της Τουρκίας το τελευταίο ευρύτερο χρονικό διάστημα είναι μία συμπεριφορά που συνάδει με το διεθνές δίκαιο και συνάδει με τις συνθήκες. Πάντα οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι για το χειρότερο και να ελπίζουμε για το καλύτερο. Ούτως ή άλλως, η τουρκική πλευρά έχει αρκετές φορές υπερβεί τα εσκαμμένα» σχολίασε.
Πηγή: skai.gr
Ειδήσεις σήμερα
Τουρισμός για Όλους: Διπλασιάζονται τα κονδύλια του προγράμματος – Vouchers για 400.000 πολίτες