«Κωλοτούμπα» Ερντογάν μετά τη συνάντηση με Μπάιντεν
Οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Τουρκίας, Τζο Μπάιντεν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συναντήθηκαν χθες στο εξωτικό Μπαλί της Ινδονησίας, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των κρατών-μελών του G20, με την οποία κλείνει η ινδονησιακή προεδρία και παραλαμβάνει τη σκυτάλη η Ινδία. Στη συνάντηση, από τουρκικής πλευράς ήταν παρόντες οι υπουργοί Εξωτερικών, Αμυνας και Οικονομικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Χουλουσί Ακάρ και Νουρεντίν Νεμπέτι.
Οι δύο πρόεδροι συζήτησαν διμερή, περιφερειακά και παγκόσμια θέματα, μεταξύ των οποίων και η αγορά από τις ΗΠΑ των 40 αεροσκαφών F-16/Blοck 70/72 από την Αγκυρα, ως και επιπρόσθετων αεροπορικών συστημάτων για 80 από τα υπάρχοντα στο στόλο των αεροσκαφών F-16 της Τουρκίας. Ο Μπάιντεν για μία ακόμα φορά, μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη τον περασμένο Ιούνιο, επανέλαβε την πάγια θέση του, ότι υποστηρίζει το τουρκικό αίτημα, για το οποίο η Αγκυρα ανέφερε τελευταία ότι αναμένει την έκβασή του (μέσω θετικής απάντησης) μέσα στους επόμενους 2-3 μήνες.
Για τα F-16
Ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τα θύματα της βομβιστικής επίθεσης της Κυριακής στην Κωνσταντινούπολη και δήλωσε στον Ερντογάν ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Τουρκία στο αίτημά της για τα αεροσκάφη F-16 (όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας). Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε επίσης ότι η Τουρκία αποτελεί σημαντικό παράγοντα στο αίτημα της Σουηδίας για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και ευχαρίστησε τον Ερντογάν για το ρόλο του στην επανάληψη των εξαγωγών σιτηρών κατ’ εφαρμογή της διεθνούς συμφωνίας ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία (και με ενεργό συμμετοχή των Ηνωμένων Εθνών).
Πέραν των αεροπορικών εξοπλισμών, συζητήθηκαν εν τάχει αρκετά θέματα, όπως η κατάσταση στα ουκρανορωσικά, η πρόσφατη φονική τρομοκρατική ενέργεια στην Κωνσταντινούπολη, η κατάσταση στη Βόρεια Συρία, ο ρόλος του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα, καθώς και η διεύρυνση της Ατλαντικής Συμμαχίας προς τον σκανδιναβικό γεωγραφικό χώρο. Πάντως, χθες, επίσημοι παράγοντες στη Στοκχόλμη δήλωναν ότι η σκανδιναβική χώρα θα σεβαστεί το μνημόνιο που υπέγραψαν στη Μαδρίτη η Σουηδία, η Φινλανδία και η Τουρκία τον περασμένο Ιούνιο.
Με Μακρόν, Σούνακ
Μετά τη συνάντησή του με τον Μπάιντεν, ο Ερντογάν συναντήθηκε με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, τον διάδοχο του σαουδαραβικού θρόνου, πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, τον Βρετανό πρωθυπουργό, Ρίσι Σούνακ, ως και με προέδρους λατινοαμερικανικών κρατών, ενώ συνέχισε και χθες το απόγευμα τις επαφές.
Τα «γύρισε» για πολλοστή φορά ο Τούρκος πρόεδρος ευχαριστώντας θερμά την Ελλάδα και τις ΗΠΑ για τα συλλυπητήρια, ενώ 24 ώρες πριν ο σκληροπυρηνικός υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, κατηγόρησε τη χώρα μας για «ανοχή στην τρομοκρατία», ενώ δεν δεχόταν τα συλλυπητήρια των Αμερικανών για την τραγική βομβιστική ενέργεια στην πολυσύχναστη λεωφόρο Ιστικλάλ, στην Κωνσταντινούπολη. Θα μπορούσε (αν και δεν μπορείς να ξέρεις με τη συμπεριφορά του Ερντογάν) να θεωρηθεί και «άδειασμα» στον εκκεντρικό και θρασύτατο Σοϊλού.
Επιμένει ο Φιντάν: «Το θέμα δεν είναι μόνο το Αιγαίο, αλλά και η στρατιωτικοποίηση των νησιών»
Οπως και να έχει, ο Ερντογάν, με ένα tweet μετά τη συνάντηση με τον Μπάιντεν, εκφράζει τις ευχαριστίες του προς όλα τα κράτη και τους διεθνείς οργανισμούς που εκδήλωσαν τη συμπαράστασή τους προς την Τουρκία για το τρομοκρατικό χτύπημα το μεσημέρι της Κυριακή στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης. Μεταξύ των δεκάδων χωρών που απεικονίζονται στο tweet σε εικονίδια με σημαίες συγκαταλέγονται η Ελλάδα και οι ΗΠΑ.
Το Bloomberg… τραβάει το φερετζέ της Αγκυρας
Σφοδρή επίθεση κατά του Ερντογάν για την κατά καιρούς αντιδυτική και φιλορωσική συμπεριφορά του εξαπέλυσε χθες με δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg, θέτοντας για άλλη μία φορά το ερώτημα αν η Τουρκία ανήκει στο ΝΑΤΟ.
Ο αρθρογράφος του Bloomberg, Αντρέας Κλουθ, επικρίνει τη φιλοπόλεμη στάση του Ερντογάν στο Αιγαίο κάνοντας λόγο για «εγωιστικό ταξίδι» του προέδρου της Τουρκίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «εκεί που ο Ερντογάν είναι τελείως εκτός ορίων είναι στο Αιγαίο», σημειώνοντας ότι η «εχθρότητα ανάμεσα σε δύο καθ’ ονομασία συμμάχους αποτελεί «τη χειρότερη εσωτερική ένταση για δεκαετίες στο ΝΑΤΟ».
Προσθέτει ότι «με τέτοιους συμμάχους, τι τους χρειάζεται κανείς τους εχθρούς;». «“Τα νησιά που έχετε δεν μας δεσμεύουν”, προκάλεσε ο Ερντογάν τους Ελληνες. “Θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο όταν έρθει η ώρα. Και όπως λέμε, μπορεί να έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα”. Ναι, σωστά διαβάσατε, ο Ερντογάν απειλεί πραγματικά με πόλεμο μια άλλη σύμμαχο χώρα στο NATO», σημειώνει ο Κλουθ.
«Μαύρο θηρίο»
«Ολες οι συμμαχίες, όπως οι περισσότερες οικογένειες, έχουν τις εντάσεις τους. Και ο Ερντογάν έχει ήδη διαδραματίσει για χρόνια το ρόλο του μαύρου θηρίου – έφτασε στο σημείο να αγοράσει αντιαεροπορικό σύστημα από τον Πούτιν που θα μπορούσε να βάλει σε κίνδυνο την τεχνολογία που χρησιμοποιείται σε αμερικανικά μαχητικά», επισημαίνει, μεταξύ άλλων,
και τελικά διερωτάται: «Το να κατανοήσει κανείς τι θέλει πραγματικά ο Ερντογάν έχει γίνει η δεύτερη εμμονή στις πρωτεύουσες των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ μετά την ανάλυση των σκέψεων του Πούτιν. Ο Ερντογάν κάνει θόρυβο εν όψει εκλογών; Δημιουργεί “γωνίες” για να κάνει στρατιωτικές συμφωνίες με τις ΗΠΑ; Θέλει να επαναφέρει την Τουρκία κατ’ εικόνα των Οθωμανών, όπως ο Πούτιν φαντασιώνεται την ανασύσταση της αυτοκρατορίας των τσάρων; Πάνω απ’ όλα, είναι ο Ερντογάν ένας αξιόπιστος σύμμαχος σε περίπτωση πολέμου;», αναφέρει ο αρθρογράφος του Bloomberg και καταλήγει: «Ενας στόχος πρέπει να υπερισχύει: να αποτρέψουμε τον Πούτιν από την κλιμάκωση του πολέμου. Αυτό θα πρέπει να υπενθυμίσουν οι Τούρκοι στον πρόεδρό τους, γιατί είναι προς το συμφέρον τόσο της Τουρκίας όσο και του ΝΑΤΟ».
Ειδήσεις σήμερα
Ντόναλντ Τραμπ: Ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του για Πρόεδρος το 2024