ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Το Τσεσμέ «αρμενίζει» και η Τουρκία τορπιλίζει τις διερευνητικές – Έπλεε για 15 ώρες μεταξύ Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου

Newsroom eleftherostypos.gr

Στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Δυτικής Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου έπλεε χθες για πάνω από 15 ώρες το τουρκικό ωκεανογραφικό σκάφος «Τσεσμέ», πραγματοποιώντας έρευνες, σε χωρική εφαρμογή της NAVTEX 0122/21 του υδρογραφικού σταθμού της Σμύρνης, και οι οποίες θα συνεχιστούν μέχρι στις 2 Μαρτίου.

Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος*

Το ερευνητικό σκάφος, με 37 άτομα πλήρωμα, πλέει σε διεθνή ύδατα, με σχετικά χαμηλή ταχύτητα, ενώ δεν βρίσκονται κοντά του πολεμικά πλοία της χώρας μας ή της Τουρκίας, παρά μόνο ένα σκάφος του Λιμενικού Σώματος, που το παρακολουθεί διακριτικά. Δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα των ερευνητικών δραστηριοτήτων του, αν και είναι γνωστό ότι δεν διαθέτει την τεχνολογία των κατά πολύ νεότερων και εξελιγμένων «Ορούτς Ρέις» και «Μπαρμπαρός».

Πληροφορίες του υπογράφοντος αναφορικά με τις έρευνες κάνουν λόγο για αλατότητα, θερμοκρασία θαλάσσης, μέτρηση μαγνητικής έντασης, σεισμικής κινητικότητας, βαρυτική δυναμική, φωτεινότητα περιβάλλοντος κ.ά., ενώ δεν παραβιάζει με τις ενέργειές του το γνωστό Πρωτόκολλο της Βέρνης του 1976.

Προκλητικοί

Από χθες, τελικά, άρχισε μια αναφορά στον τουρκικό Τύπο για το «Τσεσμέ», ενώ από ναυτικούς και άλλους κύκλους στην Αγκυρα επικρίνεται για πολλοστή φορά η Ελλάδα για τη στρατιωτικοποίηση πολλών νησιών σε ολόκληρο το Αιγαίο (ειδικά των Λήμνου, Χίου και Ικαρίας), ενώ με προκλητικό τρόπο επικρίνουν τη χώρα μας ότι μέσω των ερευνητικών πλοίων «Ναυτίλος» και «Aegaeo» έχουν παράνομα (!) κάνει έρευνες σε περιοχές δυτικά της Λέσβου και Χίου, ως και στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Κρήτης και Πελοποννήσου. Επιπλέον, ασκούν κριτική για υποβρυχιακές δραστηριότητες του Πολεμικού μας Ναυτικού.

Μέχρι χθες δεν υπήρχε καμία ορατή πρόοδος (με ευθύνη της Αγκυρας) στο θέμα της ημερομηνίας του 62ου γύρου των διμερών διερευνητικών επαφών ανάμεσα στις δύο διπλωματικές αντιπροσωπείες, αν και κάποιες «πηγές» κάνουν λόγο για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου.

Κυπριακό

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Λευκωσία, η άτυπη πενταμερής για το Κυπριακό εκτιμάται ότι θα λάβει χώρα μέσα στον Απρίλιο, ενώ εντός του επόμενου μήνα θα επισκεφθεί εκ νέου τη Λευκωσία η ειδική αντιπρόσωπος του γ.γ./ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ για επαφές με τους Νίκο Αναστασιάδη, Νίκο Χριστοδουλίδη και τον κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ, ενώ στις 4 Μαρτίου αναμένεται στη Μεγαλόνησο ο αρμόδιος επίτροπος της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική, άμυνα και ασφάλεια Ζοσέπ Μπορέλ. Επαφές είχε χθες με συναδέλφους του στο Συμβούλιο των 27 ΥΠΕΞ της Ε.Ε. ο Νίκος Χριστοδουλίδης, μεταξύ των οποίων και με τον Γάλλο ομόλογό του.

Εν τω μεταξύ, Τούρκοι αξιωματικοί του Ναυτικού ήσαν το τελευταίο χρονικό διάστημα μυστικά στις περιοχές Τρικώμου – Αμμοχώστου (συγκλίνουν στην περιοχή Μπογάζι), αλλά και επιθεωρούσαν και τρεις ευρύτερες περιοχές, όπου πρόκειται να κατασκευαστεί ναυτική βάση.

Επίσης, η Αγκυρα θα πραγματοποιήσει εντός των ημερών τη φετινή μεγάλη άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα 2021», με τη συμμετοχή πολλών πλοίων υποβρυχίων, ελικοπτέρων, αεροσκαφών, κομάντος κ.λπ. Η νέα βάση αναμένεται να αναβαθμίσει τις τουρκικές ναυτικές φιλοδοξίες στο πλαίσιο της «Mavi Vatan» από κοινού με περαιτέρω ενδυνάμωση των βάσεων της Μερσίνας και της Αλεξανδρέττας/Ισκεντερούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες από στρατιωτικο-βιομηχανικούς κύκλους στην Αγκυρα, το γνωστό μη επανδρωμένο αεροσκάφος ΤΒ2 ξεπέρασε τις 300.000 ώρες πτήσης σε επιχειρήσεις τα τελευταία χρόνια, ενώ κρίνεται πολύ επιτυχημένο στους πολέμους της Συρίας, της Λιβύης και του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, και αρκετά από αυτά θα αναπτυχθούν μόνιμα στα Κατεχόμενα.

Παραλήρημα κατά Ελλάδας και Κύπρου από τον «πατέρα της Γαλάζιας Πατρίδας»

Κρεσέντο απύθμενα προκλητικών δηλώσεων εις βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου από τον ναύαρχο Τζιχάτ Γιαιτζί, που μόνο «τυχαίος» δεν είναι. Ηταν ο πρώην υπαρχηγός των τουρκικών ναυτικών δυνάμεων και τους τελευταίους δέκα μήνες ο επιστημονικός διευθυντής του Κέντρου Ναυτικών και Στρατηγικών Μελετών στο Πανεπιστήμιο Μπαχτσεσεχίρ. Είναι καθημερινά στα πλείστα τουρκικά ΜΜΕ.

Χθες προχώρησε εκ νέου σε λεκτικές και υποτιμητικές προκλήσεις κατά της Ελλάδος. Μεταξύ άλλων, ο κατάλογος των απαράδεκτων θέσεών του περιελάμβανε και τα εξής:

* «Η Ελλάδα δεν είναι ένα κανονικό κράτος από την ίδρυσή της. Μετά την επιτυχία της εξέγερσης στην Πελοπόννησο, μέχρι σήμερα, με τη βοήθεια των Μεγάλων Δυνάμεων, διευρύνει τα εδάφη της. Και με τίνος τα εδάφη διευρύνθηκε; Συνεχώς στα τουρκικά εδάφη».

* «Τώρα η Ελλάδα κάνει την έκτη επέκτασή της. Η Ελλάδα έχει ένα ιδανικό που λέγεται “Μεγάλη Ιδέα”. Δηλαδή η Κωνσταντινούπολη να ενταχθεί στην Ελλάδα, όλη η Θράκη να ενταχθεί στην Ελλάδα, η Δυτική Ανατολία να ενταχθεί στην Ελλάδα, η Κύπρος να ενταχθεί στην Ελλάδα και όλα τα νησιά του Αιγαίου και της νησιωτικής θάλασσας να ενταχθούν στην Ελλάδα».

* «Τη μισή Θράκη την πήραν; Την πήραν. Από το 1954 με το σχέδιο “Ενωση” δεν θέλουν να ενταχθεί η Κύπρος στην Ελλάδα; Θέλουν. Μόλις χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, ο πρωθυπουργός του ελληνοκυπριακού τομέα και ο υπουργός Εξωτερικών μίλησαν για τον ελληνισμό της Κύπρου. Οταν μιλάνε για κυπριακό ελληνισμό, τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ένταξη της Κύπρου στην Ελλάδα και εξελληνισμός της Κύπρου».

* «Αυτό που είπε ο Μητσοτάκης ήταν πολύ βαριά κουβέντα. Λέει: “Αν η Τουρκία θέλει να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ε.Ε. και την Αμερική, τότε είναι υποχρεωμένη να τα πηγαίνει καλά μαζί μας. Μα, ποιος είσαι εσύ και μιλάς έτσι στην Τουρκία; Πώς μπορείς και το λες αυτό;».

* «Στο Αιγαίο δεν υπάρχει πρόβλημα. Στο Αιγαίο υπάρχουν οι απαιτήσεις της Ελλάδας. Τις απαιτήσεις της Ελλάδας δεν πρέπει να τις εκλαμβάνουμε ως σοβαρά θέματα».

* «Εξοπλίζουν τα νησιά διότι απειλούν να εισβάλουν εκ νέου στην Τουρκία».

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Ο Τσαβούσογλου επιμένει στα fake news για το «Τσεσμέ» και στην προσέγγιση με την Αίγυπτο

Μιχάλης Μάρδας

Διερευνητικές… προκλήσεις στο Αιγαίο – Διατηρεί την ένταση η Τουρκία

Μιχάλης Μάρδας

Τουρκία: Προκλήσεις δίχως τέλος – Η επιστροφή του Τσεσμέ, τα fake news του Ακάρ και οι υπερπτήσεις πάνω από το Αγαθονήσι

Μιχάλης Μάρδας

Οι Τούρκοι ξαναέβγαλαν το «Τσεσμέ» στο Αιγαίο

Ανδρέας Ντίνης

Θράσος και fake news από τον Ακάρ – Νέο παραλήρημα για Τσεσμέ, Ελλάδα και ΕΕ

Μιχάλης Μάρδας

Αποχώρησε το «Τσεσμέ» από το Αιγαίο – Σε αναμονή του τουρκικού στόλου για την άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα»

Μιχάλης Μάρδας

Τι απαντά η Αθήνα στα νέα τουρκικά fake news περί δήθεν παρενόχλησης του Τσεσμέ

Μιχάλης Μάρδας

Τον χαβά τους οι Τούρκοι που συνεχίζουν να διαδίδουν fake news – Ακάρ: Οι Έλληνες παρενόχλησαν το «Τσεσμέ»

Ανδρέας Ντίνης

Τον χαβά της η Τουρκία: Βγάζει 87 πλοία σε Αιγαίο και Μεσόγειο για την άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα»

Tinad