Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος*
Σχετικά με τη Σύνοδο της Ε.Ε. η «ναυαρχίδα» του ερντογανικού στόλου των ΜΜΕ, η «Γενί Σαφάκ», ειρωνεύεται την Αθήνα λέγοντας ότι από τη βελγική πρωτεύουσα η Ελλάδα επιστρέφει με άδεια χέρια, αφού ανέμενε άλλα πράγματα και αποφάσεις, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος είναι και η «Μιλιέτ», που στο πρωτοσέλιδό της αναφέρει ότι «η Ελλάδα τρελάθηκε, αφού δεν περάσαν αυτά τα οποία ήθελε και για τα οποία τόσο χρόνο ξόδεψε».
Αλλες εφημερίδες δεν έχουν τόσο επιθετικούς τίτλους για την Ελλάδα και επικεντρώνονται κυρίως στο ότι αποφασίστηκε μία διεύρυνση του καταλόγου με πρόσωπα που έχουν εμπλοκή στις επιστημονικές έρευνες του υδρογραφικού/σεισμογραφικού πλοίου «Ορούτς Ρέις» («Α Χαμπέρ»-«Τ24»-«Σοζτζού»), ενώ η «Καράρ» επισημαίνει ότι η Ε.Ε. αποφάσισε να περιμένει τη νέα αμερικανική κυβέρνηση των Μπάιντεν-Χάρις πάνω στο πώς θα κινηθεί απέναντι στην Αγκυρα, και οι Ευρωπαίοι έχουν προς την άλλη πλευρά του Ατλαντικού στραμμένο το βλέμμα τους.
Ο υπουργός Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ, παρενέβη με άρθρο του στην εφημερίδα «Χουριέτ», στο οποίο αναφέρεται στα όσα έχουν λάβει χώρα στα Ελληνοτουρκικά μέσα στο 2020. Εκφράζοντας τις πάγιες και προκλητικές θέσεις της Αγκυρας για άνευ όρων διάλογο με τη χώρα μας, υποστηρίζει ότι η Ελλάδα αποχώρησε από τις στρατιωτικές συζητήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, προκαλεί (!) με συνεχείς ασκήσεις την Τουρκία, εμπλέκει τρίτες χώρες στα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου, διεξάγει ασκήσεις σε νησιά που λόγω διεθνών συνθηκών θα έπρεπε να είναι αποστρατιωτικοποιημένα (ειδικότερα αναφέρει Χίο, Σάμο, Κω, Λήμνο), ενώ αγνοεί επιδεικτικά τις θέσεις της Αγκυρας στο σύμπλεγμα Καστελλόριζου/Μεγίστης.
Προσθέτει ότι η Αθήνα «τορπίλισε» (!) τη γερμανική πρωτοβουλία για διάλογο, αφού τις παραμονές έναρξης των τριμερών επαφών υπέγραψε συμφωνία με την Αίγυπτο για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών. Επίσης, παραποιώντας τα γεγονότα, είπε ότι η Αθήνα ακολούθησε την ίδια στάση αδιαφορώντας για την προσπάθεια αποκλιμάκωσης/αποσυμπίεσης της έντασης, που είχε αναλάβει ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, μέσω του διαλόγου σε επίπεδο μονίμων στρατιωτικών αντιπροσώπων των δύο κρατών στη Στρατιωτική Επιτροπή της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Και προσθέτει (αυτό που είπε προχθές και στην τουρκική Εθνοσυνέλευση) ότι η Αγκυρα έχει πάγια και δεδομένα συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο, τα οποία θα υποστηρίξει με όλα τα μέσα.
Σε μια κίνηση με ευρύτερες προεκτάσεις και συμβολισμό, η Αγκυρα διαπιστεύει στο Παρίσι, ως πρέσβη της, τον νυν πρέσβη στη Τυνησία, Αλί Ονανέρ. Το πρόσωπο δεν είναι άγνωστο, ούτε τυχαίο, αφού ήταν συμφοιτητής και φίλος στην Ανώτατη Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης (ΕΝΑ) (που είναι κορυφαίο ίδρυμα με πολύ αναβαθμισμένο κύκλο σπουδών σε επίπεδο μεταπτυχιακού τίτλου) του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν. Η συγκεκριμένη τοποθέτηση, την οποία προφανώς δεν μπορεί να αρνηθεί ο Γάλλος πρόεδρος, γίνεται σε μία χρονική περίοδο που οι σχέσεις των δύο χωρών διέρχονται βαθιά κρίση λόγω των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Λιβύη, αλλά και των εμπρηστικών δηλώσεων του Ερντογάν (πέραν των προσωπικών επιθέσεων) σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση για το Ισλάμ στη Γαλλία, ενώ έχουν απειληθεί ακόμα και ναυτικά επεισόδια ανοικτά των λιβυκών ακτών.
Ο Ονανέρ έχει χειριστεί από την τωρινή θέση του στην Τύνιδα τα τελευταία δύο χρόνια την περίπτωση της Λιβύης και είναι διπλωμάτης που έχει διατηρήσει αρκετά καλές σχέσεις με τη νόμιμη κυβέρνηση Σάρατζ/GNA στην Τρίπολη. Συνδέεται προσωπικά με τον ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου και έχει διαδραματίσει πολύ σημαντικό ρόλο στη «διείσδυση» της Τουρκίας στη γαλλόφωνη Υποσαχάρια Αφρική.
Από το Μπακού, ο Τσαβούσογλου είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τους ομολόγους του της Αλγερίας και του Μαρόκου για την κατάσταση στη Λιβύη και στη Δυτική Σαχάρα, στο φως της σύναψης διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Μαρόκου και Ισραήλ, με αμερικανική διαμεσολάβηση.
Στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν το τελευταίο διήμερο οι Ερντογάν και Αλίεφ παρακολουθήσαν από κοινού τις σχετικές πανηγυρικές εκδηλώσεις για την επικράτηση των Αζέρων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ επί των Αρμενίων. Και οι δύο πλευρές επεσήμαναν ότι η εκ νέου τουρκική παρουσία στο Μπακού -102 χρόνια μετά την ιστορική αποστολή του Στρατού του Καυκάσου, που απελευθέρωσε τότε το Μπακού από τους Αρμένιους και μπολσεβίκους- υποδηλοί τις πολύ στενές και αδελφικές τους σχέσεις. Στην παρέλαση, πέραν των τουρκο-αζερικών όπλων και στρατιωτικών τμημάτων, παρέλασαν και όπλα που στις μάχες απώλεσαν οι Αρμένιοι και κατελήφθησαν από τους Αζέρους. Για μία ακόμα φορά χθες μαζικά οι Αρμένιοι στην πρωτεύουσα Γερεβάν ζήτησαν την παραίτηση του πρωθυπουργού, Νικόλ Πασινιάν, τον οποίο θεωρούν ως υπεύθυνο της ήττας στην Υπερκαυκασία.
*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου