ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Τι συμβαίνει με τα Mirage; Αποσύρονται τα παλαιότερα EGM/BGM;

Παραιτήθηκε ο διοικητής της 114 Πτέρυγας Μάχης στην Τανάγρα

Newsroom eleftherostypos.gr

Στα Mirage 2000-5 Mk2 φαίνεται πως εστιάζεται η FOS η οποία έχει αρχίσει να υλοποιείται με ποσότητες ανταλλακτικών να φτάνουν στην 114ΠΜ. Στόχος είναι οι διαθεσιμότητες να αυξηθούν ή να είναι επιχειρησιακά και τα 24 Mirage 2000-5.
Για ποιο λόγο αναφέρουμε μόνο τα «-5»; Γιατί όπως αναφέρεται η Π.Α. σκέφτεται την απόσυρση των μαχητικών, λόγω κόστους διατήρησης σε υπηρεσία, σε μια περίοδο που αναμένει και τα 18 νέα Rafale.
O πρώην Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγός Μιχάλης Κωσταράκος πάντως είχε εκφράσει τον προβληματισμό του αναφορικά με την απόσυρση των μαχητικών λέγοντας: «Δεν είναι εποχή τώρα για να αποσύρουμε αεροσκάφη».

Πιο συγκεκριμένα ο πρώην Α/ΓΕΕΘΑ είχε σημειώσει στις 5 Οκτωβρίου: «Πραγματικά δεν καταλαβαίνω γιατί εξαιτίας των Rafale πρέπει να αποσυρθούν τα παλαιότερα Mirage 2000.
Αν ο στόχος μας είναι μια Πολεμική Αεροπορία με 200 μαχητικά αεροσκάφη, δεν περισσεύει κανένα αεροσκάφος από τα υπάρχοντα».

Παρά το υψηλό κόστος χρήσης και της παλαιότητας των μαχητικών, η Π.Α. ίσως θα πρέπει να επανεξετάσει στην απόφασή της για απόσυρση των Mirage 2000EGM/BGM ιδιαίτερα αυτή την κρίσιμη περίοδο στα ελληνοτουρκικά, καθώς κάθε αεροσκάφος αντιπροσωπεύει και μια πολύτιμη μονάδα αποτροπής και ισχύος πυρός. Φυσικά και τα αεροσκάφη θα πρέπει να αποσυρθούν στο εγγύς μέλλον, αλλά όχι όμως πριν και τα 18 Rafale που έχει υπό παραγγελία η Π.Α. καταστούν πλήρως επιχειρησιακά και με όλο το πακέτο όπλων που θα τα συνοδεύει.

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Mirage 2000-5: Η απόλυτη αεροπορική υπεροχή – Ποιοι είναι οι φρουροί της Αττικής

Tinad

Επιτέλους: Έτοιμα να επιστρέψουν στους αιθέρες τα Mirage

Tinad

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την αναβάθμιση των F-16 και των Mirage

Ανδρέας Ντίνης

Παναγιωτόπουλος: Σύντομα η παραγωγή ελληνικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών

Ανδρέας Ντίνης

«Εκπαιδευτικές πτήσεις» – Τι απαντά το ΓΕΑ για τις… τιμές στον Πάνο Καμμένο

George Michaelides