Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος*
Αν και έχουν κινηθεί αρκετά ικανοποιητικά οι διαδικασίες επί των παραγράφων του εγγράφου Στόλτενμπεργκ, σε γενικές γραμμές προτείνεται να υιοθετηθεί η λεγόμενη «κόκκινη γραμμή» επί 24ώρου βάσεως ανάμεσα στους αρχηγούς ΓΕΕΘΑ των δύο κρατών, προφανώς και ασυζητητί με «εμπλοκή» του ΝΑΤΟ, για να αποφευχθούν τα έντονα διμερή προβλήματα που εμφανίστηκαν σε άλλες περιπτώσεις, π.χ. μεταξύ Πακιστάν και Ινδίας, και που σε γενικές γραμμές δεν απέδωσαν (κρίσεις στο Καργκίλ-Κασμίρ κ.λπ.).
Μάλιστα ο Στόλτενμπεργκ μελέτησε πριν καταθέσει το σχετικό έγγραφο στη Στρατιωτική Επιτροπή τρεις περιπτώσεις «κόκκινων γραμμών» μεταξύ άλλων κρατών εκτός του ευρωπαϊκού πλαισίου. Πάντως και μετά τους μέχρι σήμερα γύρους συνομιλιών στο ΝΑΤΟ, η ευρύτερη εικόνα «δείχνει μορφή Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης», που και στο παρελθόν είχαν συζητηθεί μεταξύ του δικού μας Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας στη Λάρισα και του πρώην 1ου Αρχηγείου τακτικών επιχειρήσεων της γειτονικής χώρας στο Εσκί Σεχίρ.
Προφανώς μία τέτοια επικοινωνία θα λαμβάνει χώρα μέσα από άκρως ασφαλή δίκτυα της Ατλαντικής Συμμαχίας, ενώ είναι πολύ πιθανή για μεν τις ναυτικές δυνάμεις η εμπλοκή του ΝΑΤΟ/MARCOM, που εδρεύει στο Νόρθγουντ της Μ. Βρετανίας, για δε τις αεροπορικές δυνάμεις προβλέπεται εμπλοκή του αρχηγείου των αεροπορικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ/AIRCOM, που εδρεύει στο Ράμσταϊν της Γερμανίας.
Τέτοιου είδους επαφές στο παρελθόν δεν είχαν επιφέρει σοβαρά αποτελέσματα για το Αιγαίο, αλλά αυτή τη φορά ο Στόλτενμπεργκ (κατόπιν εισήγησης Βρετανού συμβούλου του) διευρύνει γεωγραφικά την περιοχή από το τριεθνές στον Εβρο μέσω Αιγαίου μέχρι την περιοχή του συμπλέγματος Καστελλόριζου/Μεγίστης. Από την άλλη πλευρά, «κλείνοντας το μάτι» στην Αγκυρα, επέμενε «να μην αναφερθεί τότε ονομαστικά για αποχώρηση από την επίμαχη περιοχή της Νavtex το υδρογραφικό-ερευνητικό σκάφος «Ορούτς Ρέις», παρά την ελληνική επιμονή, και απλά έκανε αναφορά σε «αποχώρηση εκατέρωθεν ναυτικών δυνάμων». Από ελληνικής πλευράς, ο Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος φέρεται να έχει «κάποιους ενδοιασμούς…».
Αποκλειστικές πληροφορίες από την έδρα της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες φέρουν τη χώρα μας «να μην επιθυμεί πολύ τη νατοϊκή εμπλοκή σε όλα τα ζητήματα γιατί από εμπειρίες του παρελθόντος υπήρχαν παράπονα…». Και αυτά στην περίοδο που Α/ΓΕΑ ήταν ο αντιπτέραρχος Χρήστος Βαΐτσης (τον οποίο κακώς αποστράτευσε ως υπουργός ο Π. Καμμένος ενώ ήταν σε επίσκεψη στα Αραβικά Εμιράτα) και ο ομόλογός του πτέραρχος Αμπιντίν Ουνάλ (ο οποίος διεσώθη ενώ εκδηλώθηκε το Γκιουλενικό πραξικόπημα τον Ιούλιο του 2016 και τον οποίο διαδέχθηκε το 2017 ο τωρινός αρχηγός Χασάν Κουτσουκαγιούζ).
Την ημέρα που ο Στόλτενμπεργκ παρουσίασε τις «ιδέες» του για DECONFLICTΙNG, ο πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής, πτέραρχος Πιτς είχε επαφές στο Αρχηγείο των Χερσαίων Δυνάμεων του ΝΑΤΟ στη Σμύρνη με τον νέο διοικητή του στρατηγείου, Αμερικανό αντιστράτηγο Ρότζερ Κλουτιέρ, με τον οποίο, πέραν των άλλων θεμάτων, κατ’ ιδίαν συζήτησαν και την κατάσταση στο ΝΑ Αιγαίο, ενώ ενδιαφέρον (ενημερωτικό) για την κατάσταση από πλευράς Στρατιωτικής Επιτροπής για τις επαφές έδειξαν οι Στρατιωτικοί Αντιπρόσωποι των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας, στρατηγοί Τζον Λαβ και Σερ Μπεν Μπάθουρστ.
Επίσης, ο Κωνσταντίνος Φλώρος θα κληθεί ως ένας από τους 30 αρχηγούς Ενόπλων Δυνάμεων των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ να ψηφίσει προσεχώς για τον διάδοχο του πτεράρχου Πιτς μέχρι το τέλος του 2020, για την προεδρία της Στρατιωτικής Επιτροπής.
Το θέμα είναι πολύ σημαντικό και συνδέεται με ευρύτερα ζητήματα. Υπάρχουν δύο πολύ ισχυρές υποψηφιότητες που είναι μεγάλης εμβέλειας αξιωματικοί. Ο ένας είναι ο αρχηγός των ολλανδικών Ενόπλων Δυνάμεων, ναύαρχος Ρόμπερτ Μπάουερ και ο έτερος ο αρχηγός των πολωνικών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Ραζμούντ Αντρετζακ. Δεν αποκλείεται πάντως αυτός που δεν θα εκλεγεί να διαδεχθεί ως επικεφαλής της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ε.Ε. τον Ιταλό στρατηγό Κλαούντιο Γκρατζιάνο (κάτι που έχει γίνει στο παρελθόν).
*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr