Για να παραγάγουμε το προϊόν, εκτρέφουμε σαλιγκάρια τους γένους HELIX [helix aspersa maxima] σε ειδικούς χώρους, κατάλληλα διαμορφωμένους. Ο θάλαμος εκτροφής είναι ένας κλειστός χώρος, ο οποίος δεν έχει καμία επαφή με το εξωτερικό περιβάλλον. Εντός του θαλάμου ρυθμίζουμε τρεις σημαντικούς παράγοντες: φωτισμό, θερμοκρασία και σχετική υγρασία. Τα σαλιγκάρια βρίσκονται σε υπερυψωμένες κατασκευές, οι οποίες δεν έχουν καμία επαφή με το έδαφος. Η κατασκευή αυτή είναι έτσι διαμορφωμένη ώστε να απομακρύνονται περιδέματα, νερό και υπολείμματα τροφής. Εντός της κατασκευής τοποθετούνται ταΐστρες για χορήγηση τροφής, η οποία είναι με μορφή φυράματος και είναι εξειδικευμένη για σαλιγκάρια. Επίσης, υπάρχουν δοχεία εναπόθεσης αβγών, στα οποία υπάρχει υλικό που αποτελείται από άμμο, πριονίδι απολυμασμένο ή τύρφη. Τα σαλιγκάρια μετά το ζευγάρωμα (είναι ερμαφρόδιτοι οργανισμοί και γεννούν και τα δύο αβγά) πηγαίνουν σε κάποιο δοχείο και εναποθέτουν τα αβγά τους. Κατόπιν, θα γίνει ο καθημερινός έλεγχος-συλλογή αβγών. Ελέγχουμε, όλο το 24ωρο, αυτούς τους συγκεκριμένους παράγοντες που έχουν σχέση με τον κύκλο ζωής του σαλιγκαριού. Υπάρχει πρωτόκολλο σχετικά με τις καθημερινές εργασίες που πρέπει να γίνουν και έχει σχέση με το χώρο εκτροφής, την παραλαβή των αβγών και την επεξεργασία-αποθήκευση. Με τα συγκεκριμένα κλιματικά δεδομένα της Ελλάδας, συστήνεται η εκτροφή των σαλιγκαριών να αρχίζει τον Μάρτιο και να ολοκληρώνεται τον Οκτώβριο. Εως την επόμενη σεζόν, ο θάλαμος είναι ανενεργός και είναι ευκαιρία να γίνονται εργασίες συντήρησης. Από το δικό μας εκτροφείο για τους ανωτέρω μήνες, η παραγωγή ανήλθε στα τρία κιλά χαβιάρι.
Ο καταναλωτής απολαμβάνει καλύτερα το χαβιάρι σαλιγκαριών όταν είναι παγωμένο, με τη θερμοκρασία του στο μηδέν και με χρόνο κατανάλωσης δύο ημερών από τη στιγμή που θα ανοίξουμε το βάζο. Το σκεύος που θα χρησιμοποιήσουμε για να τα βγάλουμε από το βάζο θα πρέπει να είναι ειδικό κουτάλι από κόκαλο, κέρατο, σιντέφι, και όχι μεταλλικά κουτάλια διότι αλλοιώνουν τη γεύση και τραυματίζουν τα αβγά.
Το πρωτόκολλο ορίζει ποσότητα 30 γραμμαρίων για δύο άτομα. Ορισμένες από τις προτάσεις σερβιρίσματος είναι σε μικρές φετούλες ψωμί, οι οποίες είναι φρυγανισμένες και ελαφρά βουτυρωμένες. Επίσης, θα μπορούσαν να είναι βουτηγμένες σε παγωμένη κρέμα γάλακτος, η οποία θα είναι ξινή ή μη.
Η εκτροφή σαλιγκαριού στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή, πάντα σε εκπαιδευτικό-επιδεικτικό επίπεδο, άρχισε πριν από δέκα χρόνια. Σήμερα διαθέτουμε δύο εκπαιδευτικά-επιδεικτικά εκτροφεία σαλιγκαριών, καθώς και θάλαμο ελεγχόμενης εκτροφής.
Καιρός: Δύο εξάρσεις των φαινομένων μέχρι την Πρωτοχρονιά - Έντονη χιονόπτωση από το απόγευμα των Χριστουγέννων
Τα παραγόμενα (κατά καιρούς) προϊόντα είναι:
- Σαλιγκάρι προβρασμένο-κατεψυγμένο
- Σαλιγκάρι φιλέτο σε βάζο
- Χαβιάρι σαλιγκαριού
- Κρέμα προσώπου με βλέννα σαλιγκαριού.
Από το 2019, έχουμε αρχίσει στο θάλαμο ελεγχόμενης εκτροφής την παραγωγή χαβιαριού από σαλιγκάρι, το οποίο παράγεται, μεταποιείται, συσκευάζεται και ελέγχεται. Κάθε χρονιά αρχίζει ένας κύκλος μαθημάτων σχετικά με την εκτροφή σαλιγκαριών διάρκειας 40 ωρών. Στο πλαίσιό του πραγματοποιούνται εκπαιδευτικές επισκέψεις σε εκτροφεία, καθώς και ομιλίες από εκτροφείς. Στο τέλος κάθε κύκλου μαθημάτων και μετά από εξέταση δίνεται πιστοποίηση «τεχνίτη σαλιγκαροτροφίας» σε συνεργασία με τον οργανισμό πιστοποίησης γνώσεων ΑCTA. Εως σήμερα έχουν πιστοποιηθεί 50 απόφοιτοί μας, αγόρια – κορίτσια, τόσο από το Επαγγελματικό όσο και από το Γενικό Λύκειο της Σχολής. Να σημειωθεί ότι η συμμετοχή στα μαθήματα είναι εθελοντική.
Το λευκό χαβιάρι σαλιγκαριού διαθέτει τα παρακάτω πλεονεκτήματα:
- Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αμινοξέα απαραίτητα για τον ανθρώπινο οργανισμό.
- Προσφέρει ανόργανα στοιχεία (μέταλλα) στον οργανισμό.
- Διαθέτει υψηλό ποσοστό Ω3 λιπαρών οξέων, τα οποία ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να συνθέσει.
- Αποτελεί πηγή ιχνοστοιχείων, όπως το σελήνιο, και συμβάλλει στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
- Διαθέτει οξέα, τα οποία συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης και αποτελεί σημαντική πηγή βιταμινών ευεργετικών για το νευρικό και το καρδιαγγειακό σύστημα.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
- Στάθης Παναγιωτόπουλος: Οι νέες καταγγελίες, το μέλλον των «Ράδιο Αρβύλα» και η σκληρή κριτική
- Κορονοϊός: «Μαύρη Τρίτη» με ρεκόρ θανάτων και νέο μέτωπο στην Κρήτη
- Καιρός σήμερα: Χιόνια, καταιγίδες και κρύο σε όλη τη χώρα
- Ροζίτα Σώκου: Έφυγε πλήρης ημερών και γραπτών
- Ξεκινά σήμερα ο εμβολιασμός παιδιών 5 -11 ετών – Ποιες οι παρενέργειες
- Ολες οι δυνάμεις στη μάχη με τους ακροδεξιούς… ψεματοφύλακες
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr