Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν το μεσημέρι της Κυριακής (23/6/24) στα δικαστήρια Πειραιά, στον εισαγγελέα. Ο ίδιος θα ασκήσει δίωξη κακουργηματικού χαρακτήρα και για τους 13 και θα απολογηθούν την Τετάρτη.
Ο κατηγορίες που αντιμετωπίζουν τα 13 μέλη του πληρώματος
Oι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι παραπεμφθείς είναι πολύ σοβαρές μετά την αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου επί υπουργίας Γιώργου Φλωρίδη.
Αναλυτικότερα, οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν είναι:
- Εμπρησμός σε δασική έκταση με ενδεχόμενο δόλο
- Κίνδυνος για άνθρωπο
- Οικολογική καταστροφή (κάθειρξη έως 20, χρηματική ποινή έως 200.000 ευρώ και δήμευση περιουσίας) και
- Παράνομη κατοχή και χρήση κροτίδων και βεγγαλικών.
Τα 13 άτομα συνελήφθησαν το Σάββατο (22/6) από αξιωματικούς της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, του Πυροσβεστικού Σώματος, που ανέλαβε την έρευνα για την υπόθεση μετά την ανεύθυνη κίνηση των επιβαινόντων στο σκάφος το βράδυ της Παρασκευής (21/6).
Παράλληλα σε εξέλιξη είναι η διαδικασία κατάσχεσης του «Περσεφόνη», το οποίο είχαν ναυλώσει 17 άτομα με καταγωγή από το Καζακστάν.
Σηγμειώνεται ότι οι συλληφθέντες αρνήθηκαν ότι πέταξαν τα πυροτεχνήματα που προκάλεσαν την καταστροφική φωτιά στην Ύδρα.
«Βλέπω ότι σύμφωνα με καταθέσεις, οι οποίες υπάρχουν, κάποιοι ιδιώτες με φωτοβολίδες-βεγγαλικά κατάφεραν να κάψουν 300 στρέμματα στην Ύδρα. Για αυτή την κατάσβεση χρησιμοποιήσαμε έξι εναέρια μέσα και δύο ομάδες δασοκομάντος. Όπως καταλαβαίνετε, κομβικής σημασίας για εμάς η Ύδρα, έλειψαν από άλλες φωτιές και υπηρεσίες», δήλωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.
Από την έρευνα του τμήματος Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού που έχει αναλάβει την υπόθεση προέκυψε ότι μόλις λίγα λεπτά πριν ξεσπάσει η πυρκαγιά στον μοναδικό πνεύμονα πρασίνου του νησιού εκτοξεύτηκαν πυροτεχνήματα από σκάφος ανοιχτά της Ύδρας.
Μαρτυρία-κλειδί αποτέλεσε η κατάθεση στο Λιμεναρχείο Ύδρας καπετάνιου παραπλέοντος σκάφους. «Άκουσα έναν δυνατό κρότο και στη συνέχεια είδα μια λάμψη από διπλανό όρμο. Εκεί όπου βρισκόταν και η θαλαμηγός. Ήταν το μοναδικό σκάφος που ήταν στο σημείο».
Στελέχη του Λιμενικού επιβιβάστηκαν στη θαλαμηγό και ελέγχθηκε εάν είχαν χρησιμοποιηθεί οι φωτοβολίδες που όλα τα σκάφη υποχρεούνται να έχουν στον εξοπλισμό τους, ενώ διερευνήθηκε και εάν υπήρχε άδεια για πυροτεχνήματα.