Όπως είπε, μιλώντας στον ΑΝΤ1, πρόκειται για μια τριμερή συμφωνία της Πολιτικής Προστασίας και των Ενόπλων Δυνάμεων που αναλαμβάνουν την υλοποίηση του λιμανιού αυτού.
«Υπάρχει η ιδιομορφία της Σαντορίνης με το ηφαίστειο στην Νέα Καμένη. Έχει μια μικρή διέγερση τους τελευταίους μήνες. Υπάρχει το άλλο ηφαίστειο, το Κολούμπο. Υπάρχει μια μόνιμη ενεργοποίηση του τα τελευταία χρόνια που την παρακολουθούν επιστήμονες από την Ελλάδα και από το εξωτερικό. Υπάρχει και ένα τρίτο ηφαίστειο, στην πορεία από την Σαντορίνη προς την Αμοργό, που προκαλεί σεισμούς, καθώς υπάρχει άνοδος του μάγματος, που έτσι κι αλλιώς υπάρχει στα έγκατα της Γης. Το μάγμα βρίσκεται στα 5 χιλιόμετρα, σύμφωνα με τους επιστήμονες» εξήγησε ο κ. Κικίλιας.
Σχετικά με την ανύψωση του εδάφους στην Σαντορίνη, ο κ. Κικίλιας ανέφερε πως «είναι στο νησί συνολικά η άνοδος του εδάφους και η μετακίνηση κατά μερικά εκατοστά και όχι σε συγκεκριμένη περιοχή ή περιοχές. Μπορεί αυτό να συμβαίνει αργά ή και με επιταχυνόμενο τρόπο. Οι επιστήμονες το παρακολουθούν και μας ενημερώνουν. Είναι σημαντικό εύρημα που αξιολογούν οι επιστήμονες μας. Έχει υπάρξει και στο παρελθόν, με άλλη επιτάχυνση βέβαια. Θα το δούμε στην εξέλιξη του, οι επιστήμονες θα εισηγηθούν και θα το δούμε».
Σεισμοί στις Κυκλάδες: Μέχρι τα 4,5 Ρίχτερ έφτασε το βράδυ
Νέο μπαράζ σεισμών σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας (17/2), με τις μεγαλύτερες δονήσεις να φτάνουν τα 4,2 και 4,5 Ρίχτερ.
Παράλληλα, οι ειδικοί συνεχίζουν τα εξετάζουν τα δεδομένα και εάν τελικώς τα δεκάδες ρήγματα που υπάρχουν ανάμεσα στα νησιά, θα μπορέσουν να δώσουν κάποια στιγμή έναν μεγαλύτερο σεισμό, 6 Ρίχτερ, παρά το γεγονός ότι φαίνεται πως το φαινόμενο βρίσκεται σε ύφεση.
Ακόμη, από τα ξημερώματα της Δευτέρα έλαβαν χώρα περισσότεροι από 15 σεισμοί, με τους κατοίκους της Σαντορίνης που είχαν αποχωρήσει από το νησί το προηγούμενο διάστημα, να γυρίζουν πίσω σταδιακά, ώστε να συνεχίσουν τη ζωή και τις δουλείες που είχαν στο νησί.
Επιπλέον, την Κυριακή (16/2) οι σεισμολόγοι έκαναν γνωστό ότι το φαινόμενο μπορεί να βρίσκεται σε ύφεση, αλλά τα προληπτικά μέτρα που έχουν ανακοινωθεί θα παραμείνουν.
Συγκεκριμένα, τα μέλη των δύο Επιτροπών (της Μόνιμης Eπιστημονικής Eπιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ) επισημαίνουν ότι η τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της νήσου Ανύδρου οφείλεται σε υποθαλάσσια ρήγματα με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ και εντάσσεται στο ευρύτερο γεωδυναμικό πλαίσιο της περιοχής.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, η δραστηριότητα αυτή οφείλεται σε συνδυασμό τεκτονικής και βαθύτερου μαγματισμού. Ακόμη προσθέτουν ότι η σεισμική δραστηριότητα εντός της καλντέρας παραμένει στα ίδια επίπεδα, ενώ παρατηρείται στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης αυξημένη εδαφική παραμόρφωση και υπογραμμίζουν ότι με βάση τους μέχρι τώρα ελέγχους, τα δημόσια κτίρια έχουν επιδείξει πολύ καλή συμπεριφορά στις σεισμικές φορτίσεις.
Οι Επιτροπές υπενθυμίζουν τα ακόλουθα προληπτικά μέτρα:
Οι πολίτες θα πρέπει:
- Να αποφεύγουν τις μεγάλες συναθροίσεις εντός κτιρίων.
- Να αποφεύγουν την προσέγγιση σε εγκαταλελειμμένα κτίρια.
- Να αποφεύγουν την πρόσβαση και παραμονή στα λιμάνια Αμμουδίου, Αρμένης, Κόρφου και Παλαιού Λιμένα Φηρών.
- Να προχωρήσουν σε άρση επικίνδυνων στοιχείων μη δομικής τρωτότητας στα κτίριά τους (βαριά επικρεμάμενα αντικείμενα, ψευδοροφές κλπ) και στο άδειασμα των υδάτων στις κολυμβητικές δεξαμενές (πισίνες).
- Να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ιδιαίτερα στα σημεία που υπάρχουν έντονες μορφολογικές κλίσεις και είναι πιθανόν να εκδηλωθούν κατολισθητικά φαινόμενα.
- Να υπάρχει άμεση απομάκρυνση από τις παράκτιες περιοχές, σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης.
Οι Επιτροπές θα συνεδριάσουν εκ νέου την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου στις 6 το απόγευμα.
Κλειστά σχολεία σε Σαντορίνη, Αμοργό, Ίο και Ανάφη μέχρι τις 21 Φεβρουαρίου
Για «πρωτόγνωρο φαινόμενο» έκανε λόγο, την Κυριακή (16/2), ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, για τη σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες, ανακοινώνοντας πως τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά σε Σαντορίνη, Αμοργό, Ίο και Ανάφη μέχρι τις 21 Φεβρουαρίου.
Συγκεκριμένα, σε σχετική ανάρτησή του στο Facebook, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: «Οι επιστήμονες μιλούν πλέον για ένα φαινόμενο πρωτόγνωρο, με αυξομειώσεις στη δυναμική του, που δεν επιτρέπει μέχρι στιγμής ασφαλή εκτίμηση για την εξέλιξή του. Το παρακολουθούν λεπτό προς λεπτό, αξιολογώντας μέρα τη μέρα τα δεδομένα. Ο κρατικός μηχανισμός είναι σε εγρήγορση και παίρνουμε κάθε πρόσφορο προληπτικό μέτρο, ακολουθώντας τις υποδείξεις των ειδικών που στελεχώνουν τις Επιτροπές Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Παρακολούθησης του Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ. Λόγω της επίμονης σεισμικής δραστηριότητας, τα σχολεία σε Θήρα, Ίο, Ανάφη και Αμοργό θα παραμείνουν κλειστά μέχρι και την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου, ενώ σήμερα συνεδριάζει εκ νέου η αρμόδια επιτροπή που θα αξιολογήσει τα δεδομένα για πιθανή νέα παράταση των μέτρων. Οι κάτοικοι των νησιών πρέπει να συνεχίσουν να τηρούν τις οδηγίες για αποφυγή συναθροίσεων εντός κτηρίων και να μην προσεγγίζουν εγκαταλελειμμένα κτίσματα ή περιοχές που έχουν πρόβλημα ευστάθειας».
Πάνω από 19.200 δονήσεις από τις 26 Ιανουαρίου μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου
Οι σεισμοί στη Σαντορίνη έχουν αραιώσει μετά από ένα διάστημα έξαρσης, επισημαίνει το ΕΚΠΑ σε ανακοίνωση που εκδόθηκε το βράδυ της Κυριακής (16/2). Παράλληλα, επισημαίνεται ότι από την αρχή της έντονης σεισμικής δραστηριότητας έχουν εκδηλωθεί περισσότερες από 19.200 δονήσεις.
Συγκεκριμένα, από τις 26 Ιανουαρίου έως και το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου, το Εργαστήριο Σεισμολογίας (ΕΣ) του ΕΚΠΑ (http://dggsl.geol.uoa.gr/) έχει καταγράψει στη ζώνη ανάμεσα στη Σαντορίνη και την Αμοργό, πάνω από 19.200 σεισμούς, από τους οποίους άνω των 16.900 μεγέθους 1 βαθμού της κλίμακας Ρίχτερ.
Στις 14 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν πάνω από 750 σεισμοί, με 100 της τάξης 2.5, τρεις 4 Ρίχτερ με μεγαλύτερο έναν μεγέθους 4,1.
Σύμφωνα με τα στοιχεία καθημερινής ανάλυσης σεισμικών δεδομένων (χωρίς χρήση μεθόδων μηχανικής μάθησης) του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ, στις 15 Φεβρουαρίου έχουν καταγραφεί 94 σεισμοί, ενώ οι ισχυρότεροι σημειώθηκαν στις 05:37:43 και 09:12:50 (τοπική ώρα) και είχαν μέγεθος 3,9R.
Συνεχίζεται μία σταδιακή μείωση στην ημερήσια συχνότητα σεισμών.
Το μεγαλύτερο μέρος της σεισμικής δραστηριότητας συνεχίζει να εντοπίζεται νοτιοδυτικά της Ανύδρου Αμοργού, με μικρή τάση μετανάστευσης προς τα νοτιοδυτικά.