Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

ΤΤΕ και ΠΟΜΙΔΑ: «Δώστε παράταση για τα αυθαίρετα»- Οι 6 «σκόπελοι»

Μαρίνα Ξυπνητού

Ύστατη έκκληση στο υπουργείο Περιβάλλοντος, προκειμένου να δοθεί παράταση στα αυθαίρετα έστω και λίγες ώρες πριν κλείσει η πλατφόρμα υπαγωγής, κάνει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και η ΠΟΜΙΔΑ.

Παρά τη θύελλα αντιδράσεων των επαγγελματιών του κλάδου για πίστωση χρόνου, το ΥΠΕΝ μέχρι και χθες αργά το βράδυ παρέμενε αμετακίνητο στην απόφασή του.

Σε επιστολή που απέστειλε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός στον υπουργό ΠΕΝ Κωστή Χατζηδάκη, ζητά με συγκεκριμένα επιχειρήματα, παράταση τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους για τις προθεσμίες των νόμων 4495/2017 και 4178/2013 που λήγουν σήμερα.

Για τα αυθαίρετα κατηγορίας 5 (τα οποία από αύριο δεν θα μπορούν να ενταχθούν σε ρύθμιση όπως οι άλλες 4 κατηγορίες που θα έχουν προσαυξημένα πρόστιμα), το ΤΕΕ τονίζει ότι οι πολίτες σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν κατανοήσει ποια εντάσσονται. Οπως εξηγεί, η εντύπωση ότι αφορά μόνο «βαριές αυθαιρεσίες» και «παντελώς αυθαίρετα» έχει καθησυχάσει τους ιδιοκτήτες ότι το ακίνητό τους δεν ανήκει σε αυτήν, γεγονός που δεν ισχύει με βάση τις διατάξεις του νόμου σε πολλές περιπτώσεις μικρών οικημάτων, υπέρβασης μεγεθών κ.λπ.»

«Για να υπολογιστεί από μηχανικό η κατηγορία που εντάσσεται ένα αυθαίρετο, πρέπει πρώτα να ελεγχθεί λεπτομερειακά η ιδιοκτησία. Σε συνδυασμό με το ότι πολλοί ιδιοκτήτες δεν γνωρίζουν την έκταση των αυθαιρεσιών που υπάρχουν, ενδεχομένως ακίνητα να εμπίπτουν στην κατηγορία 5 και να χάσουν τη δυνατότητα υπαγωγής στον νόμο» επισημαίνει.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΕΕ, μερικοί από τους πιο σημαντικούς λόγους ώστε να δοθεί πίστωση χρόνου είναι ότι:

1. Στην κατηγορία 5 ΔΕΝ εντάσσονται αποκλειστικά και μόνο περιπτώσεις μεγάλων υπερβάσεων ή κτιρίων χωρίς οικοδομική άδεια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αδιεξόδου που θα δημιουργηθεί με τη λήξη της προθεσμίας (και η οποία χρειάζεται γενικότερη νομοθετική ρύθμιση) της κατηγορίας 5 του Ν. 4495/2017, είναι τα ακίνητα που, παρά τα σχέδια της άδειας δόμησης, στην πράξη έχουν τοποθετηθεί εξαρχής εντός δημόσιου κοινόχρηστου χώρου (π.χ. πρασιά, πεζοδρόμιο κ.λπ.) έστω και κατά 10 εκατοστά.

2. Δεν έχει ολοκληρωθεί η δήλωση αυθαιρέτων στα ακίνητα του Δημοσίου και των ΟΤΑ.

3. Σύμφωνα με τις διαθέσιμες στο ΤΕΕ πληροφορίες, τα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας έχουν διαθέσει εκατοντάδες χιλιάδες δάνεια με εγγύηση ακίνητα, τα οποία δεν έχουν ελεγθεί για τη νομιμότητά τους όσον αφορά την πολεοδομική νομοθεσία και τις ειδικές ρυθμίσεις των νόμων 4178 και 4495.

4. Για τις πληγείσες περιοχές, κάθε διαδικασία για δήλωση αυθαιρέτου είναι σχεδόν αδύνατο να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί υπό τις συνθήκες που ακόμη επικρατούν.

5. Υπάρχουν εκατοντάδες περιπτώσεις ακινήτων με μεγάλες υπερβάσεις δόμησης (αλλά και μικρότερες) που δεν υπάρχουν στο αρχείο του ιδιοκτήτη τα εγκεκριμένα – θεωρημένα από τις ΥΔΟΜ σχέδια και το έγγραφο της οικοδομικής άδειας.

6. Δεν έχει ολοκληρωθεί η αναμόρφωση των δασικών χαρτών.

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Νέα ευκαιρία για μεγάλα αυθαίρετα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ποιες διορθώσεις έγιναν για τα αυθαίρετα στο νομοσχέδιο για τα απόβλητα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

ΠΟΜΙΔΑ: Διπλή παγίδα για έξτρα φόρους

Λάμπρος Κατσαρός

ΠΟΜΙΔΑ: Επιστολή σε κυβέρνηση και ΑΑΔΕ – Στο επίκεντρο οι απαλλαγές ενοικίων

Αποκλειστικό: Δεύτερη ευκαιρία για τα ξεχασμένα τετραγωνικά – Πότε και με ποιους όρους θα ανοίξει πάλι η πλατφόρμα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Δεύτερη ευκαιρία για αυθαίρετα και ημιυπαίθριους – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Μείωση ενοικίου: Άνοιξε η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για τις δηλώσεις ιδιοκτητών ακινήτων

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Υπό ποιες προϋποθέσεις θα ανοίξει νέο «παράθυρο» για τα αυθαίρετα – Ποιους αφορά το σχέδιο του υπουργείου

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Αυθαίρετα: Ποιους ιδιοκτήτες αφορούν οι τελευταίες αλλαγές στο ηλεκτρονικό σύστημα δηλώσεων

Δημήτρης Ντόγκας