Το νομοσχέδιο «Επιτάχυνση και απλούστευση της ενίσχυσης οπτικοακουστικών έργων, ενίσχυση της Ψηφιακής Διακυβέρνησης και άλλες διατάξεις» που παρουσίασε χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο ο αρμόδιος υπουργός, Κυριάκος Πιερρακάκης, διευρύνει την άυλη συνταγογράφηση φαρμάκων και βάζει τέλος στις ατελείωτες ουρές του ΕΟΠYΥ για την κατάθεση αιτήσεων προκειμένου οι δικαιούχοι να αποζημιωθούν για τις ειδικές θεραπείες που λαμβάνουν.
Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η «διεύρυνση» της άυλης συνταγογράφησης αφορά τη χρονική ισχύ της, ήτοι τη θεσμοθέτησή της, καθώς σε πρώτη φάση εν μέσω της πανδημίας ίσχυε βάσει της σχετικής Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.
Σε ό,τι αφορά στις λογοθεραπείες κι εργοθεραπείες, η διαδικασία που θα «τρέξει» στο προσεχές διάστημα είναι πολύ απλή. Ο πολίτης θα μπαίνει με τους κωδικούς του στην ψηφιακή πλατφόρμα του gov.gr μέσα από τον υπολογιστή ή το κινητό του και θα υποβάλλει την αίτησή του, αλλά και τα απαραίτητα δικαιολογητικά ψηφιακά. Στη συνέχεια ο ΕΟΠΥΥ θα παραλαμβάνει την αίτηση, θα την ελέγχει, θα την εκκαθαρίζει και θα πιστώνονται τα χρήματα στους δικαιούχους. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.», αν κάποιος δεν έχει τη δυνατότητα ή δεν επιθυμεί να καταθέσει ηλεκτρονικά την αίτησή του, θα μπορεί να την υποβάλλει και στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών κι έπειτα ο ΕΟΠΥΥ θα ακολουθεί την ίδια διαδικασία.
Μέχρι σήμερα, οι ειδικές θεραπείες εκτελούνται από θεραπευτές μη συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ, οι πολίτες πληρώνουν τους θεραπευτές και στη συνέχεια αναγκάζονται να επισκεφθούν τα κατά τόπους γραφεία του Οργανισμού για να υποβάλουν τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά ώστε να πάρουν πίσω τα χρήματα που πλήρωσαν από το Δημόσιο. Μάλιστα, περιμένουν μήνες προκειμένου να εξεταστούν οι αιτήσεις τους και να τους επιστραφούν τα χρήματα από τις θεραπείες. Μεταξύ άλλων πάντως, η υποβολή μέσα από το gov.gr, πέρα από την «παράκαμψη» των ουρών, αναμένεται να περιορίσει και το χρόνο των αποζημιώσεων.
Cash and rebate
Παράλληλα, το σχέδιο νόμου ρυθμίζει και θέματα που υπάγονται στο Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ), με στόχο την προώθηση της παραγωγής οπτικοακουστικών έργων, την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, αλλά και την απλούστευση και επιτάχυνση διοικητικών διαδικασιών για τη χορήγηση ενισχύσεων. Στο πλαίσιο αυτό, δίνονται επιπλέον κίνητρα για την ενίσχυση του τομέα οπτικοακουστικών έργων, όπως η αύξηση του cash rebate (επιστροφή) από 35% σε 40% επί των επιλέξιμων δαπανών της παραγωγής, καθώς και η διεύρυνση των δικαιούχων ενίσχυσης. Επιπλέον, η διαδικασία ελέγχου για το cash rebate συντομεύεται χρονικά σε πολύ σημαντικό βαθμό.
Τέλος, υπογραμμίζεται ότι το σχέδιο νόμου που συνέταξε η Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών υπό τον Λεωνίδα Χριστόπουλο αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση τις επόμενες εβδομάδες.
Εκδοση διπλωμάτων οδήγησης
Μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται να τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία η πλατφόρμα για την έκδοση και την ανανέωση αδειών οδήγησης. Εκεί, ο υποψήφιος δικαιούχος θα μπορεί να ανεβάζει όλα τα δικαιολογητικά που απαιτούνται από τον υπολογιστή του, χωρίς να χρειαστεί να περιμένει σε «ουρές» και να προσκομίζει χαρτιά. Υπενθυμίζεται ότι από τις αρχές Μαΐου με ένα «κλικ» από τον υπολογιστή τους, οι επιτυχόντες νέοι οδηγοί έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν σε ψηφιακή μορφή την προσωρινή άδεια οδήγησης μέχρι να εκδοθεί το δίπλωμά τους.
Πιστοποιητικά κληρονομιάς
Στο μεταξύ, πιστοποιητικά κληρονομιάς από τον υπολογιστή τους θα έχουν τη δυνατότητα να εκδίδουν το προσεχές διάστημα οι ενδιαφερόμενοι μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ). Η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που υπέγραψαν πριν από λίγες ημέρες ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς, και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, ανοίγει το δρόμο για να ενταχθεί στα ΚΕΠ ή να επικαιροποιηθεί η έκδοση πιστοποιητικών που μέχρι σήμερα χορηγούνταν μόνο από τα Ειρηνοδικεία και τα Πρωτοδικεία της χώρας.
Σε πρώτη φάση, οι πολίτες θα πρέπει να υποβάλλουν σχετικό αίτημα στο ΚΕΠ, το οποίο θα το διαβιβάζει στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Δικαιοσύνης -Ειρηνοδικείο, Πρωτοδικείο- και στη συνέχεια αυτές θα αποστέλλουν την απάντηση στο Κέντρο που έχει υποβάλει το αίτημα. Επειτα, το ΚΕΠ θα στέλνει το πιστοποιητικό στον πολίτη είτε με e-mail είτε ταχυδρομικά, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση. Ωστόσο, πολύ σύντομα αναμένεται να διαλειτουργήσουν τα συστήματα solon.gov.gr και ΚΕΠ προκειμένου η αποστολή του αιτήματος και η παραλαβή του διοικητικού προϊόντος να γίνονται αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου