Τα σημάδια εξασθένησης των δέντρων χρόνο με χρόνο αυξάνονται, μετρώντας ήδη δεκάδες απώλειες. Τον περασμένο Μάιο, η περιβαλλοντική οργάνωση «Μαμαγαία», σε συνεργασία με την αντιδημαρχία Περιβάλλοντος Θεσσαλονίκης, πραγματοποίησε εθελοντικά πιλοτική δράση δεντροπροστασίας στην οδό Αλεξάνδρου Σβώλου, με στόχο την ορθή και έγκαιρη εφαρμογή ειδικών παγίδων (σκευάσματα κόλλας) και τον έλεγχο της αποτελεσματικότητάς τους κατά του καταστροφικού σκαθαριού Γκαλερουτσέλα. Συμμετείχαν οκτώ άτομα, διήρκησε λίγο παραπάνω από μία (!) ώρα και για τη συμμετοχή δεν χρειάστηκαν ειδικές γνώσεις. Η πιλοτική παρέμβαση κρίθηκε απόλυτα επιτυχημένη και τα δέντρα της Αλεξάνδρου Σβώλου «αναστήθηκαν», ενώ εκείνα της Τσιμισκή (δύο οικοδομικά τετράγωνα νοτιότερα) είχαν… φθινοπωρινή όψη.
«Ως Οργάνωση έχουμε λάβει ήδη δεκάδες μηνύματα αγανάκτησης και διαμαρτυρίας από ιδιοκτήτες καταστημάτων στους εμπορικούς δρόμους Τσιμισκή, ενώ η διάδραση με κατοίκους και καταστηματάρχες της Αλεξάνδρου Σβώλου ήταν για πρώτη φορά ενθαρρυντική!», είπε στον «Ε.Τ.» ο διευθυντής της «Μαμαγαία», Περικλής Χατζηνάκος.
Αποκάλυψε ότι σε συνεννόηση με τον Δήμο Θεσσαλονίκης και τον ειδικό συνεργάτη – εντομολόγο Δρ Δημήτρη Αβτζή, απευθύνει πρόσκληση συνεργασίας στον Εμπορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης και φορείς, ικανούς να στηρίξουν την κοινή προσπάθεια, για την εύρεση πόρων στήριξης για την εφαρμογή του πλάνου αντιμετώπισης, με στόχο την αποτελεσματική μείωση του καταστροφικού σκαθαριού. «Το πλάνο μας αφορά τις οδούς Τσιμισκή και Αλεξάνδρου Σβώλου (περισσότερα από 500 δέντρα), έχει άξονα τριετίας και περιλαμβάνει την έγκαιρη και ορθή τοποθέτηση παγίδων, τον καθαρισμό των κορμών και την επανάληψη εφαρμογής των σκευασμάτων όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο και την παρακολούθηση της προόδου των παρεμβάσεων. Ο θετικός αντίκτυπος της παρέμβασης θα είναι αισθητός από τον πρώτο χρόνο εφαρμογής και αυτός θα αυξάνεται εκθετικά με την πάροδο των χρόνων», υπογράμμισε. Ξεκαθάρισε ότι βασικός συνεργάτης είναι ο Δήμος Θεσσαλονίκης, κυριότητα του οποίου είναι τα δέντρα και υπογράμμισε ότι το κόστος ανέρχεται συνολικά για όλα τα δέντρα σε 5.000 ευρώ κάθε χρόνο.
«Η “Μαμαγαία” όπως τόσα χρόνια, θα συνεχίσει να παρακολουθεί το ζήτημα, να προχωράει σε ουσιαστικές παρεμβάσεις και δράσεις και να προτείνει με τους συνεργάτες της αποτελεσματικούς τρόπους αντιμετώπισης, πάντα σε συνεννόηση και συνεργασία με τις υπηρεσίες του δήμου μας και του υπουργείου Περιβάλλοντος», πρόσθεσε.
Οι φτελιές (ή αλλιώς Καραγάτσια – μαύρα δέντρα στα τουρκικά) φτάνουν σε ύψος τα 30 μέτρα. Τα συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη είναι ηλικίας περίπου 60 ετών, γεγονός που σηματοδοτεί την ικανότητά τους να προσφέρουν πολύ περισσότερο οξυγόνο και άλλες θετικές επιδράσεις στο αστικό οικοσύστημα και τον άνθρωπο σε σύγκριση με τα μικρά και νεο-φυτεμένα δέντρα. Η φτελιά χρησιμοποιείται ως βότανο αρκετούς αιώνες. Εχει θεραπευτικές δράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό και παραδοσιακά χρησιμοποιείται κυρίως για βοήθεια στην εύρυθμη εντερική λειτουργία. Ξεχωρίζει για την καταπραϋντική αντιφλεγμονώδη δράση του, ειδικά στο πεπτικό σύστημα, λόγω της περιεκτικότητάς του σε γλοιό.
«Οι παρεμβάσεις για τη μείωση /έλεγχο του σκαθαριού πρέπει να επαναλαμβάνονται τακτικά, να είναι στοχευμένες και έγκαιρες, να εφαρμόζονται σωστά. Μόνο στην περίπτωση που κρίνεται αναγκαίο για την ασφάλεια των πολιτών και την εύρυθμη λειτουργία της πόλης, τα αδύναμα και προσβεβλημένα δέντρα χρειάζονται κόψιμο», κατέληξε ο κ. Χατζηνάκος.
Ειδήσεις σήμερα
Επίδομα θέρμανσης: Αυτοί είναι οι πίνακες με τα ποσά σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας