Οι περισσότερες επιθέσεις (567) έλαβαν χώρα σε χριστιανικούς χώρους. Στην Ορθόδοξη Εκκλησία καταγράφηκαν 564, ενώ μία σημειώθηκε στους Γνήσιους Ορθόδοξους Χριστιανούς (ΓΟΧ). Σύμφωνα με την Εκθεση Περιστατικών εις βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας στην Ελλάδα έτους 2022, επιθέσεις καταγράφηκαν επίσης σε χώρους των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά (2), των Ιουδαϊστών (1), των Μουσουλμάνων (8), ενώ αναφέρθηκε και ένα σε βάρος του Στρατιωτικού Ινδικού Κοιμητηρίου στη Θεσσαλονίκη.
Σε κάθε περίπτωση ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν και τα γεωγραφικά στοιχεία, μια που δείχνουν τις περιοχές που υπήρξαν τα περισσότερα κρούσματα επιθέσεων.
Στη Κεντρική Μακεδονία καταγράφηκαν 106 επιθέσεις σε χώρους όλους των θρησκευμάτων, στην Αττική 100, στη Δυτική Ελλάδα 67. Ακολουθούν: Κρήτη (53), Νότιο Αιγαίο (44), Στερεά Ελλάδα (39), Θεσσαλία (36), Ηπειρος (35), Δυτική Μακεδονία (34), Βόρειο Αιγαίο (22), Πελοπόννησος (18), Ιόνια Νησιά (13), Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (10).
Παγκράτι: Συνελήφθη 49χρονος που έβαζε τα χρήματα για την οπλαποθήκη
Στην Εκθεση αναφορά γίνεται και στον αριθμό των ενοριακών και μοναστηριακών ναών της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ελλάδα. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία ανέρχονται σε 9.830, μη συνυπολογιζομένων των παρεκκλησίων, εξωκλησιών, προσκυνηματικών, ιδιόκτητων και κοιμητηριακών ναών και των λοιπών χώρων θρησκευτικού ενδιαφέροντος.
Την ίδια στιγμή, υφίστανται και λειτουργούν νομίμως αδειοδοτημένοι χώροι λατρείας που ανήκουν σε θρησκευτικές κοινότητες των Βουδιστών (4), των Ινδουιστών (3), των Μπαχάι (6), της Ελληνικής Εθνικής Θρησκείας (1), της Αρχαίας Ελληνικής Θρησκείας (1) και της Σαϊεντολογίας (1).
«Η θρησκευτική ελευθερία όλων είναι ο θεμέλιος λίθος της πολιτικής θρησκευμάτων της Ελλάδας και δεν νοείται χωρίς ελευθερία άσκησης της λατρείας αλλά και χωρίς σεβασμό για τους χώρους λατρείας» αναφέρει στο πρόλογό του στην Εκθεση ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης. Ο υπουργός προσθέτει: «Η Ελλάδα διαθέτει μια εντυπωσιακή θρησκευτική ποικιλομορφία, ενώ συγχρόνως έχει μοναδική θέση στο χριστιανισμό λόγω της σχέσης της με την Ορθοδοξία. Αυτά τα δύο δεδομένα δεν λειτουργούν αντιθετικά μεταξύ τους αλλά συμπληρωματικά, διότι εδράζονται στην αρχή της θρησκευτικής ελευθερίας όλων την οποία εγγυάται η Πολιτεία».
Απο τη πλευρά του ο γενικός γραμματέας Θρησκευμάτων, Γιώργος Καλαντζής επισημαίνει: «Αποδεδειγμένα λοιπόν η Ελλάδα με τρόπο μεθοδικό και αποτελεσματικό συνεχίζει την προσπάθεια δημιουργίας ενός σύγχρονου, φιλελεύθερου και πρωτοπόρου νομοθετικού πλαισίου για τα θρησκεύματα, στον πυρήνα του οποίου τίθεται ο σεβασμός του θεμελιώδους δικαιώματος της θρησκευτικής ελευθερίας χωρίς όμως να αγνοούνται οι προϋποθέσεις που θέτει το άρθρο 13 του Συντάγματος: “H άσκηση της λατρείας δεν επιτρέπεται να προσβάλλει τη δημόσια τάξη ή τα χρηστά ήθη. O προσηλυτισμός απαγορεύεται. […] Kανένας δεν μπορεί, εξαιτίας των θρησκευτικών του πεποιθήσεων, να απαλλαγεί από την εκπλήρωση των υποχρεώσεων προς το κράτος ή να αρνηθεί να συμμορφωθεί προς τους νόμους”».