Ο Μάνος Δασκαλάκης αναφέρθηκε στη γνωριμία του με τη Ρούλα Πισπιρίγκου, το 2013, και στην απόφαση τους να κάνουν παιδιά. Πρώτη ήρθε στη ζωή τους η Τζωρτζίνα. «Ήταν πολύ καλή μητέρα, τουλάχιστον αυτό έδειχνε σε όλους μας. Ήμασταν πολύ χαρούμενοι. Μετά γεννήθηκε η Μαρία Ελένη» κατέθεσε φορτισμένος ο 32χρονος και στη συνέχεια αναφέρθηκε σε ένα καβγά που είχε με την εν διαστάσει, πλέον, σύζυγο του και εξετάζεται ως κομβικό γεγονός για την εξέλιξη της υπόθεσης καθώς ακολούθησε ο χαμός του μωρού τους.
«Υπήρξε ένας τσακωμός με την κατηγορουμένη για μια εξωσυζυγική σχέση και δημιουργήθηκε ένας λεκτικός τσακωμός. Σε αυτό τον τσακωμό άκουγε η Τζωρτζίνα και πήρα το παιδί και το άλλαξα δωμάτιο. Επειδή εκείνη συνέχιζε και εγώ δεν ήθελα το παιδί μου να βλέπει τέτοια, της έριξα ένα χαστούκι. Έφυγα από το σπίτι. Μετά πληροφορήθηκα από την αδελφή της ότι το βρέφος μας είχε πρόβλημα. Το παιδί ήταν παγωμένο και η κατηγορούμενη του έκανε μαλάξεις. Πήγαμε στο νοσοκομείο και οι γιατροί μας ανακοίνωσαν ότι και το βρέφος μας απεβίωσε» ανέφερε συγκινημένος.
Ο θάνατος της Ίριδας, σύμφωνα με το μάρτυρα, ήταν ο λόγος που μετά από λίγες ημέρες επέστρεψε στο σπίτι για να είναι στο πλευρό της Τζωρτζίνας.
«Στις συζητήσεις μας με την κατηγορουμένη μου είπε ότι “θέλω να μείνεις για μένα εδώ”. Της είπα ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει κι έφυγα πάλι από το σπίτι» κατέθεσε και συνέχισε αναφερόμενος στη στιγμή που ξεκίνησαν τα προβλήματα υγείας για την πρωτότοκη κόρη τους. Όπως είπε, η κατηγορούμενη τον κάλεσε στο τηλέφωνο και του είπε ότι η Τζωρτζίνα έκανε σπασμούς και ζητάει να πάει στο νοσοκομείο. «Όταν πήγα να το δω το παιδί, οτιδήποτε κι αν τη ρωτούσα κοίταζε τη μητέρα της για να μου απαντήσει. Επειδή ήταν περίοδος Covid έπρεπε να μείνει μόνο ένας. Εκείνη η κατηγορούμενη. Τις επόμενες ημέρες δεν με άφηναν οι γιατροί να μπω. Δεν ξέρω τι είχε πει στους γιατρούς. Έβαλα το δικηγόρο μου να μιλήσει με τον δικηγόρο της για να με αφήσουν» είπε και πρόσθεσε πως αν και το παιδί ήταν πεσμένο ψυχολογικά οι γιατροί δεν τους είπαν ότι μπορεί να προκληθεί ανακοπή από τους σπασμούς. «Φεύγω το μεσημέρι και το απόγευμα με παίρνει η κατηγορούμενη και μου λέει «τρέχα το παιδί έμεινε». Πήγα και οι γιατροί προσπαθούσαν να το επαναφέρουν. Τα κατάφεραν μετά από 55 λεπτά. Ήταν το τρίτο παιδί. Είχα χάσει τη γη κάτω από τα πόδια μου. Το παιδί επανήλθε όντας πια τετραπληγικό…» περιέγραψε φορτισμένος.
Ο μάρτυρας αναφέρθηκε στην απόφαση τους να μείνουν μαζί για το παιδί. Αλλά, όπως είπε, στις 15 Ιανουαρίου ο Μάνος Δασκαλάκης ανακοίνωσε στην 34χρονη ότι είναι καλύτερα να παραμείνουν ενωμένοι μόνο για το παιδί. «Στις 17/1 είχε προγραμματισμένη εξέταση το παιδί. Έκανε την εξέταση. Δέχομαι μια κλήση και είναι το παιδί με επιληπτική κρίση να βγάζει αφρούς από το στόμα. Της λέω «τι πήρες να μου δείξεις; Πάρε τους γιατρούς της ΜΕΘ να σου πουν τι να κάνεις». Το παιδί πήγε στο Ρίο. Εμείς θέλαμε στη ΜΕΘ για να μη κολλήσει τίποτα» κατέθεσε και συνέχισε λέγοντας πως η Τζωρτζίνας έκανε ακόμα 2-3 επεισόδια με τον ίδιο να βρίσκεται στο πλευρό της μόνο στο ένα από αυτά.
«Στο ένα επεισόδιο ήμουν παρών. Κατέβηκε μια γιατρός από τη ΜΕΘ και μου λέει δεν έχει τίποτα το παιδί, της λέω “τι πρέπει να πάθει το παιδί μου για να το πάτε στη ΜΕΘ”. Την έβαλαν τελικά στη ΜΕΘ και μας έστειλαν σε άλλο νοσοκομείο για να κάνει εξέταση σε μηχάνημα που δεν είχε το Ρίο. Το παιδί επικοινωνούσε, έπιανε τα αστεία, έβλεπε τηλεόραση. Στο Αγλαΐα Κυριακού το παιδί κατάπεσε τελείως. Ειδικά την τελευταία μέρα δε μπορούσε να ανοίξει τα μάτια του καθόλου. Στις 29/1 ήμουν μέσα στο λεωφορείο στο Κιάτο κι όταν με πήρε η κατηγορούμενη, μου είπε ότι οι γιατροί προσπαθούν να επαναφέρουν το παιδί. Αυτά είναι τα πράγματα μέχρι και το θάνατο της Τζωρτζίνας μου» είπε απευθυνόμενος στους δικαστές και εξήγησε πως πρόθεση του ήταν να στηρίξει την μητέρα των παιδιών του.
«Σαν μάνα των παιδιών μου, όφειλα να τη στηρίξω ως πατέρας. Δεν είχε δώσει κανένα δικαίωμα. Είχα μια ιατροδικαστική για ηπατική ανεπάρκεια και μια αγενεσία φλεβόκομβου» ανέφερε ενώ στη συνέχεια έκανε λόγο για απειλές της Ρούλας Πισπιρίγκου σε βάρος των συγγενών του. Μάλιστα, μίλησε και για την περίοδο που προηγήθηκε της σύλληψής της κατά τη διάρκεια της οποίας συνομιλούσε με δημοσιογράφο προκειμένου να μάθει την πορεία της έρευνας για το θάνατο της Τζωρτζίνας.
«Ο πατέρας μου τη στήριζε την κατηγορούμενη. Ένα απόγευμα του είπε “αν με πάρουν θα τον πάρω μαζί μου”. Έπειτα υπήρξε δημοσίευμα ότι θα έπαιρνε δικηγόρο τον Αλέξη Κούγια. Πήρε και απείλησε “αν πάρει Κούγια, θα πράξω αλλιώς”. Ενημερώθηκα ότι μέσα από τον Κορυδαλλό επικοινωνούσε με τη θεία μου και ρωτούσε “πού είναι ο Μάνος και τι κάνει ο Μάνος”. Γενικά υπήρχαν απειλές» κατέθεσε ο Μάνος Δασκαλάκης.
Ρούλα Πισπιρίγκου: Ξέσπασε σε λυγμούς η 34χρονη όταν διάβασε το κατηγορητήριο για την Τζωρτζίνα – Ζητάει διακοπή
Μαυροφορεμένη η 34χρονη κατηγορούμενη, Ρούλα Πισπιρίγκου, οδηγήθηκε στο εδώλιο του δικαστηρίου συνοδεία δύο αστυνομικών.
Κατά τη διάρκεια της δίκης κρατούσε στα χέρια της μία φωτογραφία της με την Τζωρτζίνα, ενώ ακούγοντας τον δικηγόρο της, Αλέξη Κούγια, δάκρυσε. Μάλιστα, κάποια στιγμή ζήτησε χαρτομάντιλα από τους αστυνομικούς.
Λίγο μετά τις 12:30 ξεκίνησε η κατάθεση του εν διαστάσει συζύγου της και πατέρα της Τζωρτζίνας, Μάνου Δασκαλάκη. Νωρίτερα, στο δικαστήριο έφτασαν η μητέρα, η αδελφή και ο πατριός της Ρούλας Πισπιρίγκου για να παρακολουθήσουν τη δίκη.
Ωστόσο, δεν παρέμειναν στην δικαστική αίθουσα, καθώς προτάθηκαν από την πλευρά της κατηγορούμενης να καταθέσουν ως μάρτυρες υπεράσπισης, μαζί με περισσότερα από δέκα ακόμα. Μεταξύ αυτών, μάρτυρες ειδικών γνώσεων ιατροδικαστές, ψυχίατροι κ.λπ.
Η κατηγορούμενη, μέσω του δικηγόρου της Αλέξη Κούγια, δήλωσε αθώα και ζήτησε τη διακοπή της δίκης για να κληθούν νέοι μάρτυρες από το Δικαστήριο και να προσκομισθούν συγκεκριμένα ιατρικά έγγραφα, ενώ παράλληλα ζήτησε να γίνει νέα τοξικολογική εξέταση στο αίμα της Τζωρτζίνας.
Ρούλα Πισπιρίγκου: Τι είπε ο Αλέξης Κούγιας στο δικαστήριο
«Η κατηγορία στη σημερινή της μορφή αποδίδει στην κατηγορουμένη τη χορήγηση κεταμίνης δύο φορές, μία στις 11/4/2021 στο Καραμανδάνειο, όπου υπέστη ανακοπή και τη δεύτερη στο νοσοκομείο Παίδων στις 29/1/2022, όπου και κατέληξε. Δεν έχει βρεθεί στην κατοχή της κατηγορουμένης κεταμίνη, ούτε η πορεία της και πως κατέληξε στο παιδί» τόνισε ο κ. Κούγιας.
Ο κ. Κούγιας επισήμανε πως για την απόπειρα στο Καραμανδάνειο δεν υπάρχουν τοξικολογικές εξετάσεις προηγούμενων ημερών ή μετά, που να αποδεικνύουν τη χορήγηση της κεταμίνης. «Η αίτια για την ανακοπή παραμένει ποινικώς απροσδιόριστη» τόνισε ο γνωστός ποινικολόγος.
Σχετικά με το θάνατο της Τζωρτζίνας, επισήμανε πως «οι γιατροί προκειμένου να προφυλάξουν τους εαυτούς τους δεν καταγράφουν πουθενά τι δίνουν κατά την καρδιοαναπνευστική διαδικασία. Θα έπρεπε να γίνει καταγραφή. Δεν ανευρέθηκε στις τοξικολογικές το ρουκορόνιο, που χορηγήθηκε στην Τζωρτζίνα».
Παράλληλα, ο κ. Κούγιας αναφέρθηκε και στην ιατροδικαστή, Χαρά Σπηλιοπούλου – η οποία ορίστηκε επιστήμονας ειδικών γνώσεων στις ανακρίσεις για τους θανάτους των τριών παιδιών της Ρούλας Πισπιρίγκου – τονίζοντας πως «αυτοπροτάθηκε να διοριστεί στην ανάκριση της Τζωρτζίνας και στη συνέχεια Μαλένας – Ίριδας και κατευθύνει τις καταθέσεις όλων των μαρτύρων».
Επιπλέον, ο κ. Κούγιας τόνισε πως τα συμπεράσματα στα οποία οδηγήθηκε ο καθηγητής τοξικολογίας, Νικόλαος Ράικος είναι επισφαλή. «Ο κ. Ράικος μαζί με την Σπηλιοπούλου έκανε αυτό που λέω εξαρχής. Είχαν βρει την ένοχη και έπρεπε να την καταστήσουν κατηγορούμενη» τόνισε ο κ. Κούγιας.
Για τον Σωτήρη Μπουζιάνη ο οποίος διενήργησε την ιατροδικαστική εξέταση στην Τζωρτζίνα, ο κ. Κούγιας τόνισε μεταξύ άλλων πως: «Δεν ερεύνησε το ενδεχόμενο χορήγησης κεταμίνης νοσοκομειακά. Υπήρχε αποδεδειγμένη πηγή κεταμίνης στο δωμάτιο, στην οποία η κατηγορουμένη δεν είχε καμία πρόσβαση. Πως είναι δυνατόν να βλέπεις πως υπάρχουν στο σάκο αναζωογόνησης 500 ml και να μην πας να δεις τι γίνεται; Όλα τα έγγραφα του νοσοκομείου για την κεταμίνη είναι μετά την προσωρινή κράτηση της κατηγορουμένης».
Νωρίτερα, τόσο η Ρούλα Πισπιρίγκου όσο και ο εν διαστάσει σύζυγός της, Μάνος Δασκαλάκης, έφτασαν διαδοχικά στο δικαστήριο. Ο Μάνος Δασκαλάκης προχώρησε χωρίς να κάνει καμία δήλωση, ενώ και η Ρούλα Πισπιρίγκου οδηγήθηκε από τους αστυνομικούς κατευθείαν στο εσωτερικό των δικαστηρίων.